Jan 9, 2012

Dyrare mat, tack.

På veckoslutet handlade jag två (tyg)kassar med mat. Det blev cirka 50€ och innehöll cirka 2/3 grönsaker, 1/3 av ost, bröd, pålägg, en bit rökt lax (5e, det dyraste enskilda livsmedlet), salsasås, tortillablad ect. Och så påstår folk att det inte är dyrt med mat i Finland.

På en av Yles bloggar påstås att maten borde bli dyrare. Orsaken anges vara att det inte finns någonting som billig mat. Är det billigt så är det någon/någonting som lider för det, t.ex. miljön eller arbetarna som utsätts för farliga miljögifter. Är den billiga maten är den sämsta maten? Njaa, delvis är det tyvärr så, men om man kan kocka och planera sin meny lite grann så blir det garanterat billigare med hemlagad köttfärssoppa än en mikromiddag. Eller hemlagad makaronilåda istället för köpt, bara för att ta några exempel på färdigmat som går att man själv enkelt kan laga.

Matpriserna har gått upp med cirka 18% och lönerna cirka 40% under de senaste 10 åren (läste det i Pohjalainen förra veckan). Man kan ju fundera över varför vi gnäller så förfärligt mycket då! Tyvärr har köpkraften också försämrats och euron är inte lika mycket värd länge. Så trots att lönerna har gått upp betyder det inte att vi automatiskt har mer pengar att spendera. Komplicerade grejer det där med marknadsekonomi och sånt. Jag måste nog medge att jag är lite förvirrad. Poängen är i alla fall att man kan vrida och vända på sifforna om matpriser och köpkraft till du blir blå i ansiktet, men faktum består att vi är en av de länder som har dyraste maten i Europa.

Att maten - eller snarare våra matvanor? - automatiskt skulle bli bättre genom att höja priset på livsmedel håller jag inte med om. Så enkelt är det tyvärr inte. Det enda det förmodligen skulle resultera i är butikskedjorna får mera klirr i kassan och läget för de lokalproducerande småbruken skulle knappast ändra. Absolut borde ju lagstiftning, understöd, föredelningen av vinst och prisreglering (?) förändras så att även bättre och mer human djurhållning och mot jorden skonsamt jordbruk kunde bedrivas med vinst. Absolut. Men först behövs det politisk vilja. Finns den?

En sak hade skribenten Anna Bäck rätt i: vi borde fundera mera på matens ursprung och innehåll (tillsatsämnen) istället för att fundera på varför smöret är slut i hyllan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...