Benskörhet och mjölk (och LCHF)

Jag har tyvärr dåliga nyheter. Min passion för ost ligger lite illa till...

Okej people, det är dags att dra på sig foliehatten igen!

Många LCHF:are får i sig gott om kalcium och påstår att benskörheten inte i alla fall kommer att vara ett problem i framtiden på grund av deras diet. Man äter ju ganska mycket ost, grädde, turkisk joghurt som LCHF:are. OBS, inte alla då förstås.

Kalcium, javisst, det får mjölkkonsumenterna i sig. Angående benskörheten är jag inte helt övertygad. I Finland dricker vi mycket mjölk och vi är t.o.m. bland de topp 4 länderna som dricker mest mjölk i hela världen, tillsammans med Sverige, Schweiz och Nederländerna. I alla dessa länder är benskörhet ett problem. I länder där mjölkkonsumtionen väldigt låg i t.ex. Kina och Venezuela är benskörhet ovanligt.

Det som händer i kroppen när man dricker mjölk är, som vi alla vet, att man får i sig kalcium i härliga mängder. För mycket kalcium i kroppen drar magnesium ur kroppen för att kunna assimileras. Mjölk innehåller åtta gånger så mycket kalcium som magnesium (8:1) och kommer därför i längden att skapa en magnesiumbrist. Magnesium behövs i sin tur för att kroppen ska kunna absorbera och använda kalcium. Att bara äta mera kalcium kommer alltså inte att hjälpa mot kalciumbrist eller benskörhet.

Balansen mellan kalcium och magnesium bör alltså vara på sin plats. Om man äter mycket mejeriprodukter bör man alltså även kolla magnesiumintaget. Lättare sagt än gjort kanske. Men sånt här behöver man inte fundera på så mycket om man äter en mångsidig kost med mycket grönsaker skulle jag tro.

Mjölken lär även rubba balansen mellan kalcium och D-vitamin. För mycket kalcium hindrar D-vitamin från att anta sin aktiva form i kroppen och D-vitamin skyddar t.ex. cellerna mot prostatacancer. Men det är helt annan historia som man kan läsa om bland annat här.

Kommentarer