Nov 6, 2012

Mannens dag, vecka och månad

Det är förresten nationella mansveckan denna vecka. I stadsbiblioteket har man ett helt bord med både nya och äldre böcker om mansrollen och mansforskning. Mansveckan avslutas med farsdag på söndagen.

Internationella mansdagen firas 19.11 och hela november är ju movember, ett jippo som går ut på att man odlar en mustasch under november månad för att uppmärksamma prostatacancer. Det är en av de vanligaste formen av cancer som drabbar män. Det är superviktigt att män skulle gå på regelbundna kontroller så att man kunde hitta cancern i tid.

Det finns all orsak att diskutera den modern mansrollen, eftersom en mer öppen mansroll befrämjar jämställdheten för både män och kvinnor. Det är viktigt att främja positiva manliga förebilder av många olika slag, att lyfta fram diskriminering och sjukdomar som drabbar främst män och att försöka motarbeta stereotyper och föreställningar om hur en "riktigt man" är. Allt det här för göra världen en lite bättre plats.

Tänker ni uppmärksamma mansveckan på nåt vis? Nå, senast på söndagen kanske, heh. Det blir ju eventuellt lite av en overkill med såhär många mansdagar på en månad. Blir det inflation igen? Så länge firandet av mannen inte reduceras till ett kommersiellt köpjippo så funkar det. Movember är starkt knuten till hipsterkulturen och upplevs som en cool trend som kommer med bonusen att en typisk manssjukdom uppmärksammas. Den trenden förutspår jag att kommer att hänga med ett bra tag till. Men stämmer det att det ursprungligen var endast de som genomgått en prostataundersökning som skulle odla mustaschen?

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...