Jun 30, 2014

Ogräs i Ålandstidningen

Idag fick jag post från Åland. I lördagens nummer fanns nämligen en artikel som Heidi gjorde för några veckor sedan. I artikeln intervjuar Heidi mig om hur jag kom in på att äta ogräs, var och hur man plockar ätliga ogräs och delar även med sig av mina recept på maskrosmarmelad, nässelplättar, nässelpesto och nässelssoppa. Nässla är ju mitt favoritogräs. Tack för artikeln och tidningen Heidi!

 

Jag fattar inte

Jag fattar inte hur man inte kan fatta att mänskligheten inte ständigt kan konsumera mera, mera, mera för att "rädda" ekonomin. Jag fattar inte hur politiker och andra av konsumtionssamhällets anhängare inte kan fatta att det inte kommer att finnas någon ekonomi att "rädda" om vi fortsätter såhär. Jag fattar inte hur man inte kan ha ett perspektiv som är längre än vad näsan räcker. Jag fattar inte hur man inte kan se att det är fullständigt orimligt att expandera i oändlighet. Jag fattar inte hur man inte kan förstå att det helt enkelt inte är möjligt. Jag fattar inte hur man inte kan förstå att vi måste minska på vår konsumtion och down shifta. Jag fattar inte hur man inte kan fatta det här.

Jag kan fatta (men inte gilla) att man inte bryr sig. Men att man verkligen inte verkar greppa det här? Kan någon förklara det för mig?

Jun 29, 2014

Att gå en kurs i reiki

Denna helg har jag gått på en tre dagars kurs i reiki hos Studio Ester här på Replot. Under kursen gång har jag varit med om fyra intoningar, där man etablerar eller aktiverar kontakten till den goda reikienergi som finns överallt runtomkring oss. Jag har fått ge behandlingar och även själv fått långa ljuvliga behandlingar.

Reikienergi hjälper kroppen till självläkning och hjälper oss till harmoni och balans i livet. Det stöder oss och allt som är bra för oss, både för att kroppen och sinnet ska fungera så bra som möjligt. Reikienergi kan man ge åt sig själv, andra, djur, växter, bilen och så vidare. Heh, det låter lite knasigt att ge reiki åt sin bil, men det lär faktiskt ha gett effekt vid ett tillfälle.

Det som förvånade mig var hur enkelt det är. I princip kan ALLA göra det. Reiki beskrivs som hushållshealing, för det är lika enkelt som att ta en vitlöksklyfta när man känner att en förkylning är på kommande. Jag trodde att man måste vara i något sorts  meditativt tillstånd eller i alla fall koncentrerar sig eller förbereda sig, men icke! Där stod vi och snackade om allt mellan himmel och jord medan vi behandlade varandra. När man en gång har aktiverat sin "reikiantenn" så är det bara att lägga händerna på och låta reikienergin göra sitt. Händerna kan bli varma och det kan kännas nästan som en svag vibration eller pickande känsla från handflatorna.

Under varje intoning kände jag hur det pickade och kittlade mitt uppe på huvudet, trots att min Reiki Masters händer inte var nära eller rörde min hjässa. Jag satt med slutna ögon och vet faktiskt inte riktigt vad exakt hon sysslade med. Det kändes som om en stråle eller band av energi sträckte sig upp från mitten av huvudet och samtidigt som om små droppar av energi sipprade ner på mitt huvud. Svårt att förklara förstås, men någonting ditåt i alla fall. Linda håller en ny grunkurs i juli om du är intresserad av att gå.

Det har varit väldigt intressant, men nu är jag faktiskt riktigt trött. Ibland var det riktigt svårt att känna att någonting hände överhuvudtaget och andra gånger var värmen i händerna mer påtaglig. Det var inte heller alltid så lätt att veta när man var "färdig" på ett ställe och skulle flytta händerna till nästa ställe, men det gäller att inte tvivla så mycket utan gå på den där första instinkten och magkänslan och inte fundera och analysera sönder allt. Just go with the flow.

