Oct 29, 2012

Sexig Halloween

Bildkälla
Så här i efterdyningarna av Halloween så kan ni ta en förskräckt titt på denna sida där man gjort en jämförelse mellan manliga och kvinnliga halloweendräkter. Fy! Tack Yllestrumpan Mikaela för tipset! Är Halloween bara en ursäkt att få klä sig - eh, eller inte klä sig alls - på ett provokativt, "sexigt" sätt? I många fall blir det lite oklart vad den kvinnliga dräkten ens föreställer eftersom den är så avskalad (med tyg) och bortpyntad med urringningar, högklackat och spetsar.

Maskerad är ett tillfälle att få anta en annan roll, överskrida gränser och vara någonting utöver det normala. Men hur mycket träder man ur sin roll med hjälp av de här dräkterna? Här ser vi igen hur olika blicken riktas på de olika könen. Mannen vars kropp främst är ett roligt verktyg och kvinnan, som osar sexighet, har inget skojigt eller larvigt över sig. Mannens kropp kan vara dråplig, kittlande, osexig (medfött osexig?) och rolig. Han är ett subjekt med innehåll. Men kvinnan uppmuntras inte till att använda sin kropp för att roa sig själv eller andra, utan hennes kropp ska vara vacker att se på, hur opraktiskt det än är att flyga ett flygplan i stilettoboots och minikjol (Top Gun-dräkt, där mannen har en overall). Hon visas upp som ett objekt där yta spelar större roll än det hon verkligen föreställer. Utgående från de bilderna på "Fuck no sexist Halloween costumes" så ska kvinnan inte försöka göra sig ful eller dråplig, inte ens när hon föreställer "Texas Chainsaw Massacre". Målet är att se vacker och/eller sexig ut på bekostnad av igenkänningsfaktorn på kostymen. Målet för en man i maskeradkostym är väl att se så lika ut som föremålet eller personen, inte att se så attraktiv ut som möjligt.

Tänk och vi vände på steken och trängde in Zorro eller Polisen i speedos och en tight skjorta som avslöjade största delen av bringan. Skulle vi uppleva det som sexigt? Eller skrattretande? Varför upplever vi inte kvinnor inträngda i yttepyttesmå minikjolar och en liten polisbricka mellan brösten som skrattretande? Jo, för kvinnor är mycket mer kropp än vad män är. Männen är sin personlighet (eller yrke?) först och sedan sin kropp, medan kvinnorna främst först blir bedömda utgående från deras utseende och sedan vem de är. Orsakerna till detta är ju de där samma gamla könsrollerna och strukturella problem, som jag inte tänker gå in på nu. Läs istället t.ex. Genusfotografen. När männen objektifieras blir deras kroppslighet mer påtaglig - kroppslighet som tillhör kvinnornas domän - och det hela kan bli komiskt. Ni vet, det där med att mannen är normen och för en man att blir kvinnligare är ett steg neråt, medan det för kvinnnorna är ett steg uppåt att anamma manlighet. Nå, jag kom kanske lite långt ifrån poängen nu.

Så, vad klädde ni ut er till på Halloweenfesten iår? Vad tycker ni om utbudet på Halloweendräkter?
Senast jag var utklädd på Halloween (2009?) föreställde jag Amy Winehouse.

9 comments:

Sandra i sagarden said...

De manliga kostymerna var ju överlag mycket roligare!! :P Det är vad jag tycker är meningen med att klä ut sig, att det ska vara så bra och roligt som det bara går ;)

Den enda gången jag varit på en halloweenfest klädde jag ut mig till någon sorts fladdermus-människa. Och förra året när vi var bjudna på maskerad klädde jag ut mig till pirat (jättemycket fantasi, javisst ;)) och min man hade en rymddräkt på sig.

Linnéa said...

Vilken bra Amy du är och "kvinnorhalloweendräkter" sucks riktigt mycket.

Hanna said...

Jag var ett lik efter en lite oklar attack av zombie-varulv-självmord. Blod i varje fall!

Hanna said...

Men var det inte i How I Met Your Mother som Barney konstaterade att Halloween var högtiden då tjejerna fick släppa lös sin inre slampa. "if they are a cat, they are a slutty cat, if they are a nurse, they are a slutty nurse". Och det stämmer ju tyvärr.

Maggie said...

Sandra: Joo, de manliga kostymerna hade ju humor och inte bara sexappeal. Roligt är nog nyckelordet.

Linnea: Tack. Lite white-trash kände jag mig, men en tusans rolig kväll var det! Tur behöver man inte handla de där dräkterna iaf.

Hanna: Joo, jag tänkt på Barney när jag kollade på bilderna. Kan det stämma? Att det finns en exhibionist i många av oss? Jag undrar om den inre slampan släpps lös pga. förväntningar (medvetna och omedvetna) eller av egen vilja att uttrycka sin sexualitet.

