May 31, 2014

Just like Maggie Thatcher

Här är några bra saker på internet just nu:
  • Peppe och Magnus pod. Man blir lite klokare och en litelite bättre människa av att höra på den här podden. Smarta funderingar kring t.ex. var #notallmen är ett värdelöst argument.

  • Heidi som raderar ordet litet från sina texter och slutar pluttifiera saker som kvinnor gör. Jag måste säga att även jag är skyldig till att pluttifiera ibland.

  • Linnea vågar som vanligt lyfta katten på bordet och ifrågasätta vad det är som gör att folk  faktiskt röstar på typer som Jussi Halla-aho. Och sen det där med att försvara yttrandefriheten med tänder och klor. Jag är inte helt övertygad.
Bonusmaterial eller dagens kuriosa: för ganska många år sedan märkte jag att jag ändrade mitt tonläge när jag pratade med min käraste till en lite ljusare, vänare och mildare ton än vanligt. Blev väl lite mer feminin, lite mer åtråvärd kanske. När jag försöker låta övertygande på möten eller i telefonen så har jag märkt att jag automatiskt sänker tonläget och pratar lite djupare än vanligt.* Nuförtiden gör jag det medvetet när jag vill ha mer auktoritet. Dessutom brukar jag tänka på att inte sitta ihopklämd med benen i kors eller på annat sätt ha ett typiskt kvinnligt kroppsspråk i tuffa mötessituationer, utan hellre breder jag ut mig och tar fysiskt plats i rummet. Jag tar alltså till mig typiskt manliga drag för att få mer respekt. Hur ledsamt är det inte att kvinnlighet fortfarande associeras med mindre kompetens och respekt än manlighet?

*Det gjorde även Maggie Thatcher.

May 30, 2014

Recept på maskrosmarmelad

Jag har testat ett recept på maskrosmarmelad. Lätt, men ganska tidsdrygt att preparera blommorna och riktigt, riktigt gott! Jag har inte ännu fått marmeladen att stela helt, så för tillfället är den ännu för lös, men smaken är bra.

Ingredienser
5 dl maskros, bara de gula kronbladen (1 liter "orensade")
5 dl vatten
2-3 dl syltsocker
1 apelsin, ekologisk
1 citron, ekologisk

Gör så här: dra loss de gula kronbladen och lägg dessa i en rostfri rymlig skål. Skala apelsinen och citronen med en potatisskalare, skär skalet i tunna strimlor och lägg åt sidan. Skär apelsinen och citronen i skivor, lägg i skålen med maskrosblommor. Koka vatten och slå på maskrosblommorna och citrusen, låt stå och dra ca 30 minuter.

Sila av och häll vätskan i en rymlig kastrull. Tillsätt socker och citrusskalet, låt koka upp och sjud sedan i ca 15 minuter. Skumma väl och häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar, låt svalna och ställ kallt. Marmeladen tjocknar efter några dagar på burk (förhoppningsvis).

Servera maskrosmarmeladen till ett par rostade brödskivor, till ost och kex eller använd till bakning.

En liter orensade masmrosor blir ungefär 5 dl kronblad. Jag använde min mixerkanna som mått.
Det tar rätt så länge att dra loss kronbladen. Jag tog mot slutet ganska slarvigt ur mitten, för att inte få med gröna delar som kan ge en besk smak. Riktigt terapiarbete. Satt och lyssnade på podcast medan jag höll på med blommorna.
Man kan ta lime istället för citron eller apelsin. Använd alltid ekologiska eftersom man använder skalet och citrusfrukter är vanligtvis väldigt starkt besprutade. Sitter man sedan och suttar på skalet så får man ju givetvis även i sig bekämpningsmedlen. Kommer det med för mycket av det vita av skalet kan det blir beskt.

Lycka till!

Fulblogg, men god feelis

Alltså, hur skönt är det inte med lediga dagar mitt i vecka? Jo, superskönt! Denna dag har kännts som två dagar. På ett bra sätt! Eftersom jag lämnat er lite i sticket här på grund av för mycket jobb, jobb, jobb som tär på mitt ork så blir det lite fulblogg, men i alla fall fulblogg med goda vibbar.

