Oct 18, 2012

Snuskpelle?

Hur ofta tvättar ni kläderna? Har ni en ny outfit varje dag? Dagens outfit-bild bör ju vara olika från dag till dag för att vara intressant, vilket betyder en himla massa klädbyten. Tur är man inte modebloggare. Själv kan jag ha på mig samma jobbkläder i två-tre dagar och då tvättar jag nödvändigtvis inte koftan som jag haft ovanpå skjortan, utan jag bara vädrar den. Ifall den inte fått några fläckar eller någon lukt alltså. Jeansen använder jag mycket längre än så utan mellantvättar.

Jag vill påstå att man inte behöver tvätta kläderna efter en eller två användningar, utan att man använder sunt förnuft. Man kollar, snusar, vänder och vrider på plagget. Ser och luktar det fräscht så är det troligtvis också det. Man kan spara både vatten och kemikaliebelastning genom att vädra mera och tvätta mindre. Den kemiska belastningen på avloppsvattnet kan man ju förstås också minska genom att använda tvättnötter istället för vanligt, kemikaliesprängt tvättpulver.

Bildkälla Tumadre


9 comments:

Hanna said...

Nix, byter verkligen inte varje dag. Arbetsveckan är ju fem dagar, så det är samma kläder två eller tre dagar, och samma jeans hela veckan. Det är inte så höga krav på tjusighet på mitt jobb. Så hos oss blir det ca två tvättmaskiner i veckan. Köpte faktist tvättnötter i våras, men har intekommit mig för att använda dem ännu. Försöker använda miljövänliga tvättmedel istället, och inget sköljmedel.

Linnéa said...

Ungefär som du är jag. Men med en teiniflicka hemma(ja och vi 4 andra med för den delen) blir det nog tyvärr ganska mycket kläder. Borde byka åtminstone 1 maskin per dag men...
Tvättnötter hade jag aldrig hört om. Ser ut som vanliga, riktiga nötter. Måste ha mycket ljud i maskinen när de tvinnar på. Fast som det nu skulle höras hos oss bland alla musik, gapande, skällande(hunden, inte jag;). Herregud vi är så högljudda.

Christina said...

Använder nog ganska långt samma kläder fler dagar. Bara om de blir riktigt smutsiga åker de via tvättkorgen och sen i tvättmaskin. Jag läste någonstans att du istället för att tvätta jeansen kunde rulla ihop dem stoppa dem i en påse och i frysen 48 h för att ta död på bakterier å dofter som samlats i dem. Fast sen ibland är det skönt med nytvättade jeans, eftersom de är lagom tajta då, vissa byxpar blir ju lösa efter en eller två användningar.

Sandra, i sagarden said...

Ja, jag är en riktig snuskpelle som tvättar mina kläder ganska sällan... Enda som kanske byts ut lite oftare, är toppar och kortärmade, sådant som brukar kunna bli svettigt. Men, notera att jag inte skrev att jag tvättar den ofta för det! Vi har nämligen en tvättmaskin utan "halvmaskins-funktion" så vi sparar smutstvätt tills vi får ihop till en maskin innan vi tvättar. Och så använder jag tvättnötter... Fast nu är jag inne på sista nötterna, och antagligen de sista tvättarna på dem också.

Maggie said...

Hanna: Låter gansk likt min situation. Men hos blir det inte en-två tvättmaskiner per vecka utan oftast skjuter vi upp det så mn tvättar tre maskiner på några dagar. :P Tvättnötter är super tycker jag! Men att få bort fisklukt (sambon jobbar en del med fisk) är inte alltid så lätt.

Linnea: joo det är ju lite skillnad på ett två-pers hushåll och ett fyra pers där tonåringar ingår. Tvättnötterna är mjuka så det "kolisar" inte.

Christina: Coolt tips (höhö, fatta ordvitsen)! Men det stämmer att man ibland vill ha jeansen lite tightare. :)

Sandra: Jee vad skönt att jag inte är den enda! Jo precis så gör jag också. Toppar, t-skjortor och sånt som lättare blir svettigt har större rotation i tvättkorgen.

Lotta said...

Tvättar också så miljövänligt som möjligt, men tyvärr är resultatet att kläderna aldrig blir helt rena...?! Vet inte vilket dunderfläckbortttagningsmedel jag kunde använda på barnens mango- och bananfläckar utan att få dåligt samvete om kemikalier... omöjlig ekvation? Tror inte nötterna klarar av våra fläckar, fast jag har å andra sidan inte testat heller. Lär ju finnas nå magneter också... ?

Maggie said...

Lotta: Hmm, tvättnötter är kanske inte så effektivt mot hårda/svåra smutsfläckar, utan passar bättre till normaltvätt. För att få vittvätt vitare så kan man sätta med en tesked bikarbonat. Magneter? Det har jag inte hört om.

SivÖ said...

Jag har samma filosofi som du, använder samma kläder i minst två-tre dagar. Ofta samma jeans hela veckan med lite olika toppar. Vår familj får ihop till två eller tre maskiner tvätt per vecka, beror lite på om vi bytt lakan eller inte. Vi har lyckligtvis en son som AVSKYR klott så hans kläder hålls rena flera dagar.
För fläckborttagning kan jag varmt rekommendera galltvål. Det enda den inte helt tagit bort är blåbär och den förfärliga kombinationen tomat+olja (jag borde skicka tvätträkning till Trattoria Romana, har förstört ett antal toppar med deras pasta aglio olio e peperoncino).

Maggie said...

SivÖ: trevligt att höra, nu känner jag mig faktiskt inte alls så snuskpellig längre efter alla kommentarer. Lyckligt lottad med en ordningsam lilleman :) Galltvål måste jag mao. inhandla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...