Jan 9, 2012

Alla behöver inte bry sig, men...

För er som tycker att att debatten kring nyordet "tjejsamla" är tjafs och att det finns bättre och framförallt viktigare saker att tänka på kan läsa Hanna Fridéns inlägg.

Om ni inte orkar plöja igenom det så har jag plockat ut kärnan genom några citat av såväl Hanna Fridén som av en av kommentatorerna:
Ord man använder i vardagen påverkar oss, och om vi skapar ord som tydligare befäster könsnormer, så kommer det undermedvetet leda till att könsnormen blir med etablerad som norm. Hanna Fridén

Språket är bevisligen det konkreta ramverket för hur vi formulerar vår verklighetsuppfattning. Markus S.

Slutligen en liten tankeväckare:

Detta rör inte heller enbart kön, utan den här typen av prefix skulle absolut kunna användas med etniciteter och religiös tillhörighet. [...] Zigenarmoral – Vad tror ni att det skulle betyda, enligt människors fördomar? [...] Men vad gäller negativa saker som bekrivs med kön är i dagsläget helt okej, så frågan är, ska det verkligen vara så? Hanna Fridén

Man behöver ju inte gå i taket för en sådan här grej, men att erkänna att det vi säger, dvs. vårt språkbruk, spelar en roll, tar intet bort från dina andra hjärtefrågor, må det vara de svältande barnen i Afrika eller i hemkvarteren, det ekonomiska läget i landet eller på egna arbetsplatsen, bristfälliga sjukvård eller morgondagens lunchställe. Jag tror vårt hjärta och sinne räcker till för mycket och många. Å andra sidan behöver inte alla bry sig, men nedvärdera inte de som gör det.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...