1) Härligt positiva Heidi var här på morgonen och gjorde en intervju med mig om mina ogräs och torkade örter. Proffsig kvinna. Hon tog även fina foton på mig och en bunt maskrosor.

2) Sen gick jag över till grannen och fick gosa med en tre veckor gammal och underbart söt liten bebis. Jag är inte så van att hantera små bebisar och kan tycka att det är lite skrämmande (de kan ju "gå sönder" så lätt!), men hon var så snäll med mig. Så som de flesta bebisar - överraskande nog - faktiskt är.

3) Efter det drog jag vidare ut på friluftstur i härligt sällskap till Björkö. Riktigt med trangia, kaffetermos och allt. När vi just bänkat ner oss vid vindskyddet längst ute på en enslig udde dök det upp en äldre herre och som hälsade artigt men försynt och började sedan göra upp eld i grillplatsen. Plötsligt dök det upp några typer till som tydligen hörde till hans sällskap och sen började det bara droppa in mer och mer folk tills vi var över 15 personer i det lilla vindskyddet. Det visade sig vara en gospelkör som var på våravslutningsutfärd. De nynnande och var taggade på att visa upp sina talanger så de bjöd in oss för att lyssna på deras sång vid hamnen där vi parkerat. Hur otippat situation var inte det? Men det började tyvärr regna på vägen tillbaka så en mysig soffa med TV-serier lockade mer. Myspys.

Just nu tvinnar det en utmaning på Facebook som handlar om att hitta tre positiva saker om dagen under en veckas tid. Det är en bra utmaning tycker jag! Det är alltid bra att känna tacksamhet, även över de till synes mest obetydliga saker. Mina tre saker idag är de som jag lista upp här ovan. Fast jobbmängden är sjuklig (som alltid i maj), programmet mycket (helt frivilligt) och jag aldrig fattar att gå och sova i tid (vilket gör mig jämt lite för trött), så är feelisen god! Sköna maj!

Vilka tre saker är du tacksam för idag?

May 26, 2014

Någon, inte någons


Igår stötte jag på denna bild via Pinkies Twitterkonto med bildtexten "Because a woman's value isn't measured by who she is to a man". Vi definierar ofta oss själva genom de roller vi har, via de människor som förlitar sig på oss och som vi förlitar oss på. Men det viktigaste är väl ändå att kunna vara sitt autentiska jag - stå ut med det och till och med omfamna det - även utan referenspunkter. Speciellt utan sådana referenspunkter som definierar vårt värde utgående från hur "goda" systrar, mödrar, döttrar eller frugor vi är. Vi är någon även utan dessa roller. Eller hur?

May 25, 2014

Recept på maskrossallad

Nu när späda, söta små maskrosblad börjar finnas i parti och minut kan man passa på att spara en slant och lite rum i butikskassen genom att göra en sallad av masksrosblad. Det finns över 1000 olika sorter av maskros, men de som lär vara godast är de som är lite spretiga och granliknande till formen. Det är förstås bäst att pröva sig fram för vi har ju alla olika smaklökar.

Om en är ovan med den lite beska, rucolaliknande smaken kan en blanda ut maskrosbladen med vanlig sallad eller skära bort mittådran på bladet som innehåller maskrosens bitterämnen. Tomat är också ett bra komplement till maskrossalladen. Krydda sedan med lite olja (oliv-, sesam-, ryps- eller den olja man gillar bäst), salt, peppar, äppelcidervinäger, pumpafrön och lite russin eller andra torkade frukter. De söta torkade frukterna blir en bra motvikt och kontrast till maskrosen.

Bild av salladen har jag inte ännu. Jag var superdålig på fota under Kruskakvällen.

May 22, 2014

Gårdagen på Kruska och bästa nässelpeston

Så kul det var igår på det mysiga Kruska! Vi var en handfull ört- och växtintresserade personer som diskuterade om björk, maskros och nässlor. Efter att jag hållt låda en god stund och berättat om hur jag använder örterna så avnjöt vi sprängtickate, nässelpesto på knäckebröd och maskrossallad med inhemsk korn-"quinoa", tomat, aprikos, pumpafrön, olja och kryddor. Jättetrevligt att få sitta ner en stund och bara prata och diskutera efteråt.

