Jul 30, 2012

Hårlösa män och blicken på mannen


Reklamskylt i Citymarket.
På tal om diskussionen om kroppsbehåring hos Yllestrumpan, här har vi en man utan hår under armarna. Han gör förvisso reklam för en en rakhyvel, en rakapparat, en batteridriven tandborste och batterin (se bilden nedan). Udda kombo av produkter...

Vad tycker vi om män utan hår?
Det börjar ju också höra till mansbilden att vara groomed och ansade. En riktigt hårig kille kan få ett "usch!" idag. Nåt som inte kanske skulle ha hänt lika lätt för 15 år sedan. Eller? Porrfilmer är ju inte rätta platsen att se efter ideal, men där har väl såväl kvinnor som män redan länge sett ut som om de inte riktigt kommit i puberteten ännu gällande kroppsbehåringen.

Är en rakad man mindre manlig? Mer attraktiv? Varför uppfattas ofta en orakad kvinna mindre kvinnlig/attraktiv än en rakad och  gäller det omvända för män? Är alltså kroppsbehåringen en symbol för manlighet som dessutom klargör könsrollerna? Är det mer okej att idrottsmän är rakade under armarna och på benen än Matti Meikäläinen? I så fall varför?

Traditionellt sett har en hårig man den "rätta sortens" manlighet. Det visar väl på nåt primitivt, på styrka och att det är en frisk karl och ingen mes. I och med den metrosexualitet som blev inne i början av 2000-talet är det dock numera okej med örhängen, scarfar och snygga axelväskor (handväskor?) för män. En mjukare mansroll har introducerats där männen idag "får" gilla barnskötsel, hemmaliv och känsliga filmer.

Har mansbilden luckrats upp? Eller har bilden bara blivit snävare i och med nya regler för hur mannen ser mest attraktiv ut? Tidigare låg det inte lika mycket fokus på mannens utseende som idag. Eller är vi lika toleranta och intoleranta som tidigare, men nu är det bara andra saker som är aktuella än för 10, 20 eller 30 år sedan? Jag skulle vilja påstå att blicken på mannens yttre är mer närvarande idag än vad den var tidigare. Det betyder att det finns fler förhållningsregler för männen i jakten på snygghet. Mer regler betyder mindre frihet.

Men, det hela verkar spelar ned till ekonomi: om att få sålt så mycket olika produkter till en så stor skara människor som möjligt. Då gäller det också att övertyga publiken om att de behöver dessa produkter. Den som påstår att reklam inte påverkar människan är nog allt bra naiv och bristfälligt läskunnig eftersom många undersökningar visar hur reklam påverkar våra attityder och köpval. Finns det en efterfrågan eller är det ideal skapat av marknaden?

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...