May 31, 2015

Varför du inte ska använda shampoo

Ett ord: mikroplast. 

Små, små partiklar av plast finns i shampooer, tvålar, tandkrämer, ansiktskrämer och så vidare. Förutom att du får i dig en liten del av plasten i kroppen genom att använda produkterna (speciellt tandkrämer), så är den verkliga faran att plastet hamnar i vattenomloppet, ut i dikena och ner i haven. Rubbar ekosystemet. Vilket ju slutligen leder till att fiskarna får i sig mikroplasten och som vi sedan äter. Mmmmm, yummy, not.

Ser du ordet "poly-" i innehållsförteckningen så är det en bra idé att lämna kvar produkten på butikshyllan. HÄR finns en liten artikel på svenska om ämnet. The Story of Stuff har också gjort en lättförståelig video. Superbra!

Alternativ till shampoo är ekologiska produkter eller naturprodukter såsom äggtvätt, bikarbonat (matsoda) och äppelcidervinäger, honungstvätt eller björklöv. Björklöv är ju verkligen i säsong just nu! 

May 25, 2015

Saker jag gjort

  • Handlat på loppis i helgen. Lördagen var den stora nationella Städdagen då folk uppmanas tömma sina förråd och gömmor. Tyvärr hittade jag inga guldkorn hos dem som öppnat sina garderobsdörrar, men istället fyndade jag massvis på ett proffsloppis, Eva & Adam. Herremintiiiiid! Fyra par söta skor, en festklänning, en festjacka, en festskjorta och en blus samt en stor handväska för ynka 47 euro. Återvinning is da shit!

  • Ordnat Pop Up-restaurang med Slow Food Ostrobothnia på Restaurangdagen. Så kul! Hemgjord grillkorv över öppen eld och serverat med coleslaw. Mysigt! Bilder på mitt Instagramkonto och på vår hemsida.

  • Tvättat håret med björklöv. Mer om det senare.

  • Haft mindre, tysta extensiella kriser mellan varven då jag trivts och gått på teaterhumorshow med kompis, hamnat på politiskt eftersnack med riksdagsman, kollat ESC, druckit ekoöl, mailat och planerat, lagat chokladmousse raw food style, planterat om blommor, suttit uppe om kvällarna och tittat på vårljuset, och sträckkollat TV-serier på Netflix. Var borde jag vara? Varför är jag inte där nu? Hur ska jag fylla mitt liv och i vilken ordning? Men framförallt, vilken serie ska jag kolla på till nästa??
PS. Sorry, fortfarande bara mobilfoton... har inte kommit mig för att föra systemkameran på reparation.

May 18, 2015

Middagstips: paj!

Jag håller på och testar Mias glutenfria recept på bloggen "Roten till det goda livet" och gillade starkt denna broccolipaj med potatisdeg. Fördelen med matiga pajer som denna är att man kan ta lite vad man haver i kylskåpet. Receptet hittar ni här. Själv slängde jag även med lite morötter dels för vacker färg och dels för att kylskåpet svämmar över av dessa fina rotfrukter.

Enjoy!

PS. Gör inte samma misstag som jag gjorde andra gången jag gjorde denna paj, när jag satte för mycket gejer i pajen och den därför blev lite för geggig och mjuk. 

May 17, 2015

Skogstrollets vår


För några söndagar sen vandrade jag ut i skogen. Så som man måste göra nu som då. Det var varmt i luften. Solen värmde. Ända in under jackan, under huden, in i hjärtat. Mmmm.

Jorden var våt. Diken fulla med klart vatten. Åkrarna fulla av doften av lera. Doften av barndom. Jag mindes långa upptäcktsvandringar i skogen tillsammans med min syster. Och hur jag lekte i skogsbrynet och plockade vitsippor. Radade pinnar och byggde och rensade fram vägar för bäcken. Vattnet som skuttade fram i mossiga diken, över rötter och högar av barr. Den där doften av vår. Det bästa som finns! När man cyklade eller gick hem från skolan och man visste att snart, snart är det sommarlov, men inte riktigt än. Doften innan gräset blivit riktigt grönt ännu, men skimrar lovande under det bruna täcket av fjolårets gräs. Doften av rå mark som barlagts efter att snön gett efter. Doften av allt ännu ligger framför en. Den doften. Den bästa.

May 15, 2015

Grönkålschips som fredagssnacks

Lätt som en plätt att tillaga grönkålschips till fredagsmyset. Ta bara en knippe grönkål och slit itu i mindre bitar ned dina näpna små händer. Sätt i en skål och dutta några matskedar ekologisk solrosolja och en nypa salt på. Massera in in oljan i bladen i några minuter. Bred ut på plåt eller ungsfast form. In i ugnen i 20+ minuter tills önskad kripshet har uppnåtts.