Nästa gång på Kruska blir 11.6 och då blir det mer om alla möjliga andra ogräs som man kan ta till, utöver de vanliga maskrosorna och nässlorna.

Nässelpeston var omtyckt, så jag ska dela med mig av receptet som jag hittat här. Varsågoda!

Supergod nässelpesto

1 liter nässlor*
1 dl solrosfrön
3 vitlöksklyftor
2 dl olivolja
2 dl parmesan
salt och peppar


Gör så här:
Förväll nässlorna och mixa tillsammans med solrosfrön, olja och vitlök. Riv osten och blanda ihop allting tillsammans med salt och peppar. Häll lite olja på så att peston täcks. Förvaras i burk med lock i kylskåpet. Håller sig i ca en vecka.

*Det kan vara knepigt att mäta upp nässlor, så oftast får man höfta mängderna. Jag brukar mäta upp färska, ohackade skott som jag plattar ihop lite grann i måttet (mixern), men ändå inte för mycket. 

Kom ihåg att kolla in NÄSSELBLOGGEN också för mer inspiration. Och skicka gärna in era bästa recept! Mailadressen finns där till höger.

May 20, 2014

Reklampaus för Jeppisbor och andra i nejden


Imorgon på Kruska butik och café i Jakobstad klockan 18.00 pratar jag om björk, nässla och maskros och hur jag brukar använda dem till både mat, hår- och hudvård. Och säkert blir det lite snarvel om andra godsaker från naturen också.

Love n' peace out!

En Fairphone på gång

Hupsydaisy, jag lade sent igår kväll in en beställning på en Fairphone. Det är alltså en etiskt producerad telefon med så kallade konfliktfria metaller. Det vill säga man har respekterat miljön och människor när den tillverkats. Läs mer om den på Heidis blogg, där hon också funderat över att köpa en.

Fast ska jag vara riktigt ärlig så behöööver jag faktiskt inte en ny telefon just nu. Jag köpte en begagnad Nokia Lumia 800 här i våras när min förra telefon började låsa sig och köra ihop sig lite för ofta. Den "nya" som jag har nu är förvisso cirka två år gammal redan, vilket är en evighet i prylvärlden, men den funkar ju bra. Men jag kunde inte bara motstå en Fairphone.

Det är nämligen så att Fairphones bara görs enligt efterfrågan. En får skriva upp sig på en lista som potentiell köpare när företaget kartlägger efterfrågan innan produktionen körs igång. Sen dröjer det ganska många månader innan själva telefonen är klar att skeppas iväg till köparen. Nu ska dom göra 35 000 telefoner och man vet inte hur länge det dröjer tills nästa sats görs. Högst troligen är väl den här begränsade tillgången bara ett smart marknadsförnings- och försäljningsknep och jag har gått på det.

May 19, 2014

Hur gick det sen?

Vilken dag! Slow Food Ostrobothnias pop-up restaurang blev milt sagt en succé. Det kom säkert 100 personer för att smaka på våra lokala läckerheter. Visst, vi hade lite problem med logistiken och diskningen, men det är kanske väntat när ett gäng ivriga matentusiaster, dock de flesta utan erfarenhet av arbete inom restaurangbranschen, sätter upp sin första pop-up restaurang. I stort sett en härlig dag! Jag är taggad att köra på nytt nästa år. Men kanske med en lite mindre ambitiös meny. Kanske nåt med efterrätter?

Kolla in SFO:s hemsida om ni vill se några bilder eller få recepten. Själv hann jag inte knäppa så mycket som en enda bild. Tur att någon annan (Anita) hade huvudet med för att dokumentera vår dag. 

TACK alla som kom!
(och tack för tålamodet)

May 16, 2014

Din lunch imorgon


Fixa lunchen imorgon genom att komma till Slow Food Ostrobothnias pop-up restaurang! Vi serverar kl. 11-15 en lokalproducerad säsongsmeny, som betyder fisk//korv-förrättstallrik med rotsakschips, nässelsoppa med lammkött och "Österbottnisk panna cotta" med kalvdans och rabarber till efterrätt. Kom, kom, jag lovar att det blir gott! Endast 3e/rätt och bara 8e för hela menyn!

Jag är taggad! Det finns förstås även en hel del andra restauranger också på G den dagen. Kolla in restaurantday.org för mer info.

