Apr 25, 2012

Varför neka kött

En vän frågade mig om orsakerna varför jag försöker välja bort rött kött. Är det av hälsoskäl eller av miljömässiga skäl?

Jag är väl egostisk och måste därmed erkänna att det främst är av hälsoskäl. Det finns så många undersökningar som gör ett samband mellan konsumtion av rött kött och cancer i olika former, men främst bukcancer. Givetvis är det en kombination av orsaker som gör att jag väljer bort rött kött till vardags och såklart spelar även miljömässiga faktorer in till en stor del. Det går åt väldigt mycket mera energi (bl.a. djurfoder) och vatten att få till en köttbit än vad det går åt att odla grönsaker. Här måste man ju dock komma ihåg växthusens miljöeffekter också.

Om alla åt mera grönsaker och mindre kött skulle miljöeffekterna - och troligtvis även hälsoeffekterna - vara enorma. Jag kan gå in på detaljer någon annan gång.

Men för att inte enbart måla upp skräck- och hotbilder så kan vi koncentrera oss på det positiva. Av en mer grönsaksorienterad diet får man färggrann mat med stor variation i utbudet, utan tillsatsämnen och mat som sällan gör en så förfärligt tung i magen. Dessutom blir det ofta billigare.

2 comments:

Heidi said...

Jag får också hela tiden den där frågan. Jag äter mest vege och fisk och försöker hålla mig borta från rött kött o kyckling. Jag tror det är svårt för många att förstå att man är "halv-vege". =P

Jag tror halv-vege är en bra deal dock, för mig skulle det inga funka att vara helvege. Det är som de gånger jag försökt ha godisstrejk, om jag förbjuder mig själv från nåt vill jag bara ha det ännu mer :D Någongång unnar jag mig en en köttig lasagne eller makkaraperunat, men då smakar vegematen däremellan så mycket bättre! :)

Maggie said...

Hehe, jag tänker precis som du! Halv-vege funkar bäst även för mig. Mest vege och fisk, men inget rött kött eller kyckling så gott det går. Men köttet vållar lite problem vid bortbjudningar, eftersom det inte är så vanligt med helvegetariskt i släkten/bland vännerna. Det där med förbud och alltid/aldrig har jag lite svårt med.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...