Oct 28, 2012

Äppelfabriken

Äppelfabriken är igång! En del av äpplena som vi plockade idag har hamnat i en lånad torkmaskin och en del i en stor burk med vatten. Fantastiskt att man kan använda resterna och mittendelen som blir över från de torkade äpplena till att laga äppelcidervinäger.  Två flugor i en smäll liksom.

Vi hittade metoden på nätet och det går ut på att man tar de överblivna delarna av äpplena - skal och mittendelen - och låter dem stå framme en stund så de får en brun färg. Sen slänger man dem i en stor, ren glasburk och häller vatten ovanpå. Använd inte en metall- eller plastburk eftersom vinägern är frätande och giftiga ämnen kan frigöras i vätskan. Rostfritt stål lär dock vara ok. Lägg en tunn duk över hålet och låt burken stå på en varm (15-26 grader) och mörk plats i en månad eller så tills vinägern är så stark som man vill ha det.

Det låter alldeles för enkelt för att vara sant. Kommer inte äpplena att ruttna bort? Eller lukta helt förfärligt? Man ska röra om i burken en gång om dagen för att oxidera blandningen. Nåja, vi prövar och ser om det lyckas i alla fall!

3 comments:

Sandra i sagarden said...

Intressant!! Hoppas du uppdaterar oss sedan när det börjar vara färdigt! :)

Patiperra said...

Fantastiskt! Det där ska jag ptöva nästa år. Nu får jag leva med ÄCV i plastflaska.

Maggie said...

Javisst, jag ska uppdatera sen när vi börjar se (och lukta?) nåt resultat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...