Oct 24, 2015

Att hamna sitta stilla

Jahapp. Där swischade en till vecka förbi. Med dunder och fart. Igen. Men NU, alltså nu kommer det nog på riktigt att bli lite lugnare hoppas jag. Om inte annat så för att jag blivit ännu mer förkyld och tappat rösten totalt och då måste vara hemma. Men det brukar väl vara så. När man presterat klart så slappnar kroppen av och börjar helna sig själv. Jag försöker påskynda processen med ingefära- och honungste och lite kodialt silver nu som då. 

Anyhoo. Jag hade tänkt haka på Yogatekets Maricas utmaning redan förra veckan, som handlar om att vara utomhus minst 90 minuter per dag. Det låter som en toppen idé! Jag ska försöka haka på nästa vecka nu istället. Häng med! Jag har tidigare också jomsat* om hur vi borde kunna begränsa vårt stillasittande och -liggande till 23 1/2h per dag. Det låter ju rimligt eller hur?

Avslutningsvis en något ångestladdad, melankolisk bild av Finland, hösten och riksväg 8 som jag knäppte igår när jag kom hem från en tur till Jakbostad. Raka, enformiga riksväg 8. Dessa små höckel där längsmed som får ta emot bilarnas sus, avgaser och slask. Karga träd och brun mark. Ah, dessa små pärlor. De är så fula och åsidosatta. De var en gång ett hjärta i byn och viktiga, men nu är de ersatta, stillastående och andas en tid som redan passerat. Tillsammas blir de i sin tristess fulvackra i mysmelankoli. Ja, eller nåt sånt. Ni fattar. Jag vill bara verka djup. 


*ungefär tjatat, men med en mer humoristisk klang

Oct 17, 2015

Min yta och en centimeter under den

Jag har haft en konstig lördagsmorgon. Klockan 7 vaknade katterna och ville ut. Inga problem, jag stiger upp och släpper ut dem och går tillbaka och lägger mig. Men så blir jag liggande där och lyckas inte fånga sömnen. Tankar mal på om hur jag borde ha gjort si och så på jobbet för att vi skulle ha kommit längre i uppbyggnaden av utställning och jag oroar mig om hur vi ska hinna få allt på plats på tid för vernissagen så att slutresultatet ändå blir snyggt. I en och en halv timme ligger jag där, ibland klarvaken och ibland halvsovande, innan jag ger upp och stiger upp. 

Jag känner att jag vill yoga, nej vänta, springa! Eller tja, i verkligheten mer lunk än spring. Skönt att röra på kroppen. Morgonen är vacker. Solsken och höstig. Jag inser att det var ett misstag att lyssna på podd medan sandvägen mal under mina fötter. Musik skulle ha tömt hjärnan bättre. Så när jag kommer hem rullar jag ut yogamattan i gräset, tar på mig en extra skjorta och börjar långsamt andas in och ut. Kroppen är ännu varm efter joggningsturen och jag känner mig mjuk och vig. Doften av hösten och jorden gör mig lugn och lycklig. Det kallas väl stresshantering. 


Jag pysslar med lite hushållsarbeten - favoriten, hänga upp tvätt utomhus - och äter en långsam frukost med bananplättar, svart kaffe och ostsmörgås. I radion pratar Nicke och Magnus. Jag bläddrar i internet och i tidningen Kloka hemPlötsligt är klockan över tolv och det är som om vilken lördagsmorgon som helst. Det här blir en skön dag. Det känner jag på mig. 

Jag känner också på mig att jag är så fruktansvärt trött på takten i mitt liv, i samhället. Det snurrar på utan slut. När en sak tar slut har nästa redan börjat. Projekt efter projekt, evenemang och fester, texter som vill läsas och människor som vill ha nåt av mig och som jag också oftast så gärna vill ge åt. Men det är som om jag går omkring och väntar på att vinden ska sluta blåsa runt mig. Och innan det slutar susa runt omkring mig så är min själ inte helt lugn. Flummigt? Javisst. Tur finns det lördagsmorgnar som sträcker sig ända fram till klockan två på dagen. Äh, nu ska jag baka en banankaka för kvällens höstfest med mina Slow Foodare

Ha en fin helg!


Oct 14, 2015

Att bota en förkylning med nyponsoppa


Det finns ju inget tråkigare än att läsa om andra människors krämpor - förutom om det är någon exotisk köttätande bakterie eller annat Steven King-aktigt! - så jag ska bespara er detaljerna och gå direkt rakt på sak. Jag är lite förkyld och går därför med en något dimmig men ytterst yster blick igenom mina förråd för att testa alla mina olika huskurer. Ikväll blev det nyponsoppa!

