Apr 27, 2012

Slussen till fem värstingar

När jag nu en gång håller på och slussar så kan jag slussa er vidare till Fem värstingar att byta till ekologiskt.

Det här kanske ni visste redan, men köp ekologiskt:
 • Kaffe
  På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i EU. Det skadar - och dödar - både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad. Eller liten och liten kostnad, kaffe är ju dyrt, men liten summa i ett större perspektiv.
 • Bananer och vindruvor
  Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som ger arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket russin hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.
 • Mejeriprodukter
  För några cent extra kan du få mejerivaror som gör stor nytta både hemma och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas för att inhemskt boskap ska få billigt foder.
 • Kött
  När du äter kött är det bäst att välja ekologiskt, av samma anledningar som för mejeriprodukterna. Finns inte ekologiskt, så är kött från inhemska djur som betat utomhus ett alternativ. Men det viktigaste av allt är faktiskt att äta mindre kött överhuvudtaget.
 • Potatis
  Här gör du också en stor insats för en liten slant. Potatis är den gröda som besprutas mest i Sverige. Kanske även i Finland?
 Copy/paste ganska rak av från Naturskyddsföreningen.se

2 comments:

Heidi said...

Jätte användbart! Potatis och kaffe visste jag inga att var så besprutade! Ujj...

Maggie said...

Jag visst int heller att kaffe o potatis är sådär utsatta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...