Anarkistisk glöggrunda?

Att en så långlivad tradition som Glöggrundan läggs ner är ledsamt. Man hoppas att Gud kan återuppliva traditionen till nästa år.

Jag kan nog delvis förstå problematiken. Massor med folk på en koncentrerad plats och en hel del skräp och oljud. MEN glöggisen pågår ju bara några futtiga timmar kl. 01-03 på natten EN gång om året. Nuförtiden finns det till och med bajamajor utplacerade i utkanten av området och städningen efteråt brukar väl alltid funka. Tidigare var ju förresten området mycket större. Jag misstänker att det inte är så mycket polisen som har skärpt sin syn på lagen som att det är bostadsföreningen på Biskopsgatan som (igen) har varit i farten. Varför har polisen plötsligt slutat se genom fingrarna angående dessa studenttraditioner? Har det hänt några olyckor? Fast det är i och för sig ett ganska dåligt argument. Först efter att någon skadat sig så åtgärdar man saken... hmm. Nåja, min poäng är att gnällspikarna på Biskopsgatan förmodligen har ett finger med i spelet.

Eller beror det på att glöggrundan på nåt sätt fått mera synlighet och växt till sig så att polisen är tvungen att hålla bättre koll? Mer folk, mer stoj och bråk, mer polis. Jag kan bara tala av egen erfarenhet nu. Senast jag var där (2009?) var det inte nämvärt mera folk på B-gatan än då jag började studera 2003.

Tillsammans med vappen är glöggrundan en av de största stundentevenemangen i Åbo. Man träffar bekanta från både när och fjärran. Nu är jag ju inte studerande mera och har inga tankar på att åka ner till Åbo i helgen, men jag tycker ändå att traditionen borde fortsätta!

Därför uppmanar jag till anarki! (Bekvämt av mig, eller hur? Jag är ju inte själv på väg) Ta med en termos och träffa vännerna! Härligt att höra att Vasaborna åker ner trots studentkårens uppmaningar. Studentkåren gjorde i alla fall ett försök att hitta ett alternativ och att dissa det totalt känns lite barnsligt. Men jag antar att känslorna svallar.

 

Kommentarer

SivÖ sa…
Då jag började studera fanns det t.o.m. glöggstånd i Rettig och utanför Pinella. Plus då hela Biskopsgatan. Jag har aldrig hört om att det varit några större problem, så jag fattar inte heller att det nu plötsligt ska förbjudas. Och om man bosätter sig på Biskopsgatan måste man väl fatta att där försiggår ett som annat i studentikos väg (jag skulle aldrig vilja bo i campusområdet).
Jag hoppas på lite civil olydnad...
Maggie sa…
Åhå, så området var ännu större än när jag började studera. Intressant... Jag undrar nog varifrån denna plötsliga ändring kom. Få se vad som händer med vappfirandet (fast picknicken sker ju dagstid och ingen försäljning pågår ju). Området kring Sibbe begränsades ju för några år sen, men det var visst för planteringarnas eget bästa. Men ibland känns det nog lite som om "vanligt" folk inte riktigt vill se eller höra studenter i farten. De tillför ju så mycket liv till staden...

Nej, campusområdet skulle nog vara lite jobbigt att bo på.