Kvinnor, våld och makt

På tal om det där med män och våld, så har det enligt en artikel i SVD visat sig att i ett samhälle där kvinnor har mera makt och där de beter sig mer agressivt (dvs. manligt) har kriminologer noterat att allt fler kvinnor också grips för våldsbrott och att brotten blir grövre. Det är alltså medaljens baksida, för att ta de dåliga nyheterna först. De goda nyheterna är att ju mer ekonomisk makt kvinnorna har i samhället, desto lägre missshandels- och våldtäktsstatistik inom relationer. Det har även visat sig att desto mer ekonomisk makt kvinnorna har i ett land, desto mer vinst gör hela samhället, d.v.s. kvinnor som män.

Det intressanta här är alltså att männens och kvinnornas antagna natur ställs på huvudet. Det ena könet representerar inte några bättre eller sämre egenskaper som är betvingade av naturen.
 [...] Barbara Ehrenreich förklarade för länge sen: Den utopiska värld där kvinnor styr, och som är bättre, godare och humanare finns inte. Kvinnor dödar på Wall Street och de dödar på riktigt ibland. 

Kommentarer

Peppe sa…
Så intressant! och föga överraskande. Tack för länken!