Jan 30, 2012

Våldets offer

Hur långt får självfösvaret gå? Det sydafrikanska företaget Sonet Ehlers har utvecklat en "penisfälla". Den används ungefär som en tampong och är lite som en aggressiv kondom som biter sig fast i våldtäktsmannens penis. Utan läkare får man inte bort den, inte i alla fall på ett säkert icke-hälsovåndligt sätt.

Vissa menar ansvaret nu sätts på kvinnan för att hindra våldtäkt, lite som de där goda råden som ges till tjejer om var man ska röra sig och hur man ska klä sig. I skenet av statistiken som berättar att en kvinna eller ett barn blir våldtagen var 26:e sekund i Syd-Afrika (och då är det knappast ens hälften av våldtäkterna som anmäls) så anser jag nog att det finns skäl att marknadsföra den här grejen. Våldtäktsmännen blir i alla fall lättare att identifiera. Ansvaret för att skydda sig sätts igen på kvinnan, ja. Är det inte på vårt allas eget ansvar att skydda oss mot ont så gott vi kan? Man måste ju förstås skydda sig utan att kompromissa sin frihet eller personlighet. Lite medeltida tortyrvibbat får man ju, men kanske det är värt att ens en våldtäkt stoppas.

Sen finns det ju förstås en risk att kvinnorna och barnen får uthärda mera våld istället eftersom våldtäktsmannen inte vågar våldta eller vill straffa och hämnas för att de har utsatt mannen för denna pina. Svåra saker. Hemska saker. Ofattbara mäskliga beteende.

Det är ju egentligen en attitydförändring som behövs. Att bli uttnyttjad och utsatt för våldtäkt ska inte höra till den afrikanska kvinnans liv. Att ta i bruk denna mojäng kan ses som man accepterande att våldtäkt hör till vardagen. Attitydförändringar kommer dock långsam och inkluderar många små steg och mål på vägen. Kanske detta är ett steg på vägen? Eller orsakar det bara mera lidande? Ett annorlunda lidande?

Vad är det som driver en våldtäktsman? Är det makten som ligger bakom? Skulle ett mer jämställt samhället minska våldtäkterna? Varför ser de ner på kvinnor? Är det behovet att hävda sig eller visa sig överlägsen? Är det brist på närhet? Är de egentligen bara små rädda pojkar i behov av bekräftelse? Vad fasen är det som får en människa att våldföra sig på en annan?

2 comments:

mikaela said...

en halvdålig grej med den aggressiva kondomen är ju att den inte skyddar bäraren från att bli våldtagen, eftersom penetration är en förutsättning för att den ska bita fast i våldtäktsmannens penis.

Maggie said...

Precis, den hindrar ju inte själva våldtäkten att äga rum, men jag tänker mig att den så småningom kan ha ett preventivt syfte. Om våldtäktsmännen börjar frukta det här mojängen och den smärta de kan uppleva av den så drar de sig för att våldta. Problemet är ju bara det att de förmodligen hittar på något annat sätt att hävda sin makt och överlägsenhet, t.ex. genom att slå sönder kvinnan eller barnet...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...