Apr 13, 2012

De fröjdliga sannfinländarna

Det här med satir, humor och politik är en svår kombination. Igen hävdar sannfinländarna att rasistiska och befängda uttalanden var ett skämt. När ska de lära sig? Javisst, Helena Eronen gör väl ett försök att vara rolig, men står man bakom ett främlingsfient-, ursäkta invandrarkritiskt parti, så bör man vara medveten om att ens åsikter kan tolkas som dold invandrarkritik.

Visst får politiker också skoja och ironisera, men då måste de även markera att det är just det som det handlar om.Vanligtvis levererar ju politikerna åsikter och ställningstaganden om hur samhället ska skötas, inte klurig och ironiserande samhällskritik. Ingen förväntar sig skoj och skämt från politiker och stiger de ur den rollen måste de också noggrannt formulera sig och vara redo att stå bakom sin text.

Media har anklagats för att tolka texten fel med flit. Kanske det, men kanske också den som utövar satir bör fundera på vilken roll hen har, vilken kontext hen finns sig och det hen säger. Inte ska politiker bära nånslags munkavel, nej, men de måste vara klara med vad som sägs mot vilken bakgrund. Att vara politiker ska inte betyda att man inte kan säga det man tycker, men att man står för det man säger. Ironi och satir är ett utmärkt sätt att slippa ta ställning eller ansvar, eftersom allt kan avfärdas med "det var ju bara på skämt".

Satirens uppgift handlar om att avslöja makt och sedan driva med den. Satiren sker dessutom oftast underifrån uppåt. Det vill säga de underordnade gör satir över de överordnade. Annars blir satir lätt bara ännu ett uttryck för maktinnehavarnas förtryck. Nå, det här blev lite väl högtflygande. Inte är det lätt, när det är svårt.

4 comments:

linnea said...

Int är det alls högtflytande, det är sanningen. Åtminstone tycker jag det. Gillar mycket det du skriver om satirens uppgift i slutet.

Maggie said...

Trevligt att höra!
Det är nog otroligt hur mycket vissa politiker kan komma undan med genom att hänvisa till skoj, ironi och satir... hmpf..

linnea said...

Argh, säger jag med. Och just högt uppsatta människor som många ser upp till och sväljer allt utan att tänka efter. Det är inte bara i politiken utan alla ställen. Mina tonåringars värld är full av dethär:populära tonåringar som godtyckligt vräker ur sej "roligheter", alltid på nån annans bekostnad. Jeeesus att jag bränner proppar.
Förlåt, du kunde aldrig ana hur mycket jag tyckte om detdär som du skrev om satirer. var lite det som jag tänkte på när jag skrev att när man är stor och stark skall man vara snäll. En politiker är stor och stark och skall vara snäll.
Annars skall du ha en trevlig helg.

Maggie said...

Bra poäng, det är inte bara politiker som tanklösa och taktlösa... Är man så att säga on top så har man också ett visst ansvar. Ja, det var bra skrivet det om att vara stor och stark och snäll.
Trevlig helg till dig med!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...