Äkta vs. oäkta mat

Inspirerad av denna artikel tänkte jag skriva lite om äkta vs. oäkta mat.

Men oäkta menar jag inte processerad mat såsom mikropizza, nuggets, coca-cola ect. denna gång, utan oäkta som i manipulerad mat, där t.ex. vitaminer tillagts eller ämnen såsom fett eller socker tagits bort för att göra produkten mer hälsosam. Äkta mat som i naturlig, omanipulerad mat, råvaror helt enkelt.

Finländarna äter alltså mera smör, men köper "fejk" bröd (fattigt på kolhydrater). Äkta vara framför livsmedel som modifierats hälsosammare (?) är alltså budskapet. Nå okej, vi vet väl alla vid det här laget att lightprodukter är helt värdelösa och fulla med sötningsmedel och kemikalier. Men, något bra har väl dessa "förbättrade" produkter fört med sig? Eller?

Till exempel håller de ju oftast längre. Personer med specialdieter på grund av t.ex. allergier har lättare att variera sin mat. Man kan få i sig fler vitaminer än vad man annars skulle få om man dricker t.ex. mjölk med tillsatt D-vitamin. Hmm, där tog mina argument slut. Övriga idéer?

Trots att jag vet att t.ex. omega-3 ägg inte konspiratoriskt nog har inseminerats med kemiskt tillverkat o-3 så är jag lite skeptisk. Omega-3 ägg kommer alltså vanligtvis från höns som utfodrats även med linfrön. Men varför måste vi mixra med maten så mycket? Kanske det hör till människans natur att försöka förbättra, men framförallt förenkla. För visst är det ju enklare att steka några ägg - ett vanligt livsmedel i våra matkorgar - än att leta upp linfrö-hyllan (ja, kanske det finns en sån, i alla fall i USA). Two in one liksom!

Äkta mat är alltså mat som inte fingrerats med. Oäkta är manipulerad mat. Jag tycker dock inte att man behöver vara så überkritiskt mot all s.k. oäkta mat. Låt människan äta kolhydratfattigt bröd eller omega-3 ägg om den vill. Det är ju helt enkelt en genväg. Istället för att ändra radikalt på matvanorna så fortsätter man äta i princip samma sak och får ändå (evenuellt) åtnjuta hälsobefrämjande effekter. Så länge den oäkta maten inte bevisligen inte orsakar skada - åt varken hälsan, andra människor, djur eller miljön.

Markus Haakana skriver i artikeln:

Precis som med margarin, fettfri mjölk eller Fun light verkar vi vara beredda att göra hurudana kompromisser som helst, så länge vi inbillar oss att något är hälsosamt.

Där skulle jag vilja tillägga, enkelt. Så länge det är enkelt. Angående inbillningen om hälsosamhet, så är det precis så som jag tycker att de flesta övertygelser om kost och hälsa fungerar. Inklusive mina funderingar om råkost och ekologiska matval. Man är bombsäker på att LCHF inte ger blod- och kärlsjukdomar, hundra på att stenåldersdieten är det som människan egentligen är anpassad för att äta, övertygad om att människans kropp inte är menad för varken kött eller komjölk och visst är det ju självklart att maten helst bör ätas okokad och rå... Och vi kompromissar därefter.

Förresten, argumentet att vi bör se på hur vi har ätit i hundratals eller tusentals år tycker jag är nonsens. Trots att människans DNA lär vara densamma som när vi lunkade runt i höftskynken och gurglade URGH åt varandra så lever vi ingalunda i samma förhållanden eller med samma förutsättningar som då. Man kan ta lärdom av tidigare erfarenheter, men inte anamma ordagrannt (eller blir det handlingsgrannt?).

Vi mixtrar med maten, prövar dieter och påstår att vi lyssnar på kroppen. Det är dock inte alltid så enkelt att lyssna på kroppen. Är det den äkta maten som gör oss friskare eller är det inbillningen - placeboeffekten - om hälsosamhet som piggar upp? Vi lyssnar på kroppen, eller lyssnar vi bara på vår övertygelse? Nej, faktum är nog att en hälsosam och mångsidig diet helt enkelt gör en piggare (i kombination med tillräckligt sömn). Vare sig man tror på LCHF, Atkinson, stenåldersdiet eller råkost så behövs vitaminer, mineraler, proteiner ect. för att må bra. Men vi är bara så jäkla dåliga på att få i oss blåbären, purjon, linfröna, äggen, svartvinbären, fisken, nötterna, fullkornsprodukterna, bönorna, paprikorna... well, you get the point. Svårigheten är kanske att hitta balansen.


Loppukevennys: såhär brukar det gå till på eftermiddagarna utan tillräckligt med sömn, vitaminer och dagsljus (jäkla finska mörker).

how to make a gif

Kommentarer