Jul 29, 2015

Så här tänker jag mig att Moder Jord säger till oss

.......
...
...
Gå in och läs fortsättningen på seriestrippen HÄR.
Humon Comics och Scandinavia and the World

Jul 28, 2015

Dystert om Monsanto, "DARK Act" och rasism

Det är dystert nu. Eller som Alina Devercerski skulle uttrycka sig "Det e Dark nu".  Jag tycker vi tar allt skit på en gång i ett inlägg så kan jag återgå att vara en glad, kärleksfull och positiv person sen.

Jag talar om den så kallade "DARK Act". På nätet snurrar dystra nyheter om att USA:s kongress har godkänt en pro-GMO lag som förbjuder stater att kräva märkning av produkter med genmodifierade beståndsdelar. Dessutom har man i definitionen av "naturliga" ämnen inkluderat en del genmodifierade ingredienser,

Lagen går egentligen under namnet "Safe and Accurate Food Labeling Act", vilket ju är ironiskt eftersom effekten av lagen är ungefär det motsatta. Lagen begränsar dina möjligheter att veta vad produkten innehåller i och med att man inte längre kan kräva GMO-märkning. Men det finns ännu hopp för amerikanerna, för senaten kan ännu sätta stopp för lagen.

Om nu GMO är så himla ofarligt, varför krigar företagen med tänder och klor för att hindra märkning av deras produkter? Om det nu är så himla bra med GMO så skulle väl en sådan logo snarare öka försäljningen. Fast vi vet ju att så inte är fallet. Folk vill veta vad dom äter och har man ett val så väljer många bort genmodifierat. Därför vill företag som Monsanto istället föra oss bakom ljuset och inte berätta vad maten innehåller. Men vad skönt att i alla fall beslutsfattarna står på folkets sida. Åh, vänta nu... Jag blir inte klok i skallen på företag som Monsanto. Vad vill de? Pengar? Tror de verkligen på sina produkter? 

Varför ska vi bry oss om nåt som händer i USA? Medan vi var upptagna med att krisa över Grekland så röstade EU-parlamentet (i mediatysthet) för frihandelsavtalet TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) mellan EU och USA. Avtalet är komplicerat och mångfacceterat och flera röstningar återstår, men genmodifierad mat är en av många omstridda frågor i frihandelsavtalet. I korthet vill USA exportera genmodifierade produkter till EU, men EU länge har förhållit sig skeptisk till konsekvenserna av detta. Följande omgång i röstningen för EU:s del har skett 13-17 juli, men det verkar som om parlamentarikerna ännu har en lång väg att gå innan de kan enas om ett avtal. 

Mörkhet lite närmare hemmet här i Norden är riksdagsman Olli Immonen rasistiska och hatiska utläggningar om hur han vill utplåna multikulturalismen. Ljuset består i att finländarna har reagerat blixtsnabbt och ca. 15 000 personer har just demonstrerat mot anti-mångkulturalism. Däri ligger mitt hopp. Mänskligheten KAN fixa det här. Vi KAN ta oss i kragen och skapa ett bättre samhälle. Power to the people!

Jul 27, 2015

Recept på syrénsaft


Jag gjorde en favorit i repris från förra sommaren: syrénsaft! Just nu börjar det vara lite sent att hitta en syrén i blom, så jag ber så mycket om ursäkt att mitt recept kommer lite för sent. Men sätt det bakom örat till nästa år. Den här gången lät jag saften dra i två dagar, vilket gav en mer intensiv färg men även något beskare smak.

Syrénsaft

40 klasar syrenblommor
2 liter vatten
2-3 ekologiska citroner
1 kg socker

Gör så här:
1. Plocka blommorna på dagen när solen lyser för då innehåller blommorna som mest aktiva ämnen. Lägg blommorna på ett tidningspapper i en kvart så att eventuella kryp hinner krypa ut och skaka sedan av dem. Om man är noggrann plockar man loss alla blommor, men om det känns för pilligt så tar du loss de största klasarna. Det är dock viktigt att lämna bort den bredaste mittstjälken och andra grövre kvistar, för de kan ge en besk smak åt saften.

2. Skölj citronerna, tvätta skalet och skiva upp dem.

3. Koka upp vattnet och ta av det kokheta vattnet från spisen. 

4. Lägg i både blommor och citron i det heta vattnet. 

5. Låt dra svalt eller i kylskåp i 1-2 dygn.

6. Sila bort blommorna och citronen.

7. Koka upp saften med sockret.

8. Låt svalna innan du häller upp på välrengjorda och desinficerade flaskor. Det går bra att desinficera flaskor i ugnen i ca. 100 grader i cirka en kvart. Förvara i kylskåp så håller saften ungefär en vecka eller två. 

TIPS
Sätt med en vaniljstång i steg 4 och låt dra tillsammans med blommorna och citronen för en somrig, söt smak.

PS. Skogsskafferiet.se gör ingen skillnad på användningen av ädelsyrén och bondsyrén, så efter att även konsulterat böcker har jag dragit slutsatsen att det inte är  någon större skillnad på vilken syrénsort man använder.

