Jun 4, 2012

Där alla har en åsikt

Bild från Visuella studiers blogg (ÅA). COPYRIGHT JENNIFER LINDROOS
Denna poster säger så mycket. Hur komplicerat är inte detta med att vara man eller kvinna. Vad får respektive kön göra och vad får de inte göra? Vad är naturligt? Vad är story? Vad gör den som finns där mittemellan?

En hel del blir tyvärr äcklade av en gravid man. De säger att det är onaturligt. De säger att en man inte kan göra sådär, se ut sådär med en mage putande i vädret. Att det på något vis fel och äckligt att en man är så kroppslig som en gravid kvinna är. Har det att göra med att kvinnan är en kropp medan mannen inte är det i lika stor utsträckning?

Könsroller är konstruerade, men en man har inte de biologiska förutsättningarna att bli gravid. Varför då trotsa naturen? För att det inte är naturen som håller mannen/kvinnan tillbaka, utan de är våra konstruktioner av identitet och kön, våra fördomar, våra rädslor. Den gravida manliga kroppen utmanar de traditionella reproduktionsrollerna. Hans sociala status och sociala roll svängs upp och ner. Tänk er hur den gravida kvinnan ändrar social status i samhället. Den manliga gravida kroppen finns i limbo och kan inte placeras i de färdiga fack för könens olika nischer och kategorier. 

Ordet som för mig sticker ut på postern är deconstuct. Att se saken från en annan synvinkel än den egna, tänka om och dekonstruera. Att se vad som egentligen finns bakom, innuti och framförallt varför det finns där. Allt för många avfärda en gravid man som onaturlig och/eller äcklig utan att försöka förstå historien bakom och varför man tycker på ett visst sätt. Det kommer att ta tid, mycket tid, men jag är övertygad om att vi en dag kommer att leva i samhälle där könet på födaren inte skapar rama skri.

Transgender och homosexuella personer har alltid funnits i samhället. Det är ingenting nytt. Idag har de bara mer synlighet än för hundratals/tiotals år sedan. Det är naturligt att denna minoritet finns. Att de finns anser jag att är oerhört lyckosamt! Vem annan skulle synliggöra könens "naturliga" förutsättningar och roller bättre än de som överskrider dem? Det är eventuellt en tung börda att bära, men i alla fall en viktig sådan.

Bilden är publicerad med konstnärens tillåtelse. Lov om republicering bör tas direkt med Jennifer.

1 comment:

Peppe said...

mycket intressant! fortsätt resonemanget jag läser och håller med.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...