Mar 2, 2012

Vända på steken med Ranelid

På tal om att kommentera andras utseende, så är Björn Ranelid ursinning över hur hans utseende under Melodifestivaluppträdande har kritiserats av Expressens krönikör. Han lär enligt krönikören ha burit en tjock guldlänk kring halsen och kläder som skulle ha gjort Dame Edna blek av avund. Därtill massor med brunkräm och smink. Ranelid bedyrar att han var den enda av de manliga artisterna som lät bli att sminka sig. Jasså, och varför skulle smink på män vara så förfärligt?

Visst det är hemskt att bli offentligt bedömd och förlöjligad. Men på ett vis är det skönt att steken är svängd. För en gångs skull är det inte kvinnans utseende som står i fokus. Trots det, så borde liknande "recensioner" av artisters utseende inte få publiceras.

Björn Ranelid vill dra sig ur Melodifestivalen. Bild från Aftonbladet.
För att förstå vad det handlar om och verkligen se det hela från en annan synvinkel, så måste man ibland kasta saker upp och ner. För att se hur lätt vi kommenterar kvinnors utseende måste vi kanske pröva på att kommentera även mäns utseende. Det kanske inte alls faller de flesta lika naturligt att se på männen på det viset. I samma veva synliggörs då blicken på kvinnan. Ur någonting ont (kritik av mäns utseende) kan alltså komma någonting gott (medvetenhet om hur vi talar om kvinnans kropp). Eller?

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...