Mar 13, 2012

Att gotta sig i socker

Min bit såg ut precis sådär, men bilden är härifrån.
Idag gottade jag mig tillsammans med Michaela och Ida på caféet Sweet Vaasa på Brändö. Jag tog en Toblerone cheesecake och en cappucino. Cheescaken var mäktig, men ändå fräsch. Så gott!

Caféet är alltså ett litet privat ägt bageri. Heh, det känns alltid som om man gjort en god gärning när man valt ett litet företag framom ett stort. Bakelserna görs på plats varje dag, utan tillsatsämnen bör nämnas. Eftersom ägaren är australiensk så är en av paraddesserterna Pavlova. Michaela blev serverad världshistoriens största café-size-Pavlovabit! True story. 
 
Pavlova, bild från caféets FB sida.
Jag är med andra ord inte så strikt. Sötsaker hör mitt liv till. Kanske inte varje dag, men ibland, speciellt i gott sällskap över en kopp kaffe.

På tal om sötsaker och socker. Har någon koll på vilket socker som är det hälsosammaste sockret? Vitt socker är ju en big no-no. Hur är det med brunt råsocker? Vad är Indiasocker?

Som min mor hörde i lanthandeln: "Du ska ta å ringa han dendär Google. Sidu han vet nog!" Det ska jag då göra. Ring, ring! Suger, pick up!

7 comments:

marica said...

Jag måste prova det där cafet nån gång. hälsn. Vörås största sockerknarkare.

Maggie said...

Vi satt där till några minuter före stängingsdags, utan att få the-why-don't-you-go-home-already-evil-eye :) Bådar gott med andra ord. Höhö, gott...

pia said...

Vitt socker från sockerbetan är det allra onyttigaste. Råsocker samt annan socker från sockerrör är hälsosammare. Indiansocker är socker från sockerrör som skonsamt pressas ut ur rören och sedan torkas enligt urgamla sydamerikanska traditioner. Sen finns det ju palmsocker (gjort på kokospalmens sav) och kokossocker (framställt ur kokosblommans nektar och denna har jag inte hittat i finland). Dock är det lite omtvistat om detta socker är så hälsosamt ändå, i och med att det har så lågt glykemiskt index. (däremot bör det pointeras att palm och kokossockret bör vara fair trade i och med att vi under inga omständigheter bör hugga ner ännu mer urskogar för att få plats med mer palmodlingar! Fast det visste du ju säkert redan ;))
Honung och agavesirap är också bra sötningsmedel. Nu håller jag på att testa odla stevia till min nya örtagård, har faktiskt aldrig förr testat det som sötningsmedel.

linnea said...

Men slurp filibabban, jag dreglar. Var det svårt att välja?

Maggie said...

Pia: Du är så klok. Tack för infon! Jag har sett att kilopriset för Indiansocker är huisigt mycket större än för vanligt råsocker. Det beror kanske på torkningsmetoden. Kokossocker hade jag inte hört om tidigare. Indeed, odlingfälten bör man ju nog undvika. Coolt med egen stevia! :) Hoppas du den skriver på bloggen din hur det går.

Linnea: ja, det var det. :)

Heidi said...

Jag brukar köra med honung i det mesta! Min bror har till och med lagat kokosbollar med honung och palmsocker (ekologisk) en gång och de vart riktigt goda! :) Det här är en av mina favoritefterrätter med bara honung som sötning: http://organizedchaos.ratata.fi/post/345136
Såååå himla god! :D

Maggie said...

Åh, verkar som ett smarrigt recept Heidi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...