Ah ja, du får tycka att det låter som humbug. Det är helt okej. Det är som det är helt enkelt. Så länge man möter människor med ett öppet sinne och respekterar att alla inte tror och tänker lika. 

Jun 27, 2014

Reiki, helg och hitta katten, del 30

Suddig luddboll någonstans på bilden.
Ikväll har jag varit på dag ett av tre av kurs i reiki. Det verkar himla spännande! Redan ikväll kan jag faktiskt testa reikihealing på mig själv. Det värmer nog i händerna och det känns bra, men så undrar jag ju samtidigt om det inte är bara mina händer som är lite svettiga, så där som de alltid är.

Ikväll fick jag första "intoningen" där man så att säga tune in eller "rattar in" reikienergin, lite som man lägger upp antennen och skruvar fram rätt radiokanal på en radio. Det kittlade och pickade mitt uppe på huvudet när min Reikimaster utförde proceduren. Det kommer ytterligare tre intoningar under helgen lopp. Fascinerande stuff. Jag uppdaterar mer och kursen och hur det känns under helgen.

Trevlig helg mina små loppor!

Jun 25, 2014

Midnattsspromenad

Jag har alltid varit ganska kvällspigg (och milt sagt morgonvresig... nånej, nånej!), men nu när det är så härligt ljust om kvällarna har jag verkligen svårt att gå och lägga mig i tid. När jag landar i hemknutarna sent om eftermiddagarna känns det ofta som om jag bara orkar laga mat, plocka undan lite och sen läsa ut internet eller kolla Netflix. Men bara fram till åtta-niotiden. För då piggnar jag till minsann! Då får jag inspiration att laga saft, gå ut och plocka nässlor, fotografera stilleben, röja upp i hemmet, baka fröknäckebröd, laga kombucha, skriva blogginlägg, börja eller slutföra med alla de där sakerna som jag "borde" ha gjort. Som ni förstår leder det här till kronisk sömnbrist. Inte hälsosamt. Inte alls. Men ack så effektivt.

Det är lite som den där sista timmen på jobbet, när man inser att man inte fått allting gjort som man tänkt eller borde och så sitter man där och skriver och bläddrar febrilt. Att brådskan kanske delvis beror på att man suttit där på morgonkvisten och segat sig fram och tagit mikropauser, gått efter kaffe och kollat mailen tusen gånger verkar man ha glömt varje ny morgon. Nåväl, tillbaka till gårdagen.

Igår hade jag nästan somnat i soffan efter en riktig mördardag, när jag kände att jag behövde lite frisk luft. Sneglade ut och såg att himlen ännu stod i brand, men kollade också att klockan började närma sig 23. Jag övervägde mina alternativ. Jag kunde gå och lägga mig direkt, men ändå vara trött nästan morgon eftersom klockan redan var för mycket eller så kunde jag gå ut i den ljusa sommarkvällen och vara ännu tröttare än vanligt följande dag. Jag valde givetvis det senare.

Jag tror aldrig att jag kommer att vänja mig vid det här vackra ljuset! Jag är uppvuxen i Södra Finland och skillnaden på 500 km norrut till Österbotten är faktiskt märkbar. Varje vår börjar jag jomsa och ojja* mig över hur fantastiskt ljust det är om kvällarna här. Hur allting badar i ett ljusrosa blåblekt skimmer långt in i natten. Hur man knappt behöver tända lamporna under juni månad. Hur bortkollrad man blir när man inte vet om det är kväll, natt eller redan morgon.

*beskärma

Jag älskar ju att vandra omkring i skogen och på ängar. Speciellt på sommarnätter. Allting är så stilla, det doftar så gott, bara morgonfåglarna som kvittrar och tjattrar. Det är som om man skulle se allt lite klarare när det är skymning. Allting framträder lite tydligare när det inte finns så mycket brus omkring. Och oftast får man ju tassa runt helt för sig själv, i sin egen ensamhet. Inte är jag en ensamvarg, inte alls, men stillheten i skogen är så skön.



