Apr 30, 2014

Hur man gör egen nyponolja

Nypon är en riktig hälsobomb som innehåller massor med C-vitamin, antioxidanter, karoten (som i kroppen omvandlas till A-vitamin och kallas därför provitamin) och mineralen som kalcium, järn, kalium och magnesium.

Av nypon kan man göra olja som lär vara bra mot rynkor, bristningar i huden, ärrbildning och som gör pigmenteringen blir jämnare. Mest är jag intresserad av det där med att den motverkar rynkor. Heh. Nåja, nog intresserar allt som man kan göra av naturprodukter.


För att göra egen nyponolja behöver du:

1 dl torkade nypon (med frön)
3 dl olja (gärna en nötolja som är bra för huden såsom mandelolja, sesamolja eller liknande)

Så här gör du: sätt de torkade nyponen i en glasburk och häll på oljan. Jag hade extra nyponfrön så jag fyllde i "tomrummet" mellan nyponen med frön för att göra oljan extra rik på nyponfruktens och -frönas goda egenskaper. Lägg burken med nyponolja på ett ställe med låg värme i minst fyra timmar, men gärna längre. Man kan t.ex. sätta burken (med lock för att hindra att dammpartiklar kommer i burken) vid ett batteri, i ett soligt fönster eller i torkugnen (utan lock för avdunstningens skull) på max 45 grader. Rör om i burken med några timmars mellanrum. Man kan även sakta värma upp den i ett vattenbad. Sila oljan så att alla frö- och nyponbitar silas bort.


 
Sesamolja innehåller E-vitamin och är en naturlig "solkräm" och den återfuktar huden, har en detoxifierande effekt på huden, motverkar rynkor, hjälper att reparera hudceller, ökar blodcirkulationen och den minskar antibakteriella infektioner.

Så här använder du oljan: efter en varm dusch eller ett bad smörj in huden med nyponoljan (sesambaserad) och låt verka i 10 minuter. Oljan återfukter huden eftersom sesamoljan fångar in fukten så huden kan ta den tillvara. För att avlägsna gifter från huden (som vi dagligen utsätts för via luften, kläder och möbler dagligen) kan du lägga ljummen nyponolja (sesam) på huden och låta det verka i cirka 15 minuter och sedan tvätta bort oljan med varmt vatten (utan tvål för bästa resultat).

Apr 28, 2014

5 frukter du vill byta till eko

Naturskyddsföreningen har publicerat en lista med de fem frukter som du helst vill köpa ekologiska, eftersom just dessa sorter är kraftigt besprutade. Vissa fruktsorter är känsligare mot mögel, andra mot skadeinsekter och en del är inte alls så känsliga alls. Därför finns det mer rester av bekämpningsmedel på vissa än på andra frukter. 

Skalets tjockhet och om du äter skalet eller inte påverkar också varför man bör vara nogrannare med vissa livsmedel än andra. Till exempel har vindruvan ett tunt skal som man vanligtvis äter - det var väl bara de gamla grekerna som fick skalade vindruvor när de låg och pös på sina divaner - samt är den känslig för fuktmögel. Bananens skal äter man ju inte, men däremot gör bekämpningsmedlena stora skador på omgivnigen. En del av gifterna tränger även in i bananfrukten. Användningen av bekämpningsmedel har ökat på grund av en ökad resistens hos svampar och insekter.

Köp alltså ekologiska äppel, päron, citrus, vindruvor och banan om du ska köpa ekologiskt.

Apr 26, 2014

Från sur till glad

Fredagen var en riktig långkörare på jobbet. Jag startade 7-tiden från Vasa för ett seminarium i Ähtäri (2+ timmar att köra). Tillbaka i stan var jag först halv åtta tiden på kvällen - trött och hungrig - och då åkte jag ännu och handlade mat förrän jag styrde bilen mot skärgården. Surmulen när ett beskrivande ord för min fiilis på väg hem från stan.

Men det visade sig vara en underbart lugn och stilla kväll igår. När jag närmade mig bron och såg havet, öarna som färgades oranga av solen och den nästan vindstilla ytan så började jag le av allt det vackra och tanken slog mig att åka ner via stranden ett varv före jag åker hem med mina matkassar. Jag svängde in via byabutiken efter några kinesiska öl (som jag annars också hade tänkt inhandla) och så där satt jag på den steniga strandkanten och sörplade en lite syrlig och smaklös, men ändå ganska god Tsingtao och tittade på havet. Måsarna skränade som om världen höll på att gå under, men det var ändå fridfullt.

En riktigt kort meditation på 5-10 minuter med främst andningsövningar satte pricken på i, eller på mitt leende. Som sagt, naturen har en helande kraft och förmåga att svänga ett surmulet humör till förnöjt.

Skön lördag peeps!

