Feb 19, 2012

Kemikalfri deodorant

"Vanliga" deodoranter kan innehålla aluminiumföreningar och många olika kemikalier. Aluminium kan ge hjärn- och nervskador som t.ex. vid demens eller Parkinson. I armhålan finns det många körtlar och brevid finns fettvävnad, dvs. bröst, vari kemikalier samlas. Samtidigt drabbas många kvinnor av bröstcancer. Ser ni vart jag är på väg med det här?

Därför använder jag mig av dessa produkter.

Avivir Aloe Vera Deo Natural roll on och Vivisanté mineral deodorant
Aloe Vera deon innehåller inga parfymer, alkohol, triclosan, aluminium eller parabener. Innehållsförteckningen avslöjar följande ämnen: aloe vera gel, potassium alum, xanthan gum, sodium PCA, niacinamide, sodium benzoate, potassium sorbate, sodium sulfite, citric acid. Det vill säga inte så trevliga ingredienser allihop, men kanske ändå en hel del vettigare än i "vanlig" deo.

Vivisantén är alltså en mineralsten som innehåller endast vatten och ammonium alum, dvs. inte aluminium alum, men ändå inte helt okej om man vill vara riktigt noggrann med kemikalierna. Skillnaden mellan syntetiska aluminiumföreningar såsom aluminiumklorid och -hydrat är att de naturliga aluminiumsalterna inte frigör aluminium i kroppen.

Trots att produkter anges vara ekologiska och "naturliga" så gäller det att kolla upp innehållet i dem. Ack, så jobbigt.

4 comments:

Heidi Hendersson said...

Jag har hört att jungfru kokosolja ska vara effektiv som deoderant också :)
Jättekul att det finns nån till som skriver om miljörelaterade saker! Du har en intressant blogg :)

Maggie said...

Coolt! Det har jag inte hört om tidigare. Måste undersöka det, för jag blev ganska besviken när jag upptäckte hur mycket skit det är i "eko-deon". Tack för din kommentar förresten. Hey men vad kiva att jag nu hittade en liksinnad blogg :) Det finns så kycket kvar att lära sig, så jag suger i mig info från alla håll och kanter.

Heidi said...

Jag läste om det i Lingon och Läppstift (som för övrigt är en helt underbar bok fullproppad med info om tillsatsämnen och kemikalier och tips på hur man lever ett grönare liv) och det ska tydligen gå att använda som vanlig lotion, hårinpackning, som sminkborttagningsmedel och för att vårda läder. Köpte en burk idag och ska pröva :)

Maggie said...

Jag håller på och läster boken som bäst, men har bara kommit till ca. 1/3 av boken än så länge. Vi snackade hårvård med en kompis här om dagen som hade prövat på kokosolja som "balsam" och hon tyckte att det funkade fint. Man måste väl bara vara lite försiktig med proportionerna. Jag har faktiskt en burk virgin kokosolja i kylskåpet, men tyvärr är den nästan slut. Hittils har jag bara haft vett att sätta det i stekpannan :P Skriv gärna om resultatet på din blogg sedan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...