May 2, 2012

Alkoholens makt

Så här i vappenfesternas efterdyning. 

Muffins skriver om hur bara fest räknas som en veckoslutsaktivitet, annars har man gjort "ingenting". Man kan ha krattat gården, lekt med syskonbarnen, hängt upp tvätten, promenerat land och rike runt, men har man inte varit på fest och träffat annat folk eller är bakis på söndagen så har man gjort "ingenting". Så här är det säkert i ett visst skede i livet. Jag skulle gissa tonåren och early 20's. Det går väl om ju högre upp i 20- och 30-års åldern man kommer. Hoppas jag. Jag tycker i alla fall märka det i mina kompisgäng.

Även Hannapee har varit inne på samma spår och har flera gånger funderat över hur stor del alkoholen är av en kväll ute med kompisarna.

Det är problematiskt att alkohol är en så stor del av vårt umgänge i Finland/Norden. Allt som oftast är det en eller två öl involverade vare sig man har en pokerkväll, far och bowlar eller har filmkväll. Det vill säga aktiviteter som bra skulle klara sig utan alkohol. Jag skulle gärna skippa all alkohol för en tid och umgås med vännerna nykter. Bara för att testa. Bara för att bekräfta att umgänget är viktigare än drycken i glaset. Gärna förstås med nyktra vänner också, hehe. Jag vet ju att vi har roligt tillsammans oavsett var, när eller under vilka omständigheter som vi träffas, men ändå, det vore ett intressant experiment.

Nu menar jag inte att vi, eller andra människor för den delen heller, skulle dricka öl varje helg eller varje gång man träffas med vännerna, men att umgänget ofta involverar en öl eller två eller tre i situationer då man kunde välja bort det. Det är bara det att det valet är så onaturligt. Ingen frågar den som dricker öl på en fest varför den dricker öl, utan det är den som dricker lemonad som får de flesta frågorna. Eller den obotligt dumma och taktlösa frågan "Är du gravid, eller?". Suck.

Det är ingenting fel med att njuta av en öl eller flera, men när man slentrianmässigt öppnar en öl endast för att det är fredag och på fredag tar man en öl för att koppla av i slutet av varje vecka, så vet jag inte riktigt vad jag ska tycka. Eller jag vet, men det är mångfacetterat. En öl kan bra betyda avslappning, men avslappningen ska inte vara beroende på om man har en öl eller inte. En fest kan involvera alkohol, men alkohol måste inte vara involverad för att det ska vara en fest. Eller är en fest utan alkohol egentligen ett kalas?

3 comments:

Softy said...

Vi diskuterade samma sak igår på sillisen. Alla kvinnor (i Finland) måste genast poängtera att "de sen inte är gravida" så fort man tackar nej till ett glas. Det är så sjukt. Jag känner också mänskor som på flit tar bil till festen för det är den enda godtagbara orsaken för att man inte super sig full.

linnea said...

Har tänkt på detdär a lot. Det hör liksom bara till.
Dessutom är det väldigt beroendeframkallande. Ingen frågar ifall man tar sej en öl eller två. Men blir det för många är det bara pinsamt. Jag vill inte vara absolutist, alkoholist eller en nykter alkoholist. Så visst har du rätt när du skriver att det är en mångfacettera sak.

Maggie said...

Softy: tur att bilen iaf är en bra "ursäkt". Jag har via pålitliga källor (tv-serier såsom Californiacation och skvallersites såsom Perez Hilton) fått bilden av att drinking and drivning är mer accepterat i L.A. Kanske det är bara en myt? Eller kanske ni inte umgås med såna typer :)

Linnea: Det kan vara beroendeframkallande, men vissa har lättare med att fastna i träsket, medan andra inte har en s.k. beroendepersonlighet. Därför är det så komplicerat att komma med goda råd... Själv tycker jag också om öl och whisky och skulle inte vilja vara nykterist. Jag tycker bra att man kan dricka öl för att fira v.slutet, men det måste finnas en balans. Jag skulle vilja att man varierade umgänget lite mer. Ibland alkohol, ibland inte, så att icke-alkohol umgänget inte längre vore ett undantag. Oj, nu är jag så trött så jag bara yrar. Tack för din kommentar ivf :) (fast mitt svar blev väldigt luddigt)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...