May 15, 2014

Bomben! Nyheten! Drömmen!

Nu är när inte oklart längre*, så jag kan berätta. Jag har tagit tjänsteledigt från jobbet.

För att resa runt i Asien i ett halvt år!

HURRAA!!!

Det kommer att blir magnifikt! Mästerligt! Underbart! Alla superlativ jag bara kan komma på! Tanken är att jag åker iväg i höst och missar den gråaste, kallaste och tristaste perioden i Finland (snyft för skidsäsongen förstås, men jag tror vita palmstränder kompenserar för vita snödrivor) och kommer tillbaka när våren åter börjar nalkas. Att resa i Asien är nåt som jag länge drömt om och nu tidigt i våras tog jag mig äntligen mod till att fråga om ledigt och mod att verkligen bege mig av. Och ni som har hängt här en tid har väl anat rastlösheten i mig.
Hurraaaa för friheten, äventyret och livet!

*Eller heeelt 100% klart är det inte riktigt än, för vi måste ännu hitta en vikarie åt mig. Men det borde ordna sig.

May 13, 2014

Nässelsoppa för restaurangdagen

Jag håller på och testar ett recept för nässelsoppa som vi ska servera på Restaurangdagen på lördagen 17.5 på Slow Food Ostrobothnias pop-up restaurang. Det blir alltså säsongsmat, vilket inte är det lättaste i maj när rotsaksförråden börjar gapa tomma och odlingarna inte ännu tagit fart. Men det kommer att bli en mästerlig meny, som kom definitivt och smaka på våra läckerheter! Receptet på nässelsoppan lägger jag upp senare. Nu ska jag kila iväg till björkarna och kolla om det runnit till mera sav. För björksav kommer det också att serveras på lördagen. Tjoodeloo!

Goda råd, helt gratis

"The proper function of man is to live, not to exist" - Jack London

Snubblade över en sida på Expanded consciouness som handlade om 39 sätt att leva, inte bara existera. Jag plockade ut det som kändes viktigast för mig. Något modifierade från den ursprungliga texten med lite av mina egna tillägg. Det kändes viktigt att lista upp dem, för att verkligen fundera igenom vad som gör att livet känns levande. Och den viktigaste är ju nog den första.

1. Kärlek. Det viktigaste av allt. Släpp försiktigheten och låt ditt hjärta älska och även bli krossat. Förälska dig eller förälska dig om och om igen i din partner. Älska familjemedlemmar, vänner, alla - det behöver inte vara romantisk kärlek. Kärlek till mänskligheten, en person i taget. Öppna ditt hjärta. Är ditt hjärta ett slutet, ärrat knyte? Lär dig att öppna det, att ta emot kärlek, att ovillkorligt ge kärlek.

2. Gå ut i naturen. Gå ut när det regnar. Ta en promenad på stranden. Vandra i skogen. Simma i en kall sjö. Värm dig i solen. Spela spel och sporta. Gå barfota i gräset. Var närvarande och se på naturen.

3. Njut av maten. Ät inte bara för att fylla energinivåerna, utan njut av den, känn konsistensen, smaken. Smaka av varje tugga.

4. Ta risker. Vi lever allt för ofta våra liv alldeles för försiktigt. Vi oroar oss över vad som kan gå fel. Var modig, risker allt. Ta det där jobbet eller sluta det, fråga ut den där killen eller tjejen som du nyligen träffade. Vad har du att förlora? På riktigt, vad har du att förlora?

5. Passion. Hitta det som du tycker om att göra, platser där du trivs. Saker som gör dig ivrig, saker som du älskar, sånt som får din puls att stiga, gör dig glad och ger ett pirr i kroppen. Sen gör du dem. Kanske till och med hittar ett sätt att arbeta med det.

6. Stäng av TV:n och datorn. Hur många timmar slösar man inte bort framför slötittande på TV eller surfande på diverse internetsidor. Lägg bara på TV:n när du har en film om du verkligen vill se och använd internet  bara en begränsad tid. Men här kan jag nog tycka att både TV och dator kan ha en avkopplande effekt, så bara ont är det inte.

