Dec 26, 2011

Jul med vännerna?

Det här är väl ett sådant där nattinlägg som man borde lämna till genomgång, redigering och publicering tills nästa dag. Men det struntar jag i nu.

Idag, eller inatt, är det många som firar jul ute på krogen. Helt tydligen är jag inte en av dem eftersom jag sitter här och skriver istället.

Många ser det som ett tillfälle att fira jul med vännerna. Familjen med blodsband samlas den 24:e december i hemmets vrå och den andra, alternativa familjen samlas följande dag ute på stan. På ett sätt riktigt trevligt att träffa alla bekanta och vänner vid julen. Jag har en gång (förra året) varit ute på krogen den 25:e och då fattade jag äntligen varför alla tyckte att det var så kul. Man träffade massor med människor från ett helt annat liv och det var trevligt att höra hur det var med dem nuförtiden. Såklart umgicks jag ju även med de vännerna som jag for dit med och som jag träffar allt för sällan. En helskojig kväll med andra ord.

Men. Det finns ett litet men.

För mig handlar julen om min familj. All fokus ligger på familjen. Ack, så ofta jag åker till hemtrakterna och spenderar endast några timmar i deras sällskap för att sedan fara iväg och hälsa på eller festa med kompisar bosatta i hemknutarna. Så för mig handlar julen helhjärtat om familjen och släkten, eftersom det är en av de få gånger som jag utan distraheringar umgås med dem, utan att skynda iväg någon annanstans om kvällen. Mina vänner träffar jag så många andra gånger om året och har så roligt, så roligt med dem. Men en krogkväll den 25:e går aldrig upp emot en spelkväll med systrarna.

Att träffas för att festa på julen känns för mig dekadent och fult. På julen super man inte. Då myser man och mår gott. Missförstå mig inte, jag dricker nog vin och glögg på julen, men det finns ingenting med en krogkväll med vännerna den 25.12 som skiljer sig från någon annan krogkväll. Ingen julstämning, julfirande eller dylikt delar jag med dem där bland de blinkande lamporna, höga volymen, köerna till baren eller de skitiga toaletterna. Det roligaste var ju att se och prata så många som man känner på samma gång. Men kan jag inte träffa mina vänner på en av de andra cirka 50 helgerna? Bryr jag mig verkligen om vad den där bekanta från gymnasiet jobbar med idag? Mjo, kanske lite grann. Skulle det inte vara mer givande att se på en film med min mamma? Eller kanske man inte behöver ha julstämning jämt och hela julhelgen ut?

Jag förstår ju att krogkvällen är varken dekadent eller ful för de flesta. Jag förstår att vänner som är lika viktiga - ibland viktigare än blodsbanden - ska inkluderas i någons jultraditioner. Jag förstår, men kan inte delta utan att få lite dåligt samvete. Det känns som att jag kan fara ut och festa vilken dag på året som helst och varför då offra några av de sällsynta dagarna fyllda med julstämning, lugn och avkoppling.

Kanske jag bara är långsam i svängarna och behöver tid att ta in julfriden, långsam att byta miljö och sinnestämning, långsam att anpassa mig till nya traditioner helt enkelt.

Mitt förhållande till julen och krogkvällar säger säkert mer om mitt förhållande till min familj än vad det säger om "hur julen bör firas". Olika behov för olika människor. Så jag dömmer alltså ingen som går ut på krogen med kompisarna den 25:e. Jag berättar bara att jag inte kan kombinera krogkväll och jul utan vissa svårigheter.

2 comments:

Liza said...

Jag kan inte annat än att hålla med dig. Jag ser liksom inte varför jag skulle "slösa bort" de få timmar jag har dessa dagar, på ett tråkigt krogbesök. Speciellt då när jag har hela familjen hemma. Vi är uppe till morgonen, nästan i alla fall, och umgås. Jag vill inte slåss med hundratals människor på lokal då.

Iofs så är jag överhuvudtaget inte så förtjust i krogbesök. Ge mig en god middag på restaurang och sedan går jag gärna hem och fortsätter festen där. ;)

Maggie said...

Mm, precis, det är ju förstås inställningen till krogbesök överlag som spelar in (men jag brukar nog också tycka om att fara ut då och då), men det är så himla sällan som familjen är samlad på det sättet som man är samlad under julhelgen. Det är någonting speciellt med stämning och lugnet då. En stämning som besudlas av krogen/fyllan/baksmällan.

Hehe, vi brukar också vaka natten lång ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...