Oct 29, 2012

Problemet med "slutty nurse"

Bara för att göra det klart, så kritiserar jag inte användningen av de "sexiga" Halloweendräkterna, utan den bild av samhället, kvinnan och mannen som de speglar. Dvs. hur ska man se ut och vilken uppgift har man. Är poängen att roa andra och sig själv eller att behaga? Självklart ska man få stiga in i den sexiga rollen om man vill det och då ska ingen komma och skuldbelägga en för att man anamma sin egen sexualitet.

Det jag har problem med är att samhället - på så många olika sätt - lär tjejer att kvinnlig sexualitet innebär att göra sig till ett objekt. När de sedan gör det kallas de "slutty", så som i "slutty nurse". Vart man än vänder sig så är rumpan bar - bokstavligen med vissa av kostymerna.

Jag har även problem med att det faktum att "kvinnlig sexualitet innebär att göra sig till ett objekt" är en så stor del av rollen Kvinna. Att vara behagande i andras ögon är fortfarande en förväntning som ställs främst på kvinnor, inte män. Kvinnor utvärderas utgående från sitt yttre i större utsträckning än män. Jag saknar mer nyansering! Att pynta sig i spets, klackar och urringing ska vara okej - utan slampakommentarer - men det får inte vara det enda "rätta" alternativet (förväntningen) när man spelar rollen Kvinna.

6 comments:

Serpensalbus said...

"...Att vara behagande i andras ögon är fortfarande en förväntning som ställs främst på kvinnor, inte män. ..."

Jag anser att detta beror helt enkelt på att det som anses vara sexigt för en kvinna inte är sexigt för en man. Män är långt mer visuella än kvinnor och om en kvinna tar på sig kort kjol, urringat och pyntar upp sig to the nines kommer hon att få mycket uppmärksamhet. Och många kvinnor utnyttjar det och anser att kvällen är ytterst lyckad ifall de har män som svärmar runt dem hela kvällen (jag vet eftersom jag har hört det från ett antal).

Det är då inte en fråga om förväntning att en kvinna skall vara behagande men vi män kommer säkerligen att uppskatta det och attraheras av det.
Det kommer inte att förändras någon gång snart, om någonsin alls.

Sex sells. Kvinnor vet det och marknadsförarna vet det. Det är lätt att hoppa på tåget för den där ego-boosten.

Sarah said...

Tjing. Halkar runt i bloggträsket helt oplanerat i jakt på nya bloggar att berika bloggläsandet med. Hamnade här, du verkar skriva om en massa intressanta saker! Undrar om det går bra att man länkar? Om inte så hör av dig så tar jag genast bort dig igen. Fin kväll / Sarah =)

Maggie said...

Många kvinnor gillar uppmärksamheten som avklädda kostymer ger och då kan man ju fråga sig varför det är så. Och varför skulle det inte vara okej att vara ett beundrat objekt? Men finns det någon annat sätt att vara sexig för en kvinna än att vara yta? Varför är sexigheten en så viktig och även av kvinnor uppskattad del av att vara Kvinna? (nå, att vara sexig och åtråvärd (egoboost gör väl de flesta glada) betyder ju att man är lyckad och omtyckt, vem vill inte vara det? men tänk om man också vill vara mer än sexig?) Nåja, den frågan ligger kanske lite långt ifrån halloweendräkterna, men poängen med min kritik var att visa på ett mer allmänt problem i samhället: sexism. Kostymerna belyser en utbredd kvinno- och manssyn, som förekommer även i andra former än i maskeradutstyrslar och det är stereotypen och fördomen att kvinnor behagar ögat och har mer yta än innehåll.

Jag tror nog att den här synen på kvinnor kommer att ändra någongång, eftersom jag tror starkt på att kvinnor är mer än bara yta. Sex kommer säkert alltid att sälja, men det betyder inte att synen på kvinnan och hennes kropp kommer att vara cementerad.

Maggie said...

Sarah: så kul! Välkommen och varsågod att länka! :)

Sarah said...

Tackar =)-. Problemet med porriga utstyrslar är väl att det blir så enkelspårigt och onyanserat tack vare den bleka och smala defintionen av vad en kvinna är, om man ser det ur det mer eller mindre klassiska objektsperspektivet. Och det som är extra sorgligt är när många många kvinnor tror att det är så det ska vara, att det är ett mål att leva upp till och en bekräftelse att eftersträva. Har man däremot en "bra" syn på sig själv och inte väljer "sexiga utstyrslar" av anledningen att söka andras bekräftelse på sig själv som objekt (oj lång mening här)ser jag däremot inget större problem i att ta det på sig. Att sedan somliga andra fortfarande ser det på fel sätt är trist men lite av deras problem och man kan bara hoppas att fler någon dag får upp ögonen. Detta blev lite snurrigt, hoppas det framgick vad jag menade...

Maggie said...

Sarah: ja, jag tror nog att jag förstod dig. :) Jag tror att man genom att bredda på synen av vad en kvinna är också minskar den bekräftelsesökande andelen kvinnor och den frivilliga objektifieringen till en viss del. Mer nyansering av kvinnobilden helt enkelt. Maskeraddräkterna som samlats på bloggen är ett exempel på och symptomatisk för hur kvinnosynen kan vara ganska trång.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...