Jul 17, 2012

Hormoner i köttet

I EU och Kanada är det förbjudet att använda hormoner på boskap för att öka mjölk- och köttproduktionen. I USA är det ännu lagligt. När Frankrike vägrade att importera USA's hormonkossor svarade G. Bush regering med att höja tarifferna för stålimport och anklagade samtidigt Frankrike för att vara anti-amerikanskt. Läs mer om hormoner i kött här.

Att äta kött eller dricka mjölk från hormonbehandlade djur kan öka risken för bröstcancer, prostatacancer och tarmcancer. Nu kan man ju tänka "So what! Det där händer ju i USA, inte här", men importerar vi kött från USA skulle det vara A och O att det på förpackningen tydligt står hurdant kött det är frågan om. I nuläget stämplas inte köttet som hormonbehandlat, utan säljs som helt vanligt kött.

4 comments:

Christina said...

Man önskar ju att köttet kunde stämplas så att man slapp utsätta sig för risker.

Maggie said...

Indeed. En enkel lösning är ju förstås att köpa inhemskt (eko)kött.

Nanó said...

Är det sant att det är förbjudet?? Min svärmor påstår att man i Belgien fortfarande ger hormoner åt korna för att få mera kött att sälja, så hon köper aldrig nötkött. Och varje gång jag ser en ko i Belgien får jag en viss avsmak, dom är oftast så feta att dom knappt kan gå :( Men jag hoppas ju min svärmor har fel! Hon brukar köpa hästkött istället eftersom hästar blir sjuka av extra hormoner, så man kan i varje fall inte fuska med hästkött. Fast hur bra det är att föda upp hästar enbart för slakt är ju en annan fråga.

Maggie said...

Ja, det är förbjudet i EU förutom av hälsoskäl. Övervakningen är bristfällig och det betyder i praktiken att man kan kringgå det om man vill. Så din svärmor kan bra ha rätt.

http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode=dbl&lang=sv&ihmlang=sv&lng1=sv,sv&lng2=da,de,el,en,es,fi,fr,it,nl,pt,sv,&val=373595:cs&page=

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...