Apr 25, 2014

Hitta katten, del 29

Den gula (Chirano) är ju fullt synlig och i fokus, men på bilden lurkar även en annan pälsbeklädd varelse. Ser du den?

Hela vintern var katterna bara mysiga och slöa och så var det ju mörkt mest hela tiden, så det blev inte så många "hitta katten"-bilder då. Men när våren kom så försvann de "tjoff" plötsligt ut för att skallra tänder efter småfåglar och sorkar, så inga bilder tagna då heller. Äntligen börjar man se av dem igen. De brukar följa mig som små jamande skuggor när jag för ut skräpet eller hämtar posten från postlådan. Att man kan älska sina små husdjur.

Trevlig helg gott folk!

Apr 24, 2014

Nässelbloggen

Förresten, jag har startat en blogg enbart om nässlor! Hehe ja, ni vet ju hur förtjust jag är i dessa stickiga hälsobomber. Tanken är att samla nyttig info och användningsområden samt alla smarriga nässelrecept på ett och samma ställe. Sidan är ännu under konstruktion och jag har inte hunnit sätta upp så mycket fakta eller en länklista ännu, men det kommer.

Maila mig nu era bästa nässelrecept eller -tips på bohemianmaggie@gmail.com! Jag kan lotta ut ett litet örtpaket med bland annat nässelfrön (såklart!) bland de inkomna bidragen om det ramlar in många goda tips och recept.


Apr 23, 2014

Life of Maggie

Många av er har säkert sett och/eller deltagit i den där 5 vardagsbilder på 5 dagar och 5 vänner utmanas-utmaningen. Jag deltog på Instagram för en tid sedan och nyss igen på Facebook. Jag tycker det är kul att se lite mera av old school Facebook. Ni minns säkert, när det handlade om vad man ätit till lunch, på vilket humör man var eller andra vardagsbestyr. Facebook är nuförtiden så mycket mer delning av förvisso intressanta artiklar och evenemang samt inbjudningar till spel än vardagsliv. Så för er två-tre läsare som jag inte känner på FB (förresten, hej mamma!*) så lägger jag upp en glimt ur min vardag även här på bloggen. Det harmar ju förstås att jag inte kunde komma iväg till Kruska som planerat, men visst fick jag dagen att gå i alla fall. Jajoo, jag vet, jag har fuskat och tagit alla fem bilder idag istället för under en vecka. Det gick liksom snabbare och behändigare så här.

*Nej, jag har faktiskt ingen aning om min mor läser min blogg. Har inte vågat fråga. Heh. Vete varför.

1. Samåkade med två andra in till stan på morgonen. Hoppade av vid Brändö och promenderade över "Siberia simulatorn" (här på denna bro blåser det alltid). Hade vacker utsikt över Vasa Energis nybygge. Det som är så fint med Vasa är nog att det är en kuststad. Havet är aldrig långt borta.
2. Här jobbade jag idag som vanligt. Fint och rymligt (men kallt som attans på vintern). Tyvärr troligen bara tillfälligt mitt, men, oh well. Arealeffektiviteten i gamla hus (detta är från 1860-talet) är inte så bra och vissa rum är rymligare än andra, men. Det här fungerar även som palaverrum för vår avdelning (när jag själv deltar i palavern eller jobbar annanstans), så helt mitt eget är det inte.
3. Vid mitt lilla köksbord åt jag "middag" (eh, smörgås... men pinfärskt bröd från Finlands bästa bageri, Aroma är till för omedelbar konsumtion). Sen gjorde jag *scroll, scroll, glo, klick, scoll, klick, glo* i några timmar.
4. Så här såg jag ut idag. Diggar de gula strumpbyxorna. Och den skruttiga linkjolen som är lastgammal (från början av 2000-talet?) men världens bästa och bekvämaste.

5. Sen gick jag ut med komposten och fick sällskap av mina lurvbollar.
6. Fortsatte ut på en promenad och satte mig ner i skogskanten i solen och mediterade en kort stund, #rewildyourself Sen blev det kallt och jag gick hem.
 

Ännu sämre nyheter

EU-kommissionen publicerade sin årliga jämställdhetsrapport så här passligt inför EU-valet och gick ut med den goda nyheten att jämställdheten förbättras i jämn takt. Dagstidningen Helsingin Sanomat uppmärksammar att EU-kommissionen har en något syrlig humor, för trots att jämställdhetsarbetet summa summarium inom det brokiga EU-området sakta går framåt, så betyder det ändå att det ännu kommer att ta 70 år innan lönerna är på samma nivå för en man och en kvinna, att en ökning av sysselsättningen av kvinnor inom EU till 75% kommer att ta 30 år och att jämn fördelning av platserna i ländernas olika parlament ännu får vänta 20 år till. Man kan ju inte utbrista annat än "Jippii och hurra! Vilka framsteg vi gör!". Ellerhurvardetnuigen?

De som