7. Res. Visst, du har alltid tänkt resa nån dag. Du vill resa, men det får bli på semester eller sen när du har mera tid och pengar, kanske som äldre. Nå, vad väntar du på? Hitta ett sätt att göra en resa, om inte redan denna månad, så sen nästa. Kanske du måste ge upp kabel-TV eller köra mindre bil eller inte äta ute på restaurang så ofta, men se till att du reser om du verkligen vill göra det. Du är för ung för att inte se världen.

8. Möt dina rädslor. Vad är du rädd för? Vad håller dig tillbaka? Vad än det är, se det och möt det. Var modig. Är du rädd för höjder? Gå upp på det högsta huset och kolla ner över kanten. Endast genom att möta våra rädslor kan vi bli fria.

9. När du lider, lid. Livet är inte bara en dans på rosor. Smärta och sorg är en del av livet och drabbar oss alla förr eller senare, mer eller mindre. Vi mister jobb, partners, husdjur, föräldrar. Vår kropp skadas, vi blir sjuka. Lär dig att känna och uppleva smärtan och verkligen sörja. När du är färdig, gå vidare och hitta lyckan igen.

10. Låt dig beröras av mänskligheten. Tala med människor, gör välgörenhet, sluta att fokusera på grejer och materialistiska ting, lek med barn, prata med åldringar, lär känna dina grannar eller tanten i matkassan. Låt dig känna ödmjukhet, medlidande och förståelse för andra människor. Hjälp andra i nöd. Lär dig av andra människors sätt att leva, deras erfarenheter, deras misstag. Öppna ditt hjärta för andra.

11. Lär dig nya saker. Var nyfiken. Lär dig nya färdigheter och förbättra det du redan kan. Inte för att du är dålig på det du kan nu, utan för att utvecklas och för att det är tillfredställande. Acceptera den du är och älska dig själv, men försök ändå att bli bättre och att gå framåt. Nyfikenheten på livet ska aldrig sina.

12. Hitta din spirituella sida. För vissa är det Gud, Jesus, Allah eller Buddha. För andra är det att återknyta med sina förfäder eller med naturen. För andra är det bara ens egen inre energi. Vad det än betyder för just dig, så återupptäck den, för däri finns det kraft. Vi är mer än bara ben och kött. Vi är tänkande varelser med en inre värld och en själ.

13. Gör ingenting. Det finns också ett värde i att bara göra ingenting. Inte som i att "inte göra nåt speciellt" och läsa en bok, kolla på TV, meditera eller ta en tupplur. Istället gör på riktigt ingenting, bara sitt där, i tysthet, hör din inre röst, bara var stilla. Se på omgivningen, se på soluppgången eller solnedgången.

14. Släpp kontroll. Låt saker och ting utveckla sig och ske. Att försöka kontrollera sånt som är utanför ens kontroll, såsom andra människor, leder bara till stress och känslor av olycka. Den enda människa du kan kontrollera är dig själv och ditt beteende. Låt andra leva och lev själv. Låt dig själv flyta iväg ibland och ta emot det som kommer utan att försöka styra allt.

Summa summarium:
älska, var modig, var närvarande

“The proper function of man is to live – not to exist.” — Jack London
Read more at http://expandedconsciousness.com/2014/03/21/39-ways-to-live-and-not-merely-exist/#5iZ60vsYoIfwJrWM.99
“The proper function of man is to live – not to exist.” — Jack London
Read more at http://expandedconsciousness.com/2014/03/21/39-ways-to-live-and-not-merely-exist/#5iZ60vsYoIfwJrWM.99
1. Love. Perhaps the most important. Fall in love, if you aren’t already. If you have, fall in love with your partner all over again. Abandon caution and let your heart be broken. Or love family members, friends, anyone — it doesn’t have to be romantic love. Love all of humanity, one person at a time.
Read more at http://expandedconsciousness.com/2014/03/21/39-ways-to-live-and-not-merely-exist/#5iZ60vsYoIfwJrWM.99v
1. Love. Perhaps the most important. Fall in love, if you aren’t already. If you have, fall in love with your partner all over again. Abandon caution and let your heart be broken. Or love family members, friends, anyone — it doesn’t have to be romantic love. Love all of humanity, one person at a time.
Read more at http://expandedconsciousness.com/2014/03/21/39-ways-to-live-and-not-merely-exist/#5iZ60vsYoIfwJrWM.99
1. Love. Perhaps the most important. Fall in love, if you aren’t already. If you have, fall in love with your partner all over again. Abandon caution and let your heart be broken. Or love family members, friends, anyone — it doesn’t have to be romantic love. Love all of humanity, one person at a time.
Read more at http://expandedconsciousness.com/2014/03/21/39-ways-to-live-and-not-merely-exist/#5iZ60vsYoIfwJrWM.99
1. Love. Perhaps the most important. Fall in love, if you aren’t already. If you have, fall in love with your partner all over again. Abandon caution and let your heart be broken. Or love family members, friends, anyone — it doesn’t have to be romantic love. Love all of humanity, one person at a time.
Read more at http://expandedconsciousness.com/2014/03/21/39-ways-to-live-and-not-merely-exist/#5iZ60vsYoIfwJrWM.99
1. Love. Perhaps the most important. Fall in love, if you aren’t already. If you have, fall in love with your partner all over again. Abandon caution and let your heart be broken. Or love family members, friends, anyone — it doesn’t have to be romantic love. Love all of humanity, one person at a time.
Read more at http://expandedconsciousness.com/2014/03/21/39-ways-to-live-and-not-merely-exist/#5iZ60vsYoIfwJrWM.99

