Aug 7, 2012

Heja Borgå!

I Borgå stads daghem har man slutat att servera socker till barnen. Yey! Istället för socker på gröten eller filen får de osockrad äppelmos. Till födelsedagar är det inte längre sockerfest, utan barnen uppmärksammas på något annat sätt. Super! Jag tror att barnen kommer att känna sig minst lika speciella, om inte mer, om man uppmärksammar dem på nåt annat sätt. Socker är ju en stor del av vardagen, så det är ju inte ens så speciellt att få en extra kaka.

En kommentar till artikeln var att barnen får så lite socker i sig via daghemmet att den här nya "regeln" är onödig. En annan tycker synd om barnen. Hmm. Jag tycker mera synd om barn som får en näringsfattig diet på vitt vetemjöl, dolt socker och tillsatsämnen. Nu menar jag inte att daghem serverar endast sådant, utan att det finns värre öden än att lämna utan socker till morgongröten. Dessutom är barnen piggare och mår bättre i slutet av dagen om de inte fått en socker-peak. Så synd om sockerlösa dagisbarn? I think not.

9 comments:

Cat said...

Vad super!

Christina said...

Visst är det jättebra att de kör på sockerfritt i daghemmen. De gör de också på daghemmen i Vasa och Korsholm håller på att införa det.

Något som jag istället reagerar starkt på är måltiderna som serveras och speciellt mellanmålen, de är usla! Ingen uppfinningsrikedom alls, sen är det nog så viktigt att varje måltid per barn bara får kosta si och så många cent. Usch då man skulle behöva vara överallt och fundera.. Barnen behöver näringsrik mat istället för det allra billigaste du hittar i affären, som ändå är fullt av konstigheter.

Maggie said...

Coolt! Jag visste inte att Vasa och Korsholm också är på den vägen. Mmm, det är knappast många cent som en dagis/skolmåltid får kosta :/ Vad brukar det vara får mellanmål på dagisar?

Lotta said...

det är ju typ cornflakes å sånt...

Patiperra said...

Vasa har väl varit på gång med sina planer redan i ett år. Så fint att det händer. Only wish att Helsingfors också skulle haka på...men här går utvecklingen i motsatt riktning med Palmia som entreprenör...Hujedamej. Det finns mycket som är illa med dagismaten, inte bara sockret. Men det är ett bra första steg. Om man skulle lägga till mera naturligt fett i kosten (och proteiner) så skulle det ju inte behövas så mycket scheiss till mellanmålen - och barnen skulle komma hem på gott humör med stor aptit till middagen. Halleluja!

Heidi said...

Helt superbra! Frukt och bär borde användas mera i festliga sammanhang istället för alla raffinerade sockerbomber. Konstigt att det är "synd" om barnen, det är ju egentligen föräldrarnas fel att de har vant sig med att bli belönade med socker. När min mamma var liten var äpplen lördagsgodis :D

Christina said...

Ofta är det nån frukt, typ ett banan eller äpple, eller så yoghurt fullt med socker i, ibland smörgås. Ja det varierar så från daghem till daghem och varifrån/hur de får sin mat fixad.

Maggie said...

Nää inte ska man heller stirra sig blind på sockret och utmåla det till den enda stora svarta boven, utan man måste ju se på helheten, vad barnen får att äta längs med dagen.

Cornflakes låter ju inte så hejsan... Hmm, frukter och smörgås låter ju bra. Eller beroende på hurdant bröd och smör/margarin det är.

Hmm, att belöna barnen med nåt gott ibland tycker jag nog är okej. Vitt socker är ju inte det bästa alternativet (eg. det värsta), men ett liv helt utan sött tror jag få klarar av. Jag ser det som ett större problem att socker är så närvarande överallt, så ofta och så dolt.

Patiperra said...

Kolla det här: http://lapatiperradelnorte.blogspot.fi/2012/08/socker-pa-dagis.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...