Denna morgon började lite dyster i och med att jag gick och klickade på en länk som Lotta lagt upp på Facebook. Länken leder till en sidan där skadliga tillsatsämnen pedagogiskt listas upp. Fy fasiken vilken läsning! Jag blir riktigt upprörd. Hur tänker livsmedelsverket m.m. när farliga ämnen tillåts för de konsumeras i så små mängder? Ja, men hur är det med coctaileffekten? Och varför måste man överhuvudtaget äta ett syntetiskt blått ämnen (E131) som tidigare använts som färgämne i neurotransmitter vid röntgen!? Det blåa färgämnet används i bl.a. Fazers Angry Bird. Fazer Raemix, Halva Vanhat Autot, Hartwalls Jaffa Palma, Mehukatti och Pirkkas pärondryckskoncentrat, Rainbow Hot Mix godis och Vicks Blue sockerfria halspastiller.
Jag blev shockad att vissa ekoprodukter även fanns listade, t.ex. GoGreen gröns linser innehåller E385 som förhindrar oxidering. Tillsatsämnet har orsakat cellgiftsliknande verkningar i djurförsök samt reproduktions- och utvecklingsstörningar. Hmm, GoGreen indeed.
En enkel regel är väl att undvika lightprodukter och färgämnen. Speciellt i godispåsarna ska man se upp för de gula och blåa färgerna.
Jag blev shockad att vissa ekoprodukter även fanns listade, t.ex. GoGreen gröns linser innehåller E385 som förhindrar oxidering. Tillsatsämnet har orsakat cellgiftsliknande verkningar i djurförsök samt reproduktions- och utvecklingsstörningar. Hmm, GoGreen indeed.
En enkel regel är väl att undvika lightprodukter och färgämnen. Speciellt i godispåsarna ska man se upp för de gula och blåa färgerna.
Kommentarer
Tror nog att din raw-foods princip är helt super.
Har helt dissat gummigodisar. Alla färgämnen och aromer och gelatin o allt blä som finns. Man ser nog på dem att de inte kan finnas ett uns naturligt i dom..
O lightprodukter innehåller i princip alltid sötningsmedel. Usch