Nov 5, 2012

Ett stort, jävla hål i marken

Talvivaara. Bildkälla.
Avloppsvatten från Talvivaara gruva läckte ut i miljö på söndagen. Vattnet i bassängerna med avloppsvatten innehåller sulfat och metall. Det påminner mig om en sak som Lorna Bryne sade på sin föreläsning i Finland i september. Hon sa att finländarna står väldigt nära naturen och tar bra hand om den, men att vi ändå inte gör tillräckligt. Hon poängterade att vi måste vara speciellt försiktiga med gruvverksamheten och se till att inte t.ex. utländska företag utarmar och river upp den jord vi har här. Vi måste värna om den fina naturen som vi har - det är inte alla länder som är så priviligerade - så att det inte går som t.ex. på Irland där alla skogar i princip är nedhuggna.

Talvivaara-gruvan har förövrigt varit i blåsväder ett antal gånger för just miljöförstöring. Fåglar och fiskar som dör på området, förorening av vattendrag, avloppsvatten som fått släppas ut i havet för den enkla orsaken att byggandet av avloppsrören har försenats.

Det för min tankar vidare till planerna på att bryta uran i Kuusamo, ett nationellt värdefullt naturområdet. Ett australienskt förtag, Dragon Mining med en av världens rikaste kvinnor i spetsen, Gina Rinehart, vill bryta uran i de finländska skogarna och näringsminister Jyrki Häkämies verkar inte motsätta sig detta. På företagets hemsida informerar man redan om planerna i Kuusamo och det visar sig att företaget redan är involverade i många olika gruvprojekt i Finland och Svergie. Knappast blir det mycket kvar av våra naturtillgångar i Finland, utan jag misstänker att de största vinster hamnar hos Dragon Mining och vi lämnar kvar med ett stort, jävla hål i marken.

Gruvdriften har enorma konsekvenser för miljön. Man river upp stora sår i marken och miljön kontamineras med olika metaller och kemikalier av avloppsvatten, luftkvaliteten försämras, skogen huggs ner, grundvattennivån sänks. Jag är inte för ett totalstopp på all gruvdrift, men ska man bryta mineraler och metaller måste man också se till att lämna spår som jorden med tiden kan hela. Girigheten kan inte få styra hur mycket gifter vi häller ut i sjöar och hav eller hur djupa och breda hål vi gör. Se nu bara hur det gick för dvärgarna i Lord of the Rings.

Det man kan göra är att försöka ta kontakt med Jyrki Häkämies - skriva, maila, ringa - och andra politiker som är med och bestämmer om företag som Dragon Mining ska få bedriva verksamhet i våra skogar och berg. Ett mail tar inte länge att författa. Vi kan inte vänta att "någon annan" ska ta tummen ur röven och driva viktiga frågor. "Någon annan" är du och jag.

Bild från Spiegel Internationals artikel om gruvdrift i Lappland.

3 comments:

Hanna said...

Påminner ju ganska mycket om det här, på tal om LOTR... http://images4.wikia.nocookie.net/__cb20120601222957/lotr/images/0/01/7728.jpg

Hanna said...

Påminner ju ganska mycket om det här, på tal om LOTR... http://images4.wikia.nocookie.net/__cb20120601222957/lotr/images/0/01/7728.jpg

Maggie said...

Jaa-a, lite grann.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...