May 12, 2014

Tipskalender

Följande evenemang äger rum på våra fagra plattmarker som kallas Österbotten inom den närmaste tiden:

- Internationella Restaurangdagen 17.5 och Slow Food Ostrobothnia deltar med en pop-up restaurang med närproducerad säsongsmat. Menyn består av förrättstallrik med rotsakschips, inhemsk fisk eller korv, huvudrätt med krämig nässelsoppa med lammkött, ägg och färskt bröd och till efterrätt "Österbottnisk panna cotta" alltså kalvdans med rabarber. Som drickbart finns färskt källvatten, björksav och naturens te. Vi kommer att hålla hus vid Vasa sjöfartsmuseum på Sundsgatan 27 i Vasa kl. 11-15. Det kommer att bli great!

- jag föreläser på Kruska Café 21.5 kl.18 om nässlor, björken, maskrosen och annat gott från naturen. Nässelplättar i all ära, men det finns så mycket mera man kan göra med naturens skafferi! Anmäl gärna på förhand till Kruska så att vi vet lite grann på förhand angående ingrediener ect. Jag tänkte nämligen göra ett recept av maskros (enligt mån av möjlighet) och/eller någon dryck av björk.

- världsomspännande Marsch Against Monsanto 24.5 ordnas (förhoppningsvis) även i Vasa detta år. Det handlar om att reglera användningen av GMO, att kräva säker vetenskap (som inte finansierats av bolagen som har att vinna på "goda resultat"), att säkra etisk och rättvis matproduktion, att inte låta miljöförstörande storföretag som Monsanto dominera och slå ut mindre aktörer och naturens biodiversitet, att kämpa för en hållbar matproduktion som tar både människan, djuren och naturen i beaktande - inte bara pengar, pengar, pengar.

Vår fina affisch har planerats av Peppy Design/ Petra Långfors.


Svårt

Det här är kanske ett sådant där blogginlägg som man borde lämna opublicerat eftersom det blir så personligt. Eller? Nåväl, here goes.

Är det nu som det blir svårt igen? Nu när tårarna torkat, skuggan i hjärtat har lättat och man äntligen börjar våga känna nåt annat än, tja, nån sorts sorg. När det börjar komma in nya personer och man måste förhålla sig till dem och honom och allt på en gång. När vi kanske faktiskt vågar känna nåt för nån annan. Det känns konstigt och bra och motstridigt samtidigt. 

Tidigare var det svårt på ett annat sätt. På ett tålmodigt, utdraget, ledsamt sätt. Man visste liksom att man långsamt, långsamt rörde sig framåt fast riktningen var oklar. Egentligen visste jag att det inte var bråttomt nånstans, ändå våndades jag. Det var svårt. Inte kan det här väl vara svårare?

