Oct 19, 2012

Tvättnötter

Roligt att höra att jag inte är den enda snuskpellen där ute! Hihi. Eller egentligen kom vi väl fram till att det kanske inte är så nödvändigt att tvätta kläderna efter en-två användningar. På tal om att tvätta så tänkte jag tipsa om att tvättnötter är ett jättebra alternativ till vanligt, konventionellt tvättmedel, som innehåller kemikalier som är skadliga för miljön.

Tvättnötter är ett miljövänligt, biologiskt tvättmedel. Nötterna är egentligen en sorts frukter som skördas främst i norra Indien och därför är de inte hårda, utan mjuka skal. Tvättnötterna är milda och skonsamma mot tyget och man ska inte använda sköljmedel, eftersom det inte behövs. Vill ha man ha någon doft på kläderna kan man tillsätta några droppar eteriska oljor, tror jag, eftersom nötterna inte avger någon egen doft.

För en tvätt använder man 4-8 nötter. Det är viktigt att man delar nötterna i mindre delar! Saponinet, eller den naturligt förekommande såpan, sitter nämligen på insidan av skalet och det frigörs inte lika mycket om man lägger dem hela i tvätten. Vattnets hårdhet och temperatur inverkar på tvättresultatet. Högre temperaturer gör att mer saponin frigörs, därför kan man vid 40 graders tvättar istället göra ett avkok på ca. 10 nötter och sätta ca. tre matskedar av avkoket i maskinen så funkar det lika bra som om man tävttade i 60 grader. Nötterna kan användas 4-5 gånger eller tills de mister sin glans. Resterna kan komposteras.Vid vittvätt lönar det sig att sätta med lite bikarbonat, ca. 1 sk per maskin, som naturligt blekningsmedel.

Avkoket kan man även använda som allmänt rengöringsmedel i hemmet eller på bilen, som shampoo eller för att tvätta smycken.

Läs gärna Heidis inlägg för mer info.

P.S Det finns en del kritik om att tvättnötter inte skulle ha någon effekt, men det kan jag skriva mer om senare.

7 comments:

Softy said...

Tvättnötter är helt bäst. Numera använder jag det i pulverform som känns ännu enklare att använda.

Men för fin vittvätt använder jag faktiskt tvättpulver. (Eko, men i alla fall.) Tycker vittvätt blir lite grådaskig i längden med tvättnötter. Så jag varierar ibland.

Christina said...

Intressant info, vet att de bland annat säljer tvättnötter på Jupiter, där i hörnan var de har lite uppfixade grejer. :)

Sandra, i sagarden said...

Fast, jag tror inte det gör så mycket fastän de inte skulle ha den effekt som man tror. I vår vardag gör man inte sådana tunga saker att kläderna inte skulle bli rena av bara vatten heller. ;) jag är väl den största snuskpellen av alla... Men jag tror faktiskt att vardagligt nersmutsade kläder blir tillräckligt rena med bara vatten. Vad tror du om det?

Linnéa said...

Var får man köpa dessa nötter? Skulle kunna tänka mej att köpa och pröva.

Maggie said...

Softy: Jepp! Jag anänvde också eko tvättmedel en tid. Vittvätten är kanske lite problematiskt, för i vanliga tvättmedel finns det ju blekningsmedel färdigt i pulvret för vittvätt. Men som sagt lär bikarbonat, alltså matsoda funka :)

Christina: åhå, i jupiter?

Sandra: Nå precis! Jag kunde inte hålla med dig mera :) Om dom nu inte rengör så bra som vi tror så blir ju tvätten iaf ren av vattnet och mjuk av nötterna.

Linnea: Mn kn köpa på if på hälsokostaffärer och ekoshoppar. Men jag kan nog skicka några till dig på posten om du vill testa. :)

ingela_eagle said...

Avkoket från tvättnötterna funkar jättebra att använda i diskmaskinen. Det var mycket bättre än ekotvättmedelstabletter. Disken blev hur ren som helst.

Maggie said...

ingela: intressant att de går att använda till diskmaskinen också. Någon sådan har vi inte, men tipset kan säkert hjälpa någon annan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...