En annorlunda nej-ramsa

Med anledning av den här domen och en intressant Twitterkonversation hos Hanna och Lady Dahmer tänkte jag prata lite allvar igen. Ett nej inte räckte alltså inte, utan våld borde ha funnits med i bilden för domen skulle ha fallit för våldtäktsmannen. Många föreställer sig att de flesta våldtäkter sker av en okänd förövare och att offret skriker och slår. Socionom Linda Jonsson, professor Carl Göran Svedin och åklagare Ulrika Rogland menar att "I verkligheten sker våldtäkter oftast av en person man känner och på en plats där man känner sig trygg. [...] Det förekommer sällan särskilt mycket våld. [...] många blir istället paralyserade och kan varken skrika eller göra motstånd."

Jag tror att en del av problemet ligger i föreställningen att man måste tjata på tjejer för att få ligga och att de sedan "ställer upp" på det, trots att de egentligen inte är sugna. Ett nej är inte nej, för det kan bli ett kanske, som kan betyda ett ja, i alla fall om man är enträgen. En orsak till varför jag ogillar hard-to-get-spel. För en kvinna är ett nej bara ett nej om mottagaren tror på det. Jag ser även att roten till det onda är föreställning om att kvinnor allmänt taget inte har en någon nämnvärd sexlust. Visar en kvinna att hon vill ha sex blir hon dock lätt stämplad som lättfotad eller hora. Rumpan bar hur man än vänder sig, igen. Det är en attitydförändring som behövs.

Kommentarer

Linnéa sa…
Att bli våldtagen på en plats där man känner sej trygg, kan det bli värre? Var skall man efter det känna sig trygg?
Det är så långt till jämlikhet ännu fast vi har kommit en bit närmare.
Ja usch. Vi borde också bli av med föreställningen att män alltid vill ha sex och att är som djur som inte kan kontrollera sina drifter. Nå, lite tillspetsat förstås.
Anonym sa…
Om tjejer lärt sig att säga nej enbart när de menar det så kanske det hade varit lite lättare. Men jag minns från min ungdomstid då det fanns många tjejer som retades med killarna och sade nej men när killen gav upp så sade de "nej sluta inte, jag bara skojade". Därför var det inte alltid ett nej betydden nej det kunde även vara ett inslag i en lek.
Därför tycker jag att tjejer som menar nej också måste visa detta genom praktisk handling, exempelvis genom att behålla byxorna på och vägra ta av dem. Vad skall en ung kille tro om de tjejer han träffat tidigare lekt nej-leken och egentligen menat ja?
Anonym: precis, nej-leken är inte lätt och jag håller med dig om att man alltid borde försöka säga det man menar. Det finns dock en skillnad mellan att fnittra nej eller bestämt/skräckslaget säga nej. Det krävs kanske lite social kompetens att se när leken blir till allvar, men man måste alltid få ha rätten att ändra sig. De inledande pussarna var kanske okej, men det betyder inte att man autamatiskt vill gå längre.
Serpensalbus sa…
"...Det finns dock en skillnad mellan att fnittra nej eller bestämt/skräckslaget säga nej..."

?? Säger du att ett nej inte alltid betyder nej ???

Jag menar att det finns de som leker nej-leken, spelar svårflörtade och säger lekfullt nej för att inte verka för lättövertalade, lättfotade och som om de ligger med vem som helst som frågar. Menar du att det inte finns en skillnad mellan det jag beskrev ovan eller att det skulle vara väldigt svårt att veta skillnadan mellan dessa två nej? Bäst skulle det ju vara om kvinnor kunde känna att de inte behöver leka nej-leken överehuvudtaget.
Serpensalbus sa…
"...Menar du att det inte finns en skillnad mellan det jag beskrev ovan eller att det skulle vara väldigt svårt att veta skillnadan mellan dessa två nej? ..."

Det SKA INTE finnas någon skillnad. Det torde väl inte komma som desto större nyhet att väldigt många män, i synnerhet unga män, har svårt att tolka kvinnors outtalade budskap. Tvetydighet, speciellt när det kommer till en situation där man riskerar en dom för våldtäkt och att för all framtid stämplas som våldtäktsman, är farligt vatten att röra sig på.

Därför är det är av yttersta vikt att, precis som jag och många män har blivit lärda i tiotals år, ett nej ALLTID tolkas som ett nej, oberoende av röstläge, kroppsspråk eller något annat outtalat.

Om det faktiskt finns kvinnor (eller kanske snarare flickor) som "leker nej-leken" betyder ju det de facto att ett nej INTE alltid betyder nej. Det är något kvinnor måste komma bort ifrån.

Bra, då är vi överens ;) Världen skulle vara en bättre plats om nej-leken inte fanns. Men nu finns den och du har säket rätt att det i större grad gäller flickor än kvinnor. Då kan man ju fundera på varför den finns. Any thoughts?
Serpensalbus sa…
Kanske det beror på biologiska faktorer och fungerar som ett undermedvetet sätt för kvinnan (som ur ett evolutionsbiologiskt perspektiv tjänar på att vara mer nogrann med att välja partner) att kolla ifall partnern bara är ute efter sex eller om han är "värdig" (och därmed kommer att vilja uppfostra barnen).

Kanske det är en "power trip" och flickor njuter av att ha pojkar lindade runt lillfingret.

Eller kanske det beror på "patriarkatet" och "könsroller" och allt det där.

För mig är det oviktigt. För mig är det där lite att skjuta över ansvaret, att "gömma sig" bakom abstrakta koncept. Jag tror inte på sånt. Jag tror på bred förändring på individuell nivå.

"Be the change you want to see in the world"
Mahatma Gandhi
Jag tror på abstrakta koncept ;) och att det är svårt att ändra på nåt som man inte förstår. Orsakerna är en del av lösningen.

På en mer jordnära nivå och med ett konkret exempel så tror jag en lösning kunde vara att motarbeta slutshaming och det att tjejer som gillar sex lätt stämplas som slampa. Är man inte längre rädd för att få den stämpel eller skällsordet slängt efter sig , så kan man säga ja när man menar det, istället för att säga nej bara för säkerhets skull för att behålla masken, fast man egentligen vill nåt annat.