Middagstips

För nån dag sen blev det löksoppa till middag. Löken är nu färsk och god och verkligen en fin säsongsvara just nu. Givetvis håller den även fint långt in på vinterhalvåret också. Löksoppa är dessutom superenkelt att laga!

Lök innehåller antioxidanter och flavonoider. Den är bakteriedödande och motverkar inflammationer, reumatism, astma samt skyddar mot blodproppar och förebygger cancer (livmoderscancer, bröstcancer, magcancer, prostatacancer, njurcancer och ändtarmscancer). Lök stärker också immunförsvaret, håller blodsockret i shack och renar kroppen. Massor med goda egenskaper!

Så här gjorde jag soppa åt två personer:

Ingredienser

Cirka 7 lökar (två-tre gula lökar, en vit lök, många charlottenlökar, man kan även använda rödlök)
1 paprika
1 tomat
vatten
timjan
2 lagerblad
salt och peppar
olivolja
valfria groddar

Fräs löken i olja på medelhög värme tills den blir genomskinlig, men inte tar färg. Häll i vatten och låt koka i 10-15 minuter tillsammans med paprikan och tomaten. Krydda med timjan, lagerblad, salt, peppar och en skvätt olivolja. Servera med mungbön- eller alfalfagroddar (eller båda) samt gratinerat rågbröd. Jag som älskar kryddstarkt saknade en extra knuff i soppan, så nästa gång ska jag pröva med litepikkulite chili.

Kommentarer