Jun 3, 2012

Att vara bonde

"Före". Plogat, harvat och lite jordfräst.
Det är hårt arbete att vara bonde. Under veckoslut har vi varit vid huset och försökt få ett odlingsland till stånd. Vi, ehemm, sambon har plogat, harvat, jobbat på, skördat det han sååår, där som sädesfälten böjer sig för vindeeen... Nej vänta nu, det där var visst Sås & Kopp. Nåväl, plogat och harvat har vi och med gemensamma krafter jordfräst och räfsat. Det börjar se hyfsat ut.

Nu är frågan: hur gödslar man bäst på ekologiskt sätt? Tips tages emot med största tacksamhet. Jag har konsulterat mina trädgårdsböcker och ska ännu ringa till Google och höra vad han har att säga om saken, men jag vill gärna höra era eventuella synpunkter. Böckernas bästa tips var att använda komposten, men den är tyvärr inte tillgänglig för oss.

"Efter" dagens insats med jordfräs och räfsa.

5 comments:

Hanna said...

Nå så där bokstavligt är väl gödsel automatiskt ganska ekologiskt. Alltså koskit. Hästskit använde mamma å pappa. Har ni någå djur alls i nörheten där?
Annars lär gräsklipp funka bra som näring, man lägger i vatten å använder att vattna växterna med sen. Men det är ju ett senare skede.

Maggie said...

Vi har eventuellt ett lass hästskit som väntar, så det är en bra plan. Aha, det där med gräsklippsvatten visste jag inte! Tack för det!

pia said...

Hästskit funkar kanske allra bäst tycker jag, om man borser från komposy. Det finns också ekologiskt långtidverkande gödsel att köpas i butikerna, men det kostar kanske 20 euro för tio kilo ( räcker typ till max 15 kvm). Då växterna börjat gro och blivit så pass stora att maninte misstar sog dom för ogräs, brukar jag täcka jorden med klippt gräs ( det som lämnat på gräsmattan efter att man klippt gräset), då växer heller inga ogräs, jorden hålls längre fuktig och så görslar det bra!

pia said...

^kompost

Maggie said...

Allright! Tack för tipsen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...