Nypon är en riktigt C-vitaminbomb. Det finns väl tyvärr ganska få vetenskapliga forskningar som skulle visa att C-vitamin de facto hjälper mot förkylning, men det kääänns ju som om det hjälper så då måste det ju också göra. Haha! Skämt å sido, man ska lyssna på kroppen eftersom den egentligen är självläkande. Det är bara vi som fuckar upp den med stress, dålig mat och diverse bedövningar. Ojdå, sidospår, till saken. Nypon innehåller alltså vitaminer och mineraler, fungerar som en antioxidant och är en sorts lokal superfood eftersom den ingår i vår nordiska flora.

RECEPT PÅ NYPONSOPPA

För 2 stora portioner gör såhär:
  • Blötlägg 2,5 dl torkade nypon (använd dubbelt upp för färska) i 8 dl vatten i fyra timmar. 
  • Häll sedan nypon och vatten i en mixer (eller använd stavmixer) tillsammans med 1/4 vaniljstång och mixa en god stund. 
  • Häll upp i en kastrull och koka upp tillsammans med 2 msk honung. 
  • Sila bort fröna. 
  • Servera med vispgrädde eller glass.

Jag har även tidigare lagat nyponsoppa och ni hittar receptet illustrerat med bilder HÄR. Under taggen "nypon" hittar ni andra tips på vad man kan göra med nypon: nyponfrön, nyponmjöl, nyponsmoothie, nyponte, nypon, nypon, nypon. 

Nu har jag skrivit nypon så många gånger att det börjar låta som japanska. Nippon!

Oct 13, 2015

Äppelfabriken är igång igen!


Strax innan de värsta frostnätterna plockade jag in en hink med äppel och körde igång höstens äppelfabrik. Jag skivade äpplena med min mandolin till äppelchips, strödde ut dem på alla nio plåtar i torkugnen och kryddade med kanel och lade på för torkning i cirka 10 timmar på 45 grader. 

Mittendelen med alla kärnor och skaftet hackade jag i mindre bitar och lade i en stor glasburk som jag hade rengjort och steriliserat i ugnen i cirka en halv timme. Sen hällde jag i vatten direkt från kranen och täckte hålet med en tygbit och ett gummiband samt en kökshandduk för mörker. Nu rör jag om i burken lite varje dag för att syresätta vätskan och för att det översta lagret inte ska ruttna. Om cirka en månad har jag en svag variant av äppelcidervinäger. Det kan jag använda i mat, men kanske främst för ekologisk hårtvättning som ett slags "balsam". 


PS. Sorry för bildkvaliteten! Det skär i mitt hjärta. Jag har inte bara ännu orkat göra någonting åt min söndriga systemkamera. Jag kan inte bestämma mig om jag vill ha en ny eller om jag ändå borde försöka fixa den jag har.

Oct 12, 2015

Raw life fredagsmys

I helgen fick jag inspiration att göra lite raw food igen. Raw food ger energi och gör en lätt i kroppen tycker jag. Och så ville jag lite imponera på en middagsgäst som jag hade här. Den romantiska dejten fick alltså en uppföljning. Det blev en klassisk fredagsmys: tacos med "nötfärs" och tomatsås samt guacamole (men inte helt 100 % raw, utan med vanliga tortillablad). Receptet tog jag från råkost.se. Det blev klart godkänt!

Oct 7, 2015

Recept på lingonremmar


Minns du de där syrliga hallonremmarna som man åt under högstadierasterna? Fulla med färgämnen, artificiella sötningsmedel och annat skoj. Mm-hmm, vilken läcker kemikaliebomb!

Strömsö tipsade mig om att man kan göra egna hälsosamma varianter av godiset! Utan färgämnen och tillsatsämnen så kan till exempel hallon, blåbär, vinbär eller lingon torkas till så kallade fruktläder som sedan håller länge i lufttät burk. Eftersom de enda bären som finns kvar i skogen nu är lingon så testade jag den varianten. Ett lite annorlunda sätt att ta tillvara bären och det är busenkelt att göra!

Gör så här:

1. Mixa bären i en blender, cirka 0,9-1 liter bär per mixning ger cirka en plåt med fruktläder. Man kan i det här skedet blanda i lite honung för sötma, vilket kunde ha varit en bra idé med de syrliga lingonen.

2. Bred ut ett 3 mm tjockt lager på en ungsplåt med bakplåtspapper, eller som jag gjorde på torkugnens silikonsark. Bakplåtspapper är dock att föredra över silikonark, för det släpper bättre loss det torkade fruktlädret.

3. Torka i cirka 15-20 timmar i torkugn på 45 grader. Torkar man i vanlig ugn på cirka 50 grader så går det säkert snabbare. Fruktlädret ska vara segt och icke-fuktigt, men inte heller krustorrt och sprött.