Inte kan det här väl bli svårare? Nu när jag faktiskt tillåter mig själv släppa taget om försiktigheten.  Ibland känns det förflutna som ett stort ok, som hindrar mig från att göra det jag vill. Måste ta hänsyn, måste fundera om det blir rätt. Men det förflutna finns där oavsett vad jag gör, och jag är ju också tacksam för det samtidigt, så jag ska bara göra det jag vill. När jag tänker på att han också ska göra det han vill, så sticker det först till lite i hjärtat "Känslor för nån annan, hur ska det gå till?", men sen känner jag mig nästan lite lättad vid tanken.

För faktiskt, mest är det faktiskt skönt att på nåt vis äntligen ge sig själv lov att pröva nåt nytt, någon ny. Inte behöva tassa på tå. Otåligt längtar jag efter nytt. Jag intalar mig själv att vem inte spelar så stor roll, bara jag äntligen får känna nåt igen, men i ärlighetens namn så spelar det nog roll. Det blir bara tafatt och lamt annars. Men jag känner att jag ändå vill pröva, jag vill gå lite fel, jag vill ha lösa tyglar.

Det finns ju ändå inget manus. Det värsta har nog redan passerat.


May 11, 2014

Söndagsfrukostar och kombucha

Lite normal frukost med kaffe, ägg, croissant, kiwi och satsuma, men även en färsk sats med kombucha.
Jag avnjuter en långsam söndagsfrukost, hör på radio, varvar ner, kopplar bort. Maj är alltid den brådaste tiden på året. Det är alltid fruktansvärt mycket på jobbet då, många projekt och evenemang såsom March Against Monsanto och nu iår även Restaurangdagen, blommor ska omplanteras och frön ska sås, det är födelsedagar och sånt. Det mesta är ju sjukt kul, men det tar ändå en del energi. Så jag försöker att hitta tid att bara vara. Det lyckas faktiskt ganska bra idag.

Igår fick jag dessutom vandra i skogen en halv eftermiddag tillsammans med min stödis på ett friluftsevenemang som FDUV ordnade och ni vet ju hur jag gillar att traska runt i lummig skog. På kvällen fick jag filosofera och fundera en stund med kompis om livet och vad man borde göra av det. Skönt med liksinnat folk.

Förresten, tackvare Morotsila har jag fått till en sats med kombucha! Kombucha är alltså fermenterat te som tillagas med hjälp av en svamp eller scoby, som bildas vid varje ny sats av kombucha. Kombucha innehåller antioxidanter och är bra för tarmfloran. Har du t.ex. varit på en antibiotikakur nyligen, så lönar det sig att försöka återställa bakteriefloran i magen med hjälp av kombucha.

Här är kombuchan ännu lite grumlig efter att jag nyss hällt upp den. Den klarnar bara den får stå en stund.
Instruktioner för hur man gör finns på Morotsliv HÄR. Om det är nån som vill testa så kan du få en scoby av mig. Jag har tidigare också lagat kombucha, men sen glömde jag bort att mata mina scobys en tid när de bara väntade i kylskåpet på att jag skulle orka laga nästa sats. Trots att ivriga återupplivningsförsök så fick jag sist och slutligen be om nya kombucha-babysar av Ila.

May 10, 2014

"Jag har en pojkvän"

Den här texten om att man ska sluta använda sig av uttrycket "Jag har en pojkvän" för att avböja ett närmande rubbade min cirklar. På ett bra sätt. Tanken om att en kvinna bör lämnas ifred endast om hon är "tagen" eller "någon annans" faktiskt är ganska sjuk. Det räcker liksom inte för alla att man bara säger att man inte är intresserad. Man måste även signalera att man redan har någon annan. Det förminskar kvinnan och hennes förmåga att tala för sin egen del och göra sina egna beslut. Äh, läs texten istället.
Male privilege is “I have a boyfriend” being the only thing that can actually stop someone from hitting on you because they respect another male-bodied person more than they respect your rejection/lack of interest.

Som två regnbågar

Det var inte meningen att lämna bloggen och er så här länge. Förlåt, här är två regnbågar som plåster på såret. Varsågoda.

Efter en frissakväll hos en arbetskompis ikväll med goda snacks, skumvin, många skratt och en ny frisyr körde jag hem i regnet, tillbaka ut till ingenstans i mörket, hemåt. Regnet smattrade mot rutan och bilplåten och jag lyssnade på dramatisk och tragisk fado från Lissabon. Och jag kände mig lycklig. Blessed. Så skönt att få leva sitt liv. Att kunna köra hem ensam i mörkret, njuta av regnet och ta in musiken. Mysa över hur mycket fint det finns i livet.

