Apr 16, 2012

Min beska, lilla blomma...

Jag råkade just se ett dansk tvprogram på Yle5 om en örtspecialist som berättade om hur mycket man kan använda maskrosen till. Intressant! Visst hade jag hört att man kan använda den i sallad och så, men att den var riktigt så nyttigt visste jag inte.

Maskros innehåller tydligen kalium och har en vätskeutdrivande effekt. Dessutom innehåller den flavonoider som är en sorts antioxidant som lär skydda celler från att åldras för tidigt. Maskrosen renar kroppen och speciellt lever och njuren mår bra av t.ex. maskroste.

Te kan man göra av både rötterna och av bladen. Rötterna är för övrigt bra för matsmältningssystemet. Blommorna kan man blanda med lönnsirap, vanlig sirap eller houng i en liten burk och så tar man en sked och blandar i teet när en förkylning börjar ge sig till känna. Bladen kan man göra rucolasallad eller pesto av. Peston består av maskrosblad, vitlök, kryddor och olja (tror jag). Under medeltiden använde sig munkarna flitigt av maskrosen för att bota t.ex. gulsot.

I väntan på sommaren!6 comments:

Ida said...

Nyttiga små ogräs. Tror jag vet vem som får äta dem som försöker ta över odlingen i sommar... :P

Maggie said...

omnomnomnomnomnom... ;)

pia said...

intressant!

jag väntar sååå på sommaren också! blev riktigt deprimerad när jag steg upp i morse för att se att marken återigen täckts av ett tiocents lager av den vita blöta snön... smält bort nu!

Maggie said...

Pia: jag tappade nästan hakan imorse pga. all snö. Hoppas det blir vårväder snart!

heidi said...

Va intressant! Naturen är nog ganska fiffig ;)

Maggie said...

Indeed :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...