4. Tag loss fruktlädret från underlaget.

5. Klipp eller skär i remsor.

6. Sockra vid behov. Jag testade vanligt socker, vaniljsocker och en kombo av vanilj- och vanligt socker. Och förstås en helt osockrad burk också.

Avnjut!

Slutresultatet: syrliga, fräscha och goda! Mest tid gick åt att försiktigt men med milt våld peta loss fruktlädret någorlunda helt från silikonarken. Jag skulle därför verkligen rekommendera att man använder bakplåtspapper framöver silikonark, trots att ena ytan av fruktlädret då blir lite fulare och svårare att fästa sockret på.

Lingon innehåller en bra del vitaminer och mineraler och är bland annat bra för reducera antalet fria radikaler (vilka förenklat sagt orsakar åldrande i kroppen). Lingon sänker även pH-värdet i kroppen, vilket är bra eftersom de flesta av oss går omkring och är alldeles för sura på grund av kaffe, socker, stress ect. Inom folkmedicinen har lingonbladen kokats till te för att behandla urinvägsinfektioner. 

Oct 4, 2015

Höst på burk och rötter i jorden


Tänk om man kunde lägga höstdoften på burk! Just nu doftar det helt underbart i skog och mark. Den där fuktiga, friska, jordiga doften - jag kan inte få nog av den! Idag har jag söndagspromenerat i maklig takt. Det kändes så rätt. Så hemma. Jag plockade även rätt så många liter lingon. Av lingonen ska jag testa en ny grej. Ni får se senare. *cliffhanger*

Andra bra grejer i helgen har varit en långsam lördagsfrukost med kaffe och bananplättar, en reikibehandling som lämnade mig så sjukt avslappnad och senare på kvällen häng, bastu och grillning med kompisarna och det skojiga (men hemska) spelet Cards against humanity. Där varsågoda, en kort inblick i min helg.

På internet, eller närmare sagt på Facebook är det så mycket gnäll, dålig stämning och elände att jag bara vill ge upp. Känner att jag vill sjunka ihop i en hög och bara gråta lite när jag tänker på hur mycket negativitet och dumhet som existerar. Så jag tänker försöka stänga in mig i en liten positiv, ljus bubbla för en stund. Jag kan inte vara där för evigt, men en liten stund kan jag väl vila där. 


Jag skulle vilja sticka mina röttter djupt ner i marken, rota mig djupt och bli en del av moder jord. Eller det är vi ju alla redan på sätt och vis, men jag menar, jag vet inte, jag skulle vilja hitta en ännu starkare koppling till jorden. Lite så där sammankopplade som indianerna verkar vara. 

Oct 1, 2015

Köttfri oktober - Lihaton lokakuu

Idag kör köttfria oktober igång. Det innebär att man under hela oktober inte äter kött. Och innan du frågar: JA, kyckling är kött och, hör och häpna, till och med fisk är kött! Vad är det för fel på folk som inte fattar detta?!? Om det består av vävnad eller muskler från ett djur så är det kött. Punkt. Slut.

Hur som helst, till saken.

Köttfri oktober började för två år sedan från det att en gäst i TV-programmet Docventures utmanade den korvätande programledaren Riku till att leva en månad utan kött. Den halvgalna Riku antog givetvis utmaningen, vilket spreds sig på sociala medier till ett fenomen och till att över 30 000 personer sade sig delta i köttfastan. Men egentligen spelar det inte så stor roll om man åt den där medwurstbiten eller inte i oktober. För egentligen handlar det här om att uppmärksamma finländare (och resten av världen om de lyssnar) om de absurda mängder kött som vi äter i dagens läge.

Finländarna äter cirka 78 kilo kött per år i medeltal. Till produktionen av en sådan mängd kött används 550 000 liter vatten. Under en köttfri månad skulle en finländare alltså i snitt spara in cirka 6,5 kg kött och 45 500 liter vatten. Utöver köttets miljöpåverkan finns det även hälsorisker förknippade med överdriven köttkonsumtion. Cancerforskning har fört fram att högst 300 gram kött i veckan är en hälsosam mängd. Vi äter istället 200 gram per dag! Hej tarmcancer.

Tyvärr är ju tidpunkten ganska olycklig. Det är ju nu på hösten som (en stor del av) djuren slaktas och köttet är som färskast. Såatteah. Jag antar att det blev just oktober som ska vara köttfri för att det var då som TV-programmet sändes och att "lihaton" rimmar med "lokakuu". Jag är med i köttfriheten in spirit, men jag tror inte att jag kommer att vara helt köttfri.

Ehemm, sänkte jag just hela poängen med min sista kommentar? Äh, vi tar en suddig kattselfie på det för att släta över.



(PS. katt är också kött, men bör under inga omsständigheter ätas, inte ens under icke-oktobermånad....) 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...