Klockan 00:30 ungefär.
Dessutom så finns det ingenting kvar man "borde" göra när klockan börjar närma sig midnatt. Man behöver inte längre ta itu med diskhögar, upphängd tvätt eller ringa det där samtalet, för i det skedet kan allt sånt vänta tills morgonen. På natten då får man bara vara. 

Jun 24, 2014

Hur man gör saft av syrénblommor

Jag testade på att laga saft av syrénblommor här tidigare innan de blåa klasarna av himmelsrik doft hann blomma ut. Även detta recept är busenkelt. Saften blir väldigt stark och söt så man måste blanda ut den med vatten när man dricker den. Den doftar och smakar lite grann som en blandning av rabarbersaft och doften av syrén. Väldigt god när serverad iskall!

Syrensaft

40 klasar syrenblommor
2 liter vatten
2-3 ekologiska citroner
1 kg socker

Gör så här:
1. Plocka blommorna på dagen när solen lyser för då innehåller blommorna som mest aktiva ämnen. Lägg blommorna på ett tidningspapper i en kvart så att eventuella kryp hinner krypa ut och skaka sedan av dem. Om man är noggrann plockar man loss alla blommor, men om det känns för pilligt så tar du loss de största klasarna. Det är dock viktigt att lämna bort den bredaste mittstjälken och andra grövre kvistar, för de kan ge en besk smak åt saften.

2. Skölj citronerna, tvätta skalet och skiva upp dem.

3. Koka upp vattnet och ta av det kokheta vattnet från spisen.

4. Lägg i både blommor och citron i det heta vattnet.

5. Låt dra svalt eller i kylskåp i 1-2 dygn.

6. Sila bort blommorna och citronen.

7. Koka upp saften med sockret.

8. Låt svalna innan du häller upp på välrengjorda och desinficerade flaskor. Det går bra att desinficera flaskor i ugnen i ca. 100 grader i cirka en kvart. Förvara i kylskåp så håller saften ungefär en vecka.


Att gå en kurs i reiki

Nu är jag incheckad i verkligheten igen. På stugan där vi var under midsommaren fanns det dåligt med internet, vilket förmodligen gjorde oss alla gott. Jag har dock fortfarande leidon på verkligheten med jobb, pengar, brist på tid och jobb igen. Men jag funderar. Funderar hur ett liv med tid för sånt som känns underbart ser ut. Min inspiration är Underbara Clara och Jonna Jinton.

Det jag egentligen ville tipsa om är en kurs i reiki. Jag kommer i helgen att gå på en kurs i hur man helar med reiki hos Studio Ester på Replot. Kursen går fre, lör, sö. Kom med! Det kommer att bli superintressant!
Reiki är en energibehandlingsmetod som stöder kroppen och tillför energi så att kroppen själv kan läka både fysiskt, psykiskt och andligt. Reiki fungerar djupgående, det kommer åt och behandlar orsaken till symptomen. Det balanserar kroppen och sätter igång blodcirkulationen, ämnesomsättningen och rensar ut gifter och slaggämnen ur kroppen, och ger djup avslappning. Reiki kan hjälpa mot t.ex. stress, sömnlöshet, värk, depression och olika sjukdomstillstånd. Ger harmoni i både kropp och själ. - från Studio Esters FB-sida
Universum levererar förresten som vanligt. Jag hade gått och funderat på att förutom att gå på ett silent retreat i Thailand att jag även i nåt skede under min Asienresa skulle uppsöka nån sorts spirituell helande skolning, såsom reiki. Nå, redan följande vecka efter att jag beslutit mig för att forska mer om var man kan lära sig sånt, så vad händer om jag inte snubblar över en kurs i reiki, som hålls praktiskt taget i min egen bakgård. Underbart.

