Finland vs. Bangladesh

Så här i konsumtionens högtid så vill jag tipsa om att Hannas Virrvarr har öppnat en temporär webbshop inför julen. Om man köper en julklapp därifrån blir den alltså ekologisk, ty produkterna är gjorda av återvunnet tyg, och så stöder man en lokal företagare. Ja, Kristinestad är lokalt till och med om man bor i Kuusamo jämfört med att köpa en näshårstrimmare från Classes som är gjord i Bangladesh. Eller nåt. (Näshårstrimmaren var ett hypotetiskt exempel) Hon gör också beställningsarbeten tror jag. Hanna alltså. Inte bangladesharen.

Såklart ska man ju aldrig köpa för köpandets skull, liksom bara för att understöda, utan produkten ska ju vara nåt som man faktiskt vill ha eller vill ge bort. För en tid sedan snurrade ett meddelande (på finska) på Facebook som gick ungefär så här (fritt översatt):
Här är en tanke att dela med sig: vi köper våra julklappar från små finländska företag och från egenföretagare. Till exempel från grannen som säljer sina produkter på nätet, den lokala hantverkare som tillverkar smycken, hemgjorda bakverk från det lokala bageriet eller från kompisen som har ett litet försäljningsstånd på torget. Då ser vi till att pengarna går till privatpersoner och inte till multinationella företag. På det här viset får många människor en bättre jul.

Kommentarer