God fredag gott folk!

PS. Följ mig på Instagram där jag heter Maggieboh. Imorgon kommer jag att lägga upp bilder från vår pop-up-restaurang i Vasa! Hemgjord grillkorv i tre tappningar - lamm, nöt och gris - och coleslaw. Mmmums!

May 14, 2015

Nyfiken i podd om raw food

Hanna och Marica poddar i "Nyfiken i en podd" och förrföregående avsnitt handlade om raw food. Jag lyssnade på det i helgen när jag i en förkylningsomtöcknad dimma sakta masade runt byn under en promenad. Kloka damer med öppna sinnen och många goda poänger.

Raw food kan vara supersnabbt tillagat och ingredienserna hittas i den lokala butiken. Det är och ser så fräscht, färggrannt och friskt ut, men sällan doftar det lika mustigt som varma rätter. Men att man inte skulle bli mätt på raw food är nog en föreställning som bottnar i att många uppfattar raw food som sallad i annorlunda tappning. Hör på podden för att höra om H&M blev mätta eller inte. Jaa, och så blev jag ju glad av att jag omnämndes lite grann där på ett hörn i podden, hihi.

Själv äter jag inte 100% raw eller ens nära på, men det är ett bra komplement, speciellt på vanligtvis så sockerstinna kalas. Jag fyllde nyss år och då bjöd jag på två raw food desserter, chokladtårta med lemon curd och chokladmousse. Idag blev det t.ex en frukostgröt med fänkål, äpple och bär, men tyvärr blev det ingen bild innan jag slukat i mig gröttallriken.

Dagens frukostgröt*
1 äpple
1/2 fänkål
1/2 dl vatten
1 dl björnbär, men jag tog jordgubbar och blåbär från frysen.
1/2 tsk kanel

*Modifierat recept från Erica Palmcrantz Azizs bok "Raw food  ett lättare liv på tre veckor".

May 12, 2015

Matiga tips på 3 olika sätt

Tips, tips, tips. That's what I'm aaaall about. Kalla mig tips-damen. Eller, tja, Maggie.

1. GRATIS korvlagarkurs! Slow Food Ostrobothnias legendariska restaurangdag närmar sig! Vill du vara del av vårt fantastiska crew i år? Förberedelser den 14.5 kl. 15.30- ca. 20.00, i Vasa. Få gratis kunskaper i hur du gör din egen korv genom att delta i vårt korvstoppningstalko + en liten smakbit med dig hem. Vi gör även coleslaw. Anmälningar till info@slowfoodostrobothnia.com. Vår pop-up restaurang hittar ni i Vasa, i parken vid lusthuset framför Kuntsi på själva restaurangdagen den 16.5, kl. 11-14.


2. På bloggen "Roten till det goda livet" serveras för tillfället kompletta inköpslistor, veckomenyer och recept i fyra veckor för de som vill testa eller komma igång med en gluten- och mjölkfri diet. Jag har hakat på lite grann, i den mån jag är hemma om kvällarna och faktiskt lagar mat. Sen har jag lite grejer i kylskåpet som jag måste äta upp innan jag kan ge upp en helt mjölkfri (läs OSTfri) diet.

Detta för mig smidigt in på följande tips.

3. Marthornas kamp mot matsvinn har kört igång. Var femte matkass som vi bär hem i Finland hamnar i soporna. Usch. Vilket slöseri. Ett tips är t.ex. att göra en skön tomatsås och slänga i bröd som blivit för torrt för smörgåsen och såsen blir superkrämig och god. Eller göra en kall, god frappe av kaffe som blivit kvar i pannan. Kolla in fler tips på Marthaförbundets sida "Svinnkampen".

May 10, 2015

Mádara på provtestning


Jag fick ett mail från Ekosoppi häromdagen där det erbjöds att jag skulle få testa några produkter från det ekologiska skönhetsmärket Mádara. Jag tackade ja och plockade upp påsen från Ekosoppi i Vasa och döm min häpnad när jag hittade såhär många godningar att testa: purifying foam, cleansing milk, balancing toner, peel-ansiktsmask och detox-ansiktsmask.

Jag använder vanligtvis främst naturprodukter såsom honung, ägg, socker ect eller produkter från serien Jurlique, som är ett annat ekomärke. Mádara har ett gott rykte och jag ser fram emot att bekanta mig närmare med produktserien.

Hittills har jag prövat den lena, mjuka cleansing milk, duttat lite blancing toner på huden före läggdags men ärligt talat inte riktigt fatta dess funktion (än) och just nu sitter jag med en väldoftande lermask på ansiktet.Verkar lovande. Men jag återkommer när jag testat mera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...