Jun 20, 2014

Jag checkar ut nu

Klassisk midsommarvy.
Nu försvinner jag från The Great Wide Internet för helgen och beger mig ut till en stuga långt, långt ut på Replot till en stenig strand. Lite som på bilden ovan (från förrförra helgen i Tammerfors), men med riktigt haaaav. Underbart. Jag ska ju göra som alla andra finländare och leva stugliv, grilla, umgås med vänner, dricka öl, skratta sinnessjukt mycket, catcha up, bada bastu, simma, spela kubb/mölkky, hitta på bus, leva sommarliv. Oavsett väder. Och nu, snart, är gänget samlat igen! Härliga tider! I love it!

Glad midsommar mina små troll! 

Jun 19, 2014

Ojämställdhet är inte en åsikt



Det här är inte en åsikt. Det är ett faktum.

Vad tycker du att vi ska göra åt det? 

Jun 18, 2014

Tips, stekta granskott


Nu är tiden att plocka granskott! Färska, späda granskott blir milda och mjuka i smaken om man steker dem i smör och med några hackade vitlöksklyftor. Se det som ett tips. Ett jättejättegott tips.

Plocka aldrig rent ett helt träd. Plocka med respekt. Det ska inte synas att du varit där. Ta heller aldrig toppskotten, för det rubbar granens naturliga sätt att växa.

Jun 16, 2014

Längtan efter livet utanför

Håhhåjajjaa. Måndag. Har lite måndagsleidon och sitter (på lunchpausen) och funderar på om det verkligen ska vara såhär. "Måndagsangst". Varför ska jag sätta min tid på sånt som inte känns bra och gott? Men jag vet, jag vet. Man kan inte vara lycklig jämt, allting blir i längden tråkigt eller tappar sin lyster. Man måste ju arbeta för att vara och ha en del av samhället, för att kunna skapa sig ett liv. Allt kan inte vara roligt hela tiden, ibland måste man göra tråkiga saker också för ett bra slutresultat. Ibland blir det som egentligen är roligt och intressant tråkigt, ibland.*

Men, alltså. Vem säger att det måste vara så? Tänk om man kunde få känna sig inspirerad och motiverad varje dag. Tänk om man kunde få beröra och hjälpa världen bli en lite bättre plats varje dag. Kunde det vara möjligt? Ett liv utanför ekorrhjulet. Det är bara så svårt att föreställa sig, när man inte vet hur det riktigt skulle se ut.

Men jag vet i alla fall att jag snart får en paus från allt som heter ekorrhjul. Längtar synnerligen dit idag. Nu är det bara 1 och 1/2 månad kvar till semestern och sen åker jag iväg i september till Asien. För just nu är jag trött i själen. Trött på normen, trött på samhällets rutor, trött på att alla felprioriteringar.



* Jag gillar ju nog det jag jobbar för egentligen, men det finns tröttsamma moment. Såsom allt för många uppgifter.

Vild sallad

Min lunch består nuförtiden inte längre enbart av kålsallad i tusen olika versioner, utan nu under sommarsäsongen kan man äntligen göra sallad på allt det goda som finns ute i trädgården och gräsmattan! Jag käkar ogrässallader med salladsost, soltorkade eller färska tomater, citron, vitlök och mycket mer och ibland blandat med vanlig salladshuvuden. Lägger upp ett recept senare.

Jun 10, 2014

I Jakobstad på Kruska imorgon

Imorgon håller jag sista föreläsningskvällenKruska i Jakobstad klockan 18. Kom med! Vi diskuterar ätbara ogräs och naturens skafferi. Jag bjuder även på en smaskig sallad, maskrossaft och (förhoppningsvis) även på kirskålschips! Mmm-mmm! Välkommna med!

Jun 6, 2014

Trevlig helg!

Miljöintresserade Heidi gjorde en intervju med mig förra helgen om mitt ogräsplockande och -tillagande. Här ser ni några av de proffsiga fotona som hon tog. Tack Heidi! Det blir en grej åtminstone i Ålandstidningen i nåt skede.

