Att äta som en kossa

Har vi glömt bort hur man lagar mat? (Pappers artikel) Mikromat är sist och slutligen dyrare än råvaror. Men lättare.  Men fyllda med konserveringsmedel. Jag skulle jättegärna ha en supermarket med endast ekologisk och organisk mat såsom Katrin tycks ha hittat i USA.

Att stå och kolla på innehållsförteckningen för varenda produkt gör mathandlandet till en långsam och onödigt komplicerad process. Men man börjar ju lära sig lite grann vad saker och ting innehåller, vilka märken som verkar bättre än andra. Konserveringsmedel gör att livsmedel håller längre och det är ju bra. Men färgämnen, smakförstärkare, anti-klumpbildande medel ect. kan jag gott leva utan!

I Finland är det ju dock bara för svindyrt med ekologisk.... Å andra sidan är det ju nog värt att investera i sitt välmående, sin kropp och sin hälsa. Problemet är ju bara att ren och ekologisk mat då blir elitistisk och ett privilegium.

Nu finns det ju motargument såsom att maten inte skulle räcka till worldwide om vi endast odlade ekologiskt. Där hävdar jag att vi till exempel kunde äta mindre kött för att få maten att bättre räcka till. För att få ett kilo kött ska en kossa äta motsvarande 14kg foder. Det som vi trugar i kossorna skulle med andra ord kunna föda människor istället.

I nuläget går dessutom en stor del av maten vi producerar till spillo. Vissa påstår att t.o.m hälften går till spillo medan andra anger 1/3....

Nu svävade jag iväg lite grann tyvärr. För att återgå till Pappers artikel så lyftes en viktig poäng fram om att vi borde bli bättre på att äta säsongsbetonat! Det låter ju kanske lite tråkigt att göra i Finland där det är mörkt, kallt och marken är frusen en stor del av året, men det är inte omöjligt. Man behöver ju inte köra all in direkt, utan ta det bitvis eller ibland. All bäckar små... ;)

Kommentarer