Vitaminer och cancer

Det här var ju intressant, vitaminer kan ge fart åt cancer. Låter helt tomtvärtom. En lite dåligt formulerad rubrik som egentligen handlar om att för mycket koststillskott kan öka risken för cancer. Närmare sagt A-, D- och E-vitamin som lagras i kroppen är illa att ha för mycket av. Fast det säger väl sig självt att överdrifter är av ondo. En bra poäng som görs är att vitaminpiller inte är detsamma som vitaminrik mat.

Budskapet är alltså att ät hellre nyttiga råvaror än kosttillskott och nyttiga råvaror.

Nytt för idag (för mig): tomater innehåller lykopener (som en sorts antioxidant som skyddar celler mot skador) som kräver lätt upphettning för att kroppen ska kunna ta upp dem. Nice, men upphettningen överraskade. Men på artikeln låter det som om tomaten ska upphettas/kokas, trots att det räcker med att lägga ut dem i solen eller lätt värma dem. Det var ju den där magiska gränsen på 42 grader igen.

Kommentarer