Serpensalbus said...

Om kvinnor inte vill ha på sig sexiga dräkter är det ingen som tvingar dem. Och enligt personlig erfarenhet är det inte speciellt vanligt heller med översexiga utstyrslar på halloween i Svenskfinland (kanske jag har gått på "fel" fester).

Däremot kan jag lyfta fram den så kallade "Porrsitzen" här i Vasa som exempel där det åtminstone under min studeitied fanns en hel del avklätt BÅDE hos män och kvinnor. Män var då mer avklädda faktiskt (jag har själv gått som Chippendales-dansare).

Maggie said...

Givetvis är ingen tvingad att klä sig en dylik könskodad dräkt (förutom förstås de här barnen http://www.youtube.com/watch?v=MFn81_HAvWg&feature=youtu.be ) Jag har inte heller sett samma fenomen här i Svenskfinland, men det betyder ju inte att de här dräkterna inte finns till salu och används annanstans. Ingen tvingar, men finns det andra alternativ (som marknadsförs till kvinnor). Ibland gör man omedvetna val för att försöka "please the ppl". Hur vet vi att den antagna stora åtgången på slampdräkter inte också har att göra med förväntningarna som finns på hur kvinnor ska se ut? Könsrollerna som pratar igen. Och egentligen tycker jag inte att det handlar om att om nån använder dräktern eller inte, utan om vilken bild av kvinnan och hennes kropp som speglas i utbudet. Se det som en bildanalys. Vilka förväntningar som finns och hur man ser så olika på kvinnor respektive mäns kroppar. Å andra sidan är det ingenting fel med att vara sexig och anamma sin kvinnliga eller manliga sexualitet. Vi kan ju inte heller börja slutshame! Men rollerna känns väldigt snäva här.

Porrsitz är ett ganska riktgivande tema som föutsätter att det finns lite naket (eller en Ron Jeremy-kostym, heh). En vanlig maskerad borde väl inte förutsätta sexigt. Det var ju fint att folk anammade temat.

Jean said...

Sidan som refereras till visar ju förstås två extremfall.
Det finns attraktivare varianter av kostymen för män, och mer hudtäckande varianter för kvinnor.

Jag brukar gå som romersk soldat.
1. Kostymen kostade så pass mycket att jag återanvänt den några år.
2. Det är kul att gå på stor fest utan byxor.

http://1.bp.blogspot.com/_ALw1MsocIjA/Su3yAzf2Y5I/AAAAAAAACog/B8ROwRK1CqI/s1600/halloween+006.JPG

För övrigt tycker jag inte om teorin med att eftersom det produceras en viss typ av kostymer så sätter det press och förväntningar på kvinnor. Det är att dumförklara kvinnor.
De kvinnor jag känner är inga hjälplösa små krakar som gör vad som helst bara för att de tror att det förväntas.

Och om något (t.ex. fest-temat) inte faller i smaken... stanna hemma.

Maggie said...

Jean: Absolut, du har så rätt i att det är extremfall angående kvinnornas utstyrslar. Det borde jag ha nämnt. Såsom jag nämnde ovan så speglar kostymerna helheten där många olika faktorer bygger upp vad en Kvinna är (likaså som det finns stereotyper, fördomar och förväntingar på män) och kostymerna är en inblick på synen på kvinnokroppen i samhället. Förenklat givetvis, eftersom det handlar om extremt porriga dräkter.

Jag håller delvis med dig i teorin som du nämnde. I kommentarerna ovan spekulerade jag närmast i om inte man producerar en viss typ av kostymer _för att_ det finns vissa förväntningar på kvinnan. Både andras och egna. Det finns alltså en efterfrågan. Varför finns efterfrågan? Jo, för att bilden av kvinnokroppen är en sexig kropp, till skillnad från en rolig kropp = del av könsroll. Det går alltså lite rundgång. Det är inte männen som producerar och kvinnorna som dumt och passivt tar emot, utan att vi alla i samhället producerar de här mallarna och könsrollerna. Jag funderade om det kunde vara så att könsrollerna spelar in då man väljer hur man vill framställa sig. Det betyder inte att man är hjälplös eller dum.

Snygg kostym förresten! :D Utan byxor är ju alltid bra. Men man kan ju fråga sig varför du inte ville klä ut dig som Tinkerbell. Är du dum, hjälplös och gör som det som förväntas eftersom du klär dig i en för din könsroll "passande" dräkt? Nej, inte alls. Man klär sig nåt man känner sig bekväm i och oftast korrelerar det med den egna könsrollen. Inte är könsroller nödvändigtvis alltid av ondo, de ger struktur och en känsla av tillhörighet, men man kunde nog bredda lite på dem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...