Att LCHF-döden dö

Jag tänkte skriva lite om LCHF och om att dö. Lite inspirerad av diskussionen hos bl.a. Peppe samt lite googlande som ledde mig till påståendet att LCHF kan motverka cancer.

Först och främst, jag har testat på LCHF. Det gick sådär. En vecka eller två, men sedan gick det åt pipan på grund av bjudningar, frestelser och undantag. Jag tyckte det var lite jobbigt, men på samma gång hade jag mycket mer energi och höll inte längre på att somna framför datorn på eftermiddagen på jobbet.

För det andra, så är det ju lite dumt att sätta alla LCHF-ätare i samma äggkorg (höhöh, ägg fattaru', de äter ju massor med ägg...). Ja, eller att dra alla över samma kam menar jag alltså. Det finns ju säkert de som anammar baconet som det heligaste av heligt och de som inte ökar på köttkonsumtionen. Oavsett så finns det en myt(?) att LCHF:are äter mycket kött. Och konsumtion av kött förknippas med ökad risk för t.ex. magcancer. Alla LCHF:are sällar sig dock inte till karnivorerna.

Det som dock verkar vara gemensamt för LCHF:arna är konsumtion av ägg och mjölkprodukter såsom grädde, turkisk joghurt, ost och som sagt massvis med ägg. Ägg används som substitut för bröd till exempel vid frukost eller till och med som bröd, dvs. vispat, blandat och gräddat i ugn så det liknar bröd. Jag prövade t.ex. att göra pizzabotten på "äggbröd".

Problemet med kött, mjölkprodukter och ägg är att de innehåller animaliskt protein, som anses öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer. Det finns en väldigt omfattande studie kring animaliskt protein som i folkmun kallas The China Study. I cirka 20 år samlades det in mer än 8000 statistisk data om olika dietbaserade faktorers förhållande till olika sjukdomar.

Vårt köttkonsumtion har ökat enormt under de senaste årtiondena, vilket även syns i statistiken. I de delar av Kina och Taiwan som börjat anamma västerländskt ätande - mer kött och mer processerad mat -  ökade olika sorter av cancer.  I de mer rurala delarna av Kina, där dieten bestod mest av vegetariskt med ris, skedde inte samma utveckling. Här spelar ju många faktorer in; miljömässiga, eventuellt genetiska samt livsstil och dietrelaterade.  Dessa faktorer tog i beaktande i The China Study.

Resultatet visade att:
"People who ate the most animal-based foods got the most chronic disease ... People who ate the most plant-based foods were the healthiest and tended to avoid chronic disease. These results could not be ignored," said Dr. Campbell.

Krasst översatt: människor som åt främst djurbaserad mat led av mest kroniska sjukdomar. Människor som åt växtbaserad mat var friskare och brukade undvika kroniska sjukdomar.

Men eftersom socker inte ingår i LCHF:arnas diet så borde de ju inte vara lika utsatta för risken att dö cancer. Eller? Socker lär ju vara mat för cancercellerna. De som äter LCHF verkar vara väldigt viktiga med att inte sätta i sig processerad mat (eftersom det oftast innehåller mycket socker) och är ju super! Ett steg i rätt riktning. I de bloggar och LCHF-sidor som jag surfat runt , så verkar även en del av maten bestå av t.ex.  grönsaker (som växt ovanför jorden), kål och bönor. Men, högst på listorna står oftast kött och fisk samt en stor del av mjölprodukter, ägg och mera ägg.

Så det blir lite plus minus noll. Socker som orsakar cancer tas bort från dieten, men ersätts med animaliskt protein, som även det orsakar cancer. Så nu är frågan, vilket är värre? Eller kanske positivt tänkt, bättre?

En vanlig LCHF:are - som äter mycket ägg, normalt med kött och fisk, mycket smör, grädde, ost samt normala eller större mängder ovanjordgrönskare, men inget socker - har den en större risk att insjukna i cancer? Än Matti Meikäläinen? Troligtvis inte. Eller än en vegetarian (som äter socker)? Allt beror på hur stor roll grönsakerna spelar i ersättandet av kolhydrater.

But, you tell me. Det finns väl lika många olika sätt att LCHF:a som det finns LCHF:are. Men det här var nån slags generalisering av de bloggare och infosidor som jag gått igenom.

Kommentarer

Helena sa…
Det skrivs mycket fram och tillbaka om LCHF. En fördel som sällan kommer upp är att dieten är toppen för tandhygienen. Jag skulle gissa att den också förebygger benskörhet. Men man borde kanske minnas att om man mår bra och är nöjd med sitt utseénde borde man fatta att man redan har rätt diet och inte byta.
Maggie sa…
Intressant om tandhygienen! Kan du berätta lite mera om hur det funkar?

Du har rätt om det om att må bra och fortsätta på samma spår. Inte överanalysera. Men ibland är man helt enkelt inte medveten om att saker och ting kunde vara bättre. Förstår du hur jag menar?

Hmm, angående benskörheten är jag inte helt övertygad. I Finland dricker vi mycket mjölk och vi är t.o.m. bland de topp 4 länderna som dricker mest mjölk i hela världen tillsammans med Sverige, Schweiz och Nederländerna. I alla dessa länder är benskörhet ett problem. I länder där mjölkkonsumtionen väldigt låg i t.ex. Kina och Venezuela är benskörhet ovanligt.

Det som händer i kroppen när man dricker mjölk är att man får i sig mycket kalcium. För mycket kalcium i kroppen drar magnesium ur kroppen för att kunna assimileras.
Mjölk innehåller åtta gånger så mycket kalcium som magnesium (8:1) och kommer därför i längden att skapa en magnesiumbrist. Magnesium behövs i sin tur för att kroppen ska kunna absorbera och använda kalcium. Att bara äta mera kalcium kommer alltså inte att hjälpa mot kalciumbrist eller benskörhet.

Så balansen mellan kalcium och magnesium bör alltså vara på sin plats. Om man äter mycket mejeriprodukter bör man alltså även kolla magnesiumintaget (lättare sagt än gjort).

(Källor: http://www.4.waisays.com/ExcessiveCalcium.htm och http://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4dffa8d988f472383c00060f-obalans-nagonstans)
weight loss sa…
endomorph female diet cheap keto diet Afternoon snack: 1 cup baby carrots plus sugar snap peas + 2 tablespoons hummusDinner: 4 oz salmon + 1 cup steamed carrots + 1 cup steamed broccoli + 2 tablespoons teriyaki sauce + 1 teaspoon sesame seedsNotes: Bake the salmon at 400°F (200°C) until firm to touch, 10 to a quarter-hour, based on the thickness. Chop the broccoli and carrots and steam until tender-crisp, about five minutes for the carrots, three minutes for the broccoli atkins keto
http://www.cureidea.com/