Frustrationen

Att välja bort mat på grund av etiska eller ideologiska skäl är tydligen inte alltid så accepterat. Det verkar ibland som om den enda acceptabla orsaken till att välja bort mat är allergier, graviditet eller LCHF. Om inte, så är man bara besvärlig och konstig som inte äter "riktigt mat".Jag tror jag tänker börja säga att jag är allergisk mot juice, yoghurt, bacon, vitt bröd, påläggskorv, grillkorv, färdigt marinerade biffar, chips, dipp and what not annat som jag väljer att inte äta.

Ibland serveras ju också mat som man inte tycker om. Men säger man att man inte gillar t.ex. fisk finns det risk för att kocken tar illa upp, vilket inte är fallet om man är allergisk. Varför är det likadant med produkter med E-ämnen och dolt socker?

Jag tänker tammefanimig bli besvärligare. Men eftersom jag kräver att andra tar hänsyn till mitt sätt att leva bör ju även jag göra det samma. Hur mycket måste jag kompromissa? Äta "riktig mat" ibland där gemensamma matuppköp görs? Javisst, okej, men då känner jag genast att det blir orättvist. Varför ska jag kompromissa med det jag tror är hälsosamt eller betala för mängder av mat som jag ändå inte äter? En glutenallergiker skulle knappast antas delta i bröd- och pastaorgier som hen ändå inte äter. Men det handlar inte om pengar. Det handlar om att kompromissa och det måste vi alla göra ibland. Även jag.

Kommentarer

Christina sa…
Jag tror att vi människor borde bli bättre på att kompromissa, men tyvärr så är många väldigt egoistiska. Jag hör nog tyvärr till den senare skaran.

Men sen igen så tycker jag att det inte vore helt omöjligt att erbjuda dig och din matlivsstil något också, jag menar oftast nuförtiden på större bjudningar så hittar man LCHF-rätter, bara för att där finns nån/några som strikt håller sig till den dieten. Så varför inte acceptera andras då också, det är inte kanske alltid möjligt, men ibland.
Jag kan inte tro att du skulle vara en hemskt egoistisk person :) Du verkar så sympatisk. Jag tror att jag måste vara lite tydligare, högljuddare och besvärligare så ska det väl nog så småningom lösa sig. Dessutom är det ju inte så hurja komplicerade grejer, utan mest enkla, rena ingredienser.
Heidi sa…
Så sant, så sant! Men det är nog bara att nöta in det. Efter ett tag börjar det "rubb off" på andra människor också. ;) Jag brukar lite nu som då alltid påpeka varför jag inte äter något visst (berätta vilka ämnen som finns i produkten, hur den tillverkats, vilka risker som finns...) inte varje gång förstås, för då blir man tjatig, men efter ett tag sjunker det nog in.
Min ena kompis köpte mat till mig när jag var sjuk o hon hade köpt ekorussin åt mig. Jag vet inga om hon sku köpa det åt sig själv, men att hon valde dem till mig för att jag tycker det är viktigt, tyckte jag var jätteroligt :)

Ju mer man berättar åt folk, desto mer snappar de upp och förstår ens val (och hoppeligen väljer de själva o rena, miljövänliga produkter och mat)
Jag är själv inte så bra på att påpeka, för jag är lite rädd att folk ska ta illa upp eller ta det som kritik av deras livsstil. Men man måste ju bara göra det på ett schysst sätt. Jag måste helt enkelt också få folk att haja på samma sätt som din kompis hade fattat "din grej". :) Kanske hon nästa gång också köper ekorussin år sig själv :)
Mia sa…
Jag tycker de etiska och ekologiska skäl är de mest ädla. Kör på bara, the rest will follow...
Will do Patiperra! ;)