The end of an era

Det blev ingen glögg för mig i helgen, men jag undrar hur det gick för glöggrundefirarna i Åbo.

I kommentarerna av X3M:s artikel lyfter en av kommentatorerna, Niklas, fram att evenemangets profil varit lägre tidigare år och därför har det också funkat utan Fabror Statens finger med i spelet. Han kritiserar även studentkårens engagemang i glöggrundan - de borde stanna utanför denna "spontana" kväll. Hans resonemang låter onekligen övertygande i mina öron. Har studentkåren även tidigare år anhållit om utskänkningstillstånd? Om inte, så förstår jag inte varför det skulle göras detta år. Let sleeping bears lie. Problemet är dock att utan att studentkårens engagemang finns det ingen att hålla ansvarig om och ifall olyckan skulle vara framme, vilket säkerligen skulle orsaka problematiska konsekvenser för såväl studentkåren som studentföreningar.

För att hålla traditionen i liv, så kunde ju studentföreningarna sälja alkoholfri glögg. Poängen med evenemanget är ju att samlas och träffas, fira lillajul och dricka glögg. Om någon sen har en plunta i fickan som de fyller ut glöggen med är upp till var och en. Men frågan är om glöggisen redan nu fått för stor synlighet för att kunna fortsätta. Protester om särbehandling av studenter och regler för evenemangsordnande skulle säkert inte vara långt borta (trots att glöggen skulle vara alkoholfri).

Studentevenemang av denna kaliber bör med andra ord ha en låg profil och involvera främst "insiders". Jag gillade faktiskt ÅA-bubblan. En liten värld där det föregick en hel del som inte resten av världen nödvändigtvis var så insatt i. På gott och ont.

Nu finns det ju större och värre saker än glöggrundan som satt ÅA-världen i gungning, t.ex. inskränkningen av litteraturvetenskapens lektorat. Men mer om det en annan gång.

Kommentarer

Kix sa…
Känns nog lite ledsamt att glöggrundan har "dött". Måste säga att jag tycker ditt förslag med alkoholfri glögg var jättebra och borde ha provats på, då trotsar man åtminstone inte alkohollagen på den punkten.
Vi var ju fyra bussar från Vasa som åkte ner till Åbo för att fira iaf, eftersom vi resonerade så att vi trots allt är vuxna människor och vill vi åka ner till Åbo ett visst datum så gör vi det, glöggrunda eller ej.
Sen höll vi ju ett begravningståg för glöggrundan också, ganska så mäktigt när ca.200 studeranden i tystnad tågade ner efter biskopsgatan med gravljus i händerna... Har lite bilder från det här om du vill se: http://kix.papper.fi/2011/11/27/gloggrundan-2011/
Maggie sa…
Det var fint att ni åkte ner i alla fall och speciellt minnesstunden var en bra protest. Det ser ut som om ni hade en rolig kväll trots den döda glöggisen! Kul för mig också att se lite bilder av hur firandet av glöggrundan sen sist och slutligen såg ut. :)