Jag försökte vara i nuet och bara njuta av att regnet, mörkret och musiken. Ibland gled tankarna ändå iväg och jag tänkte på alla vackra (och förstås stundvis är vi alla mindre vackra) människor som jag fått träffa på under mina 11 332 dagar på denna jord. För det är ju människorna som gör livet. Och kärleken förstås. Det finns ett överflöd av kärlek, den sinar inte hur mycket du än älskar, så var inte snål med den!

Det känns alltid nu som då som om mitt hjärta fullkomligen rinner över av kärlek. Inte romantisk kärlek, utan kärlek till livet, andra människor - både nära vänner, familj, bekanta och ibland till och med främlingar - naturen, mina katter och så vidare och så vidare. En lycka över att få vara här, vara på väg någonstans, känna att jag har en plats i världen. Känner ni också så nångång? Det känns som om jag skulle ha så mycket att ge, men jag vet inte alltid hur jag ska ge det vidare. Men jag vet att det enda rätta är att älska. Älska livet i alla dess former, i alla dess färger, även de gråa tonerna som inte är så lätta. Ni fattar, lite som en regnbåge. Höhöhö.

May 4, 2014

Kalasmat - fröknäckebröd

En tupp från Lissabon, fröknäckebröd och hälsosamma snacks (åt barnen).
Till mitt lilla födelsedagskalas i helgen lagade jag fröknäckebröd enligt två olika recept. Båda versionerna blev riktigt goda! Det ena gjorde jag enligt recept på bloggen "56kilo", men jag hade inte vallmofrön så jag tog mer chiafrön och solrosfrön samt hade jag inte heller fiberhusk så det blev mer pofiber istället.Det andra receptet tog jag från bloggen "Den vassaste kniven", men där hade jag inte majsmjöl så jag tog bovetemjöl istället.

Jag rekommenderar båda recepten. Busenkelt att tillaga också! Det med anis och fänkål från 56kilo smakade mer, men det höll inte ihop lika bra som det andra. För att få knäckisarna så tunna som möjligt bredde jag ut en klick på ett bakplåtspapper och täckte det med ytterligare ett bakplåtspapper och kavlade sedan ut massan.  Mm-hmm!
Fröknäckebröd i två varianter.

May 3, 2014

Att skörda björk

Idag förde jag ut de första björksavburkarna. Man kunde ha gjort det för längesen, men jag har inte tagit mig tid till att göra det. Hoppas det rinner mycket ur grenarna jag slumpmässigt valde ut. Eh, eller jag försökte ta grenar som kändes mjuka och spänstliga, men inte allt för klena. En torr, hård gren ger ingen sav har jag märkt. 

För övrigt har jag haft ett litet födelsedagskaffekalas idag. Jippii, jag fick bland en hel massor annat fint också en stor flaska björksav som present! På kalaset bjöd jag bland annat på en nässelpaj av årets första nässelskott och fröknäcke. Varför, varför, varför får jag alltid en impuls att testa nya recept när jag ska bjuda andra folk på mat? Huhhu, nå knäckisarna blev i alla fall bra. Återkommer med recept.

Ha en fin lördag mina vänner!

May 2, 2014

Rädsla och mod

Idag har jag varit modig. Liksom igår och dagen före det, och dagen före det. Rädsla gör att man känner att man lever och jag lever för att se vart livet tar mig. Jag försöker att inte säga nej, för tänk om jag missar nåt viktigt bara för att jag inte vågade. Det om något skulle harma. Rädsla är ju egentligen en ganska futtig orsak till att säga nej. Jag kanske inte kastar mig utför stup med en fallskärm på ryggen, men jag försöker att vandra nya vägar, som må vara lite skrämmande men inte farligt. Skrämmande att vara i situationer man inte varit i tidigare, skrämmande med nya människor, skrämmande att riskera en avböjning, skrämmande att ge sig av. Skrämmande, men så kittlande och livsglädjande. Och sist och slutligen, jag har alltid vunnit mer genom att våga än att låta bli. Alla gånger. Snart, då ska jag berätta mer om vad jag egentligen dillar om.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...