Jul 8, 2012

Blommor på menyn

Jag har kollat lite i böckerna som jag lånade om ätbara blommor och ogräs. Hittills har den nyttigaste informationen i Blommor på menyn av Jella McVicar varit att:

Bildkälla
  • Älgörtens blomma är ätbar. Te som bryggs på blommorna lindrar förkylningssymptom, huvudvärk och ledsmärta. Älgörten har börjat blomma nu i juli. Man kan göra vin av den mandelsmakande blomman och förr smasatte man öl och mjöd med äldgört.
_________________________________________________________

Bildkälla
  • Fuschians blommor är ätbara, men smakar tydligen inte så mycket, så passar bättre som ätbara dekorationer på tårtan. Ståndare, pistill och allt grönt och brunt måste dock först plockas bort.
_________________________________________________________

Bildkälla
  • Fröna på solrosen är inte det enda som är ätbart, utan även hela blomknoppen kan ätas och påminner lite om jordärtskocka. När blommar slagit ut är det bara kronbladen som kan ätas och då har de en ganska bitter smak likt endiver.
_________________________________________________________

Bildkälla
  • Kaprifol har ätliga blommor, men är i övrigt giftig! Kaprifol och morot lär smaka bra ihop, men även äppel, päron och druvor passar. Det är väldigt viktigt att man plockar bort allt grönt. Bäst smak har blomman när den är som blekast, men innan insekterna har tömt den på nektar. Ah, doften av kaprifol!
_________________________________________________________
Bildkälla
  • Myrtens små blommor har en kryddaktig smak som passar med fruktdesserter, lätta kötträtter och fisk. Knopparna kan ätas hela, medan endast de vita kronbladen kan ätas på den utslagna, öppnade blomman.
_________________________________________________________
  • Rödklöver och alla annan sorts klöver också är ätbar. Bäst smakar det om man tar loss de små blommorna från blomhuvudet och strör dem på en frukt- eller grönsakssallad.

Sen kan man ju även äta rosenblad, men inte hela rosen, och fläder som det blir jättegod saft av. Man ska inte förväxla äkta fläder med den oäkta druvflädern, som har röda bär och grovt tandade blad.Sen ska man inte heller äta vilka växter och blommor som helst utan att vara absolut säker på vilken sort det är och att den inte är giftig. Är man ens det minsta osäker, så är det bättre att låta bli.

3 comments:

Linn said...

Jag tar extrakt av älggräs(som väl e samma som älgört?) två till tre gånger dagligen. Det (plus en del annan medicin) ska göra så min matallergi går snabbare om. Sen har också min kära pojkvän gjort vin på älggräs, och det smakar helt okej :)

Malin said...

Förgätmigej och syrener kan man också äta blommorna på, jag har dekorerat både tårtor och cupcakes med de söta blommorna!

Maggie said...

Ååh, tack för era intressanta synpunkter! Jag ska ännu fortsätta i samma tema när jag läst ut de andra böckerna så jag måste ta med era tips sen. Syrener var en liten överraskning. Allt som är blått associerar jag automatiskt med giftigt :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...