9 liter björksav
6 citroner
0,5 kg russin,
3 g jästnärsalt
3 g jästnärsalt
2,5 kg
socker
vinjäst
Hacka russin och koka dem
i tre liter av saven i tre minuter. Tillsätt sedan resten av
saven, socker, pressande citroner och strö sist jästnärsalt och jäst över ytan och låt det svälla i 15 minuter före omröring.
Sila bort russinen efter sju dygn och låt jäsa färdigt
på vanligt vis.
![]() |
Russin som kokar i 3L sav. |
Jag använde mig av ekologiska produkter så långt det gick, men jästen och jästnärsalten vet jag inte riktigt med. Istället för bryggsocker eller vanligt socker, prövar jag med ekologiskt rörsocker. Få se vad det blir.
![]() |
Här blandar jag i resten av indredienserna. |
Det är viktigt att kärlen som man använder är rena och desificerade, annars kan oönskade bakterier börja växa. På olika hemsidor stod det om hur man ska rengöra med klorin och andra starka kemikalier, men eftersom jag försöker leva utan kemikalier så gott det går så blev det att ta till ett lite mer primitivt desificeringsmedel: vodka.
Nu ska savblandningen stå och jäsa i rumstemperatur i ca. 20-25 dagar. Det har redan börjat blubba i vattenlåset.
EDIT: Här kan man läsa om hur det blev.
I korthet: roligt att pröva på, men smaken är nog ingen höjdare. Jag tror man behöver mer socker än som fanns i detta recept.
Kommentarer
I en av kommentarerna nämns att det kanske skulle vara mera socker. I själva jäsningen gör extra socker bara att det blir högre alkoholhalt. Men när det jäst ut ordentligt kan man tillsätta jässtopp, låta det klarna, sedan kan man tillsätta socker för att få det sötare.
/Radar.