Nu drar jag snart iväg till en stuga i obygdens Tammerfors för helgen med ett gäng bästa människor, så vi hörs nästa vecka!

En underbar och magnifik helg önskar jag er!




Jun 4, 2014

Hur man gör rabarbersnaps

Inlagd rabarber?
Kanske ni har fått en bild av mig att jag lever hälsosamt med smoothiar, soppor, sylter och whatnot från trädgårdens grödor. Men nej, det blir inte bara hälsoleverne av naturens skafferi. Man kan också göra till exempel rabarberbrännvin till midsommaren!

Det är busenkelt. Ta en 1 liters glasburk och häll dit en 0,7 liters ekologisk vodka. Fyll burken med rabarber och två kanelstänger. Sen behövs lite tålamod medan burken står och gottar sig i ett nord- eller österfönster i nån eller några veckor. Skaka om eller snurra på burken nu som då. Smaka eventuellt av med socker då korkningsdagen börjar närma sig om du tycker att det är för surt.

Till rabarbersnaps behöver du rabarber, kanel och ekologisk vodka.

Jun 3, 2014

Att börja dagen med yoga i naturen

Det här var min vy när jag yogade imorse.
Det är längesen sist, men imorse började jag dagen med ett yogapass - ute i det fria! Helt, alldeles underbart! Solen värmde redan och myggorna har inte ännu "vaknat". Med näsan stundvis ner i det daggiga gräset doftade jag på sommaren. Så här borde man börja varje morgon! Men det gör man ju inte. Kände mig så zen, harmonisk och lycklig när jag stod där barfota i gräset och kände solens strålar värma mitt ansikte.

Då längtade jag extra mycket bort från ekorrhjulet och allt som heter normsamhälle. Önskade mig bort till ett eget hus, med odlingar, kanske djur, en lugn rytm där man får njuta av livet och omgivningen varje dag istället för att stirra på en skärm största delen av sitt vuxna liv. Självhushållning och harmoni istället för konsumtion, tjäna pengar och bygga upp ett materiellt överflöd som man ändå inte egentligen behöver. Inte egentligen. För bekvämlighet måhända, men inte för att bli lycklig i varje fall.

Men helt som i Strömsö gick morgonen inte. Jag hade egentligen klockan att ringa redan 6:10 för att hinna gå på en promenad eller till och med joggningstur innan frukost, men jag låg kvar i sängen och gosade med katten Turbo till 6:45. Ooops.

Före jag gick in tillbaka nafsade jag åt mig lite maskrosblad och nässlor som jag sedan gjorde till en smoothielunch med frusna blåbär och lingon, kokosolja, linfrön, macapulver, msm-pulver, baoba-pulver, kanel och gurkmeja. Mmm-mm (hoppas jag).

Min lunch idag.

Jun 2, 2014

Egen maskrossaft

Maskrosor, maskrosor, maskrosor! Det är allt jag tänker på just nu. Nåneeej, men nästan. Jag har testat på att laga maskrossaft. Jag gillade smaken riktigt mycket! Man kan ana lite av maskrosens beskhet, men den är inte för dominerande. Receptet hittade jag här. Jag tycker den blev ganska stark så jag rekommenderar att man blandar ut saften med lite vatten när man spiller upp i glaset.

MASKROSSAFT

Ingredienser
1 liter maskrosblommor (endast kronblad, ca. 2 liter orensade)
1½ liter vatten
1 skivad citroner
2-3 dl socker

Gör så här:
Rensa blommorna och skölj dem noga. Plocka bort det gröna på blomman. Saften kan bli besk om mycket av det gröna kommer med i saften. Koka upp blommorna, vatten, citroner och socker. Låt stå i ca 6 timmar, sila bort allt genom kaffefilter. Jag hade min sats att stå i nästan ett dygn innan jag silade genom en vanlig finmaskad sil och det blev hur bra som helst.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...