Nov 7, 2012

Köttbullar och mos

Jag sitter och kollar på reality-showen Top Chef med ett öga och lade märke till att deras utmaning idag var att kocka en vegetarisk rätt till Natalie Portman, som är vegetarian. De flesta kockarna reagerade med bestörthet "Va! Nu måste jag planera om min maträtt helt och hållet!" och "Jag gör aldrig vegetariska rätter om jag inte måste" samt "jag älskar att laga mat åt vegetarianer. De är också människor". Jag blev förvånad över hur kockarna helt tydligen led av vaneföreställningen att "riktig mat" innehåller någon sorts kött. Det är ju i och för sig en ganska vanlig vaneföreställning, men man kunde ju kanske tänka sig att professionella kockar skulle vara lite mer öppna för nya maträtter.

Att säga att vegetarianer "också är människor" är ett lite smålustigt synesätt. Det speglar att man ser vegetarianer som avvikande. Vilket de förvisso är här i köttbullar-och-mos-länderna i Norden. Jag hoppas att vegetarisk mat i framtiden inte kommer att vara avvikande och lustigt, utan helt naturligt, vardagligt och gott.

På tal om vegetarianism, tusan vad jag har varit sugen på riktigt saltig kött på senaste tiden. Lider kanske av häst... eh, järnbrist.

2 comments:

ett ritstift i din rumpa said...

påminner lite om de där diskussionerna om en vegetarisk dag i skolan... "vaaa? får man ingen riktig mat?"

Maggie said...

Oj då, det tycks sitta hårt programmerat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...