May 15, 2012

Vitlök från Långbortistan

Bild från moasmirakel.blogspot.com
En tänktvärd tanke. Häromdagen stod jag i butiken vid den ekologiska hyllan och skulle ha avocado. Avocadona kom dock från Peru, så jag kunde inte förmå mig att köpa dem. Växer de inte lite närmare, typ i Sydafrika och Israel också? Sen skulle jag ha lite vitlök, tydligen från Kina. Come oooon people! Från drakens avlägsna land eller för att snacka Kalle Anka-språk: från Långtbortistan. Växer det inte ekologisk vitlök lite närmare hemknutarna? 

End of rant.

Här handlar det förstås om att kompromissa och kanske inte alla gånger köpa de där exotiska frukterna, utan istället vänta på att de importerats från lite närmare håll. Alternativt köpa dem mer sällan. Jag har lite svårt med förbud, så jag säger hellre sällan än aldrig. Men är squasch från Spanien har ändå högst troligen fraktats hit med flyg. Är det då någon skillnad på några tusen kilomter hit eller dit? Jag vet inte. Jag vet bara att jag vill köpa så mycket som möjligt av min mat från så nära mitt hem som möjligt. Om det finns vitlök från Belgien tar jag det hellre än vitlök från Kina.

Egentligen har ju konsumenten en hel del makt. Igår rapporterades det i nyheterna att efterfrågan på ekologiska produkter i Finland är större än utbudet. Tror ni inte att marknaden kommer att reagera? Så genom våra val kan vi påverka hur produkterna produceras.

5 comments:

Hanna said...

Så sant! Jag tänker också så där och är nåt från Syd-Amerika eller Kina så tar man det inte. Finns det inte i Europa/Israel eller ens Nordafrika, så får det vara. Det nödvändigaste finns ändå ALLTID att få närmare i från, typ lök och potatis. Resten är egentligen bara lyxkonsumtion.
Sen är det ju ändå knepigt med balansgången mellan växthusodlat eller importerat... Eller ännu hellre inhemskt men växthusodlat, eller utländskt ekologiskt? Vet inte om du har läst mitt kloka inlägg om det här som jag skrev i höstas? http://siobhain.papper.fi/2011/09/05/guide-till-etiskt-handlande/

Maggie said...

Så bra skrivet Hanna! Men jag kunde inte av någon orsak kommentera det på din blogg. Inget kommentarsfält dök upp under ditt lysande inlägg. Man kanske borde printa ut den checklistan och sätta upp vid affärernas ingångar ;)

Hanna said...

Nä, jag har kommentering avstängd på gamla inlägg, det blev så efter att jag fick en massa spam i vintras. Men det verkar ha minskat med dem nu, så kanske jag kan lätta på spärren..

Hanna said...

Så! Spärren borta!

Maggie said...

Nåja! Du ska jag gå in och lämna en kommentar där också. Hoppas bara spammet hålls borta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...