Kalasmaten som också blev ett fiasko

Den andra godsaken som jag försökte locka mina kalasgäster att äta var morotsmuffins med rågmjöl. Tanken var god, det kunde även ha blivit bra, men utförandet gick inte riktigt som planerat.

Rågmjöl kräver ju jäkligt länge i ugnen för att inte lämna klibbig innuti. Antingen hade jag inte riktigt rätt proportioner eller så var det ett dåligt recept. Hehe, okej jag erkänner. Jag hade högst troligen fel proportioner, för alla ingredienser hade/hittade jag inte så jag improviserade lite och blandade ett eget rågskikt och ersatte dinkelmjöl med det jag hade hemma: specialvetemjöl. Så inte undra på att det blev lite kladdigt i mitten. De steg upp till runda, vackra former i ugnen, men säckade sedan ihop i formerna när jag tog dem ur ugnen. Smaken var i alla fall god!

Muffinsarna innehåller tyvärr socker och jag använde mig beklagligen av vitt socker i brist på rörsocker. Jag tänkte att jag måste ha någonting "normalt" att bjuda på också.

Recept härifrån.

Morotsmuffins 12 st
2 ägg
1 dl rårörsocker (el. vanligt)
1 burk kesella, 10 % (2,5 dl)  
3 3/4 dl rågsikt
1 dl dinkelmjöl (egentligen vetegroddar)
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1 krm salt
3 dl finrivna morötter
½ dl grädde (endast om man använder mjöl istället för groddar)

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader och sätt formar i en muffinsplåt.
1. Vispa ägg och socker pösigt och vispa därefter ner en burk kesella.
2. Blanda alla torra ingredienser med varandra och rör därefter ner dem i äggsmeten.
3. Tillsätt sist ev. grädde och därefter morötterna.
4. Fördela smeten i formarna och strö solrosfrön över dem.
5. Grädda i ca. 20 minuter (ev. kortare).
Vill man ha en lite lyxigare variant kan man bland philadelphiaost med florsocker och glasera dem lite.

Kommentarer

Bakpappa sa…
Jag har för mig rågsikt i Sverige oftast är uppblandad med upp till 60% vetemjöl. Det kan spela lite roll om man då tar den finska 100% rågsikten...

Det är dessutom skillnad på rågmjöl och rågmjöl. Jag har ett surdegsbröd jag bakar och när jag en gång bytte till ett billigare mjöl (skulle baka gratis bröd) så blev det bara ett hårt skal med våt gegga inuti av det. Jag kan variera mängden vatten i receptet med nästan 50% beroende på mjölet och hur jag bakar det...
Intressant! Jag googlade faktiskt svensk rågskikt och köpte hem en påse ekologiskt rågmjöl som jag sen blandade ut med halvgrovt vetemjöl (70-30), men jag var inte så noga med måtten :P Surdegsbröd skulle jag också vilja börja baka nångång. Vilket mjöl anser du att funkar bäst?
Bakpappa sa…
Ekologiskt fullkornsmjöl. Men jag är ingen expert. Jag har ett standardrågbröd som jag bakar (och är busenkelt) och så har jag prövat på några vetesurdegsbröd några gånger, med lite varierande resultat.

Problemet är att jag och speciellt min fru försöker äta LCFH. Då är det inte så lyckat när man inte kan låta bli stoppa i sig halva brödet när det kommer nybakt ur ugnen...
Tack för tipset. Kanske du har nåt recept på din alter ego sida? Heh, nej jag kan tänka mig att LCHF och nybakt bröd inte passar så bra :P
Bakpappa sa…
Här: http://bakformen.blogspot.com/2010/12/surdeg-i-repris-ragbrod-med-kummin-annu.html

Det här brödet går sedan att variera med t.ex. olika frön och liknande.

Skulle du inte bo i fel landsända så skulle du gärna få surdegsrot av mig. Men det är sist och slutligen inte svårt att starta en egen rågsurdegsrot. Jag gjorde det enligt Martins instruktioner 2010, men har nu en rot från Saltå kvarn.

http://paindemartin.blogspot.com/2010/12/lilla-surdegsskolan-borjar-nu.html
Vänligt av dig att erbjuda en del av din rågsurdegsrot :) Men vadå _fel_ landsända?? ;) Nåja, jag är nylänning i mitt hjärta iaf. Receptet som du använt verkar jättebra! Länge tar det ju, men det är ju en hel process som ger smak åt brödet. Men jag ska nog ögna igenom Pain de Martins råd om surdegsrot först. Tack för länkarna och inspirationen!