Mar 13, 2012

Babysteps

Angående inlägget om kemikalier.Visst blir man lite matt? Det blir överväldigande mycket negativ information och det hela känns hopplöst. Man kommer ju ändå att "förlora slaget".

Marthorna försöker ha en positiv approach och tacklar en del i taget när de föreläser om hållbar livsstil. Man behöver inte fundera på alla hemskheter på en gång, utan man kan t.ex. börja med att titta på med vilka ämnen man behandlar och tvättar sina kläder. Ett annat delområde kan vara sminket eller hudvården överlag. Och så går man vidare därifrån, om man har lust.

En helomvändning är svår att fixa. Därför är det nog bättre att börja med små tuggor, gå stegvis fram och inte stressa. Allt behöver inte ändra och hända på en gång.

6 comments:

Softy said...

Ja och det är egentligen ganska lätt att stegvis ändra t.ex. sin kosmetika. Vartefter att en produkt tar slut så ersätter man den bara med en eko-variant hädanefter. Samma gäller t.ex. städprodukter. Så gjorde jag och har nu enbart använt naturkosmetika i snart två år. Då känns det inte så dyrt heller när man inte behöver köpa ALLT nytt på en gång.

Maggie said...

Precis, det där låter som en bra metod.

Heidi said...

jag fick precis samma uppgivenhetskänsla när jag började läsa på om alla kemikalier. Men om man just byter ut allt eftersom det tar slut och köper produkter från ekobutiker (då man inte behöver står och finkamma ingredienslistorna på jakt efter farliga kemikalier)så blir man till slut av med de flesta av hemskheterna :)

Maggie said...

Mmm, det blir lätt för mycket negativ info på en gång. Ekoprodukter i all ära, men en del fuskar tyvärr. Så vill man vara riktigt, riktigt noga så måste man kolla även ekoprodukternas innehållsförteckning (jag skrev t.ex. ett inlägg om mina deodoranter). Men givetvis är ekoprods vanligtvis bättre än konventionella.

pia said...

Håller med! Babysteps..

Kollade dokumentären igår, missade den då den gick på tv i förra veckan. Huj, man blir ju nog äcklad av allt vi utsätter oss för. Fick lust att kasta bort alla ungarnas leksaker i mjukplast, men hejdade mig i sista stund. Om denna grej lämnar att störa i bakhuvudet blir det väl att göra det i alla fall...

Städgrejer använder vi endast eko och det funkar hur bra som helst! MAn behöver inte någå grymma kemikalier för allt, hederlig tallssåpa funkar precis lika bra!

Har kännt på mig också att det där med p-piller aldrig varit nån bra grej. Åt såna tidigare innan barnen kom med i bilden. Senare har jag tänkt att jag inte vill ha, även om jag aldrig läst på angånde hur dessa hormoner påverkar våra kroppar. Någå skada ger dom nog i det långa loppet, om inte för användaren så eventuellt för kommande generationer. Usch, efter dokumentären vill jag nog aldrig ens höra om nån som använder p-piller...

Maggie said...

Om barnen redan haft leksakerna en längre tid eller om de är återanvända så kanske det är okej att du behåller dem.

Ajdå, Pia nu måste jag erkänna att jag faktiskt använder p-piller. Senaste jag skulle förnya receptet tänkte jag byta till någonting annat mindre belastande för kropp och miljö, men hälsosystern övertygade mig om att det bara är helt likadana hormoner som vi har i kroppen. Hmm. Jag är lite svag inför auktoritärer. Nå, jag får börja med några andra bitar och tar tag den här medicinbiten när tiden är mogen. Ekostädningen har jag koll på, men sminket borde jag gå igenom. Jag använder rätt så lite smink så det kommer att ta en evighet förrän jag får allting utbytt :P Enda ekosminket jag har nu är en eyeliner...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...