Resultat av hårfixet

Eftersom min plan var lite bristande, dvs. jag saknade en klar vision av vilken färg jag skulle ha, blev resultatet av hårfixet inte så revolutionerande och annorlunda som jag annars brukar vilja ha det när man en gång färgar och fixar. Det blev en naturlig look i en gyllene nötbrun färg med röda toner där frisören endast putsade upp min nuvarande frisyr.

Before                      -                           After

Jag lät frisören Mikaela fundera ut vilka toner jag passar i och tydligen är den som jag tidigare haft ett rätt så bra val, eftersom det inte är en så dramatisk stor skillnad mellan färgerna före och efter. Den nya färgen är mer gyllen, mer fyllig och förstås jämnare. Men nästa gång ska jag nog ha en lite häftigare och mer avvikande färg!

Färgningen + klippning tog endast 2 timmar. Mitt hår tvättades med vit lera och shampoo först, för att ta bort eventuellt silikon. Jag har ju tvättat med ägg/bikarbonat/äppelcidervinäger, men sprayat värmeskydd i håret när jag använt locktång. Sen kletades färgen i håret som fick verka i cirka en timme. Sen sköljning och klippning.

Haha, sexy look! Under turbanen håller håret på och drar i sig färgen.
Ingredienserna bestod av ljus henna, svart henna, röd henna, talkottsnågonting, olika örter och kryddor och eventuellt lite ekologiskt rött vin. Kryddorna lämnade en härlig doft i rummet som man kände av genast när man steg in i lokalen.

Det bästa är att färgningen är som en hälsokur för håret! Jämför med det slitage som en kemisk färgning utsätter håret för. Hennan och de övriga ingredienserna stärker håret och gör det glansigare. Proceduren tog inte längre än färgning hos en vanlig frissa, priset var riktigt bra (74€ för färgning och klippning). Man är ju dock lite begränsad i urvalet av färger, eftersom det handlar om naturprodukter som inte kan göra underverk, t.ex. från mörkt till blont. Kanske jag skulle testa lite slingor och flera olika nyanser nästa gång. Och kanske färgen min kunde ha fått dra ännu lite längre...?

Desto fler gånger man färgar håret, desto starkare färg lär det bli för varje gång, berättade Mikaela. Färgen liksom lagras kvar, om jag förstod saken rätt. Jag har tidigare färgat hemma med ekofärgning (förmodligen bl.a. henna av ett tyskt märke med grön förpackning köpt från Ruohonjuuri) och varit nöjd med resultatet.

Vad jag njöt av att bara sitta där och läsa, ta det lugnt och dricka en kopp te medan färgen drog in. Och massagen i samband med hårtvätten, åh! Om jag kunnat spinna som mina katter skulle jag nog ha gjort det.

Kommentarer

Christina sa…
Låter intressant och annorlunda. Har en vän som ett tag testade att färga sitt hår med henna. Vet inte om han gör det ännu idag. Skulle vara intressant att pröva nångång, men har bestämt mig för att inte färga håret nu förren till hösten.
Hanna sa…
Oj, det skulle jag också vilja prova. Antagligen skulle jag få alla nyanser av rött hår, har alltid det problemet när jag ska färga håret eftersom jag har rött pigment ihåret, men kanske det är att föredra framom att färga med vanliga färger? Var finns den där frissan då?
Christina: Nån speciell orsak varför just till hösten? Men låter bra att ibland pausa med "kropps"modifikationer. Jag färgade håret senast jag bodde i Åbo... dvs. snart ett år sen :P Så utväxten var ganska rejäl. Men med ekofärg (utförd hemma) blev inte utväxtgränsen så stark. Man kan nog säkert bra göra liknande färgningar hemma som jag gjorde hos frissan idag.

Hanna: Frissan heter Mikaela Finne och finns i Solf :) Jag har också lite röda pigment i håret, så det börjar oftast skifta i rött (speciellt en tid efter färgningen). Men man kan nog få det mörk brunt/svart med henna. Henna är inte enbart rött som många tror. Huden på huvudet, dvs. hårbottnet är inte speciellt tjockt och kemikalierna som används i vanliga hårfärger är väldigt starka. Huden absorbera kemikalier och speciellt tunnare partier är känsliga.
Hanna sa…
Ok, när jag googlade så såg jag ju att jag gått flera gånger till Mikaela då hon jobbade på Lock n roll. Jag vill ju gärna färga håret, men börjar nog bli mer och mer tveksam till om det är värt det, med alla kemikalier. Men jag vill ju inte ha råttfärgat hår heller...
Ida sa…
Härligt att det finns alternativa färgningssätt! O ser verkligen piggt ut med lite rött i håret! :) ... säger en som färgat själv med henna iaf det senaste året + tidigare också ;)
Konstaterade i alla fall att det enda sättet att mitt hår inte bleks i solen på sommaren är just henna (säkert sku annan naturfärg också funka mn hemfärgat är aningen förmånligare). Håret känns ju betydligt friskare dessutom efter en färgning.
Hanna: Om du är kritisk mot kemikalierna, så är ju ekofärgning ett bra alternativ eftersom kemikalier inte används där. Sen finns det ju kvällstidningslööpit om att henna ger cancer, men det handlar om ett häslofarligt ämne, det rena röda färgämnet lawson som ingår med ca 1 % i henna. Färgämnet är inte cancerogent, men är hälsofarligt om man får det i kroppen. Man ska alltså ÄTA några kilo henna för att färgämnet ska vara dödligt... Inte skulle man ju äta de kemiska hårfärgningsmedlena heller :P Men, som med allting så gäller det att väga för- och nackdelar.

Ida: ja, du har en så härlig färg i håret! :)
finland oy sa…
du är jätte söt