Jul 26, 2015

Efter att jag andats ut

Sådär ja, nu har jag andats och tagit en paus från det mesta i några veckors tid. Kopplat av och ur. Jag har hunnit packa min väska och slängt mig i bilen för att träffa vänner och gå på Ruisrock, slängt mig i bilen på nytt och hängt med familjen, firat kärleken på vackert sommarbröllop, firat midsommar med en kines, mitt ex och en amerikan och förstås resten av hela gänget, cyklat och spelat badminton, åkt till Estland med en hög underbara typer och där hängt på stranden, kollat på fyrar och minfabriker, spelat charader och bara varit, slängt mig i båten och badat bastu ute i skärgården typ tills solen gått upp och så mycket mer. Skönt.

På min agenda just nu:

- REKO-Vasa (direktkonsumtion mellan producent och konsument) växer så det knakar och jag borde sätta mig in i administratoruppgifterna igen. Känns måttligt motiverande, eftersom gruppen börjar bli så massiv och svårhanterlig. Samtidigt vill jag starta upp en REKO-ring här i skärgården också. Hmm, balans. 

- dela med mig av alla recept och tips som jag samlat på mig under min bloggtystnad. Ååh, finns så mycket att ta vara på i naturen! Men eftersom sommaren regnat bort har jag inte hunnit samla nästa nåt alls, så mina örtförråd börjar gapa ganska tomt. Oh-o...

- mycket energi och tankeverksamhet går åt till att leta efter ett hem, hus, gammal bondgård, hus på landet, röd stuga med vita knutar, mormorsstuga. Allt duger, eh, bara det finns gamla fönster och golvplankor, har ett lugnt läge och trädgård och, och, och...

- Museernas skärgårdag närmar sig och ska förberedas. Det kommer att bli jättekul! "Bara" att knåpa ihop programmet, heh... 

Men, så grubblar och funderar jag. Wanderlust grabbar tag i mig. Tänk om, tänk om, om man bara skulle ta och resa ut i världen (igen). Inte särskilt realistiskt, men ändå, tanken finns där... Världen är så vacker och jag vill se mer! 


Jul 16, 2015

Sommarpaus

Hoppas ni njuter av sommaren! Det gör jag. Återkommer snart, men inte än. Ha det gott!

Jul 2, 2015

Ekologiska skönhetsprodukter: Mádara under luppen


I samarbete med Ekosoppi.

Jag har haft fem produkter av Mádara på provtestning i cirka två månder nu. Jag har testat purifying foam, cleansing milk, balancing toner, peel-ansiktsmask och detox-ansiktsmask. Sköna produkter Jag har försökt att använda rengöringsprodukterna varje dag, antingen morgon eller kväll eller både och, samt ansiktsmaskerna en gång i veckan. Riktigt så ofta har det ju inte blivit i praktiken, men ändå tillräckligt ofta för att jag ska ha bildat mig en uppfattning om produkterna.


Två av produkterna blev favoriter som jag kom att avända mer än de andra: ansiktsvattnet blancing toner och rengörningsprodukten cleansing milk. Ansiktsvattnet känns lätt och fräscht för huden. Som om huden blev lite fastare. Jag splashade vattnet i ansiktet med (rena) händer. Det bästa med rengöringsmjölken var konsistensen. Den kändes som mjuk havremjölk som gjorde huden lenare. Rengöringsmjölken är faktiskt gjord på havre och lindblom.

Rengöringsskummet purifying foam lämnade också en fräsch och lätt känsla efteråt. Lättare känsla än rengöringsmjölken, som var mera mjukgörande och återfuktande. Det känns som om den skulle funka bra åt ett svettigt ansikte som behöver en snabb uppfräschning. Men jag är inte så förtjust i konsistensen, men det är väl en smaksak. Coolt att produkten innehåller röllekaextrakt! Förresten, på tal om rölleka, förutom att det har en sammandragande effekt på huden tack vare sina garvämnen, så kan man använda blommor och blad som myggmedel genom att gnida dem på huden. Ja, det där var en liten sidoparentes.


Ansiktsmaskerna kom i två olika varianter. En rengörande lermask och en uppiggande peelingmask. Det här är inte produker man ska använda varje dag, utan typ en gång i veckan eftersom de är så verksamma och kan irritera huden om det blir för ofta. Det lät först lite oroväckande och visst reagerade min känsliga hud lite grann genom att det pirrade till lite och rodnade. Peelingsmasken storgillade jag för att min hud verkligen fick en bättre lyster efter att jag avänt dem. Det bästa med lermasken var den mysiga diskreta doften, men annars vet jag inte om jag märkte så stor skillnad på huden.

Överlag är doften det bästa med Mádaras produkter. De doftar svagt och fräscht. Doften tar inte över eller är för intensiv, men finns ändå där. Lite sådär som en sval sommarkväll. Jag har inte nitiskt gått igenom produktingredienserna, men en snabb blick (utan Googels hjälp) så verkar det riktigt okej. Listan på ingredienser är inte heller överdrivet lång, vilket vanligtvis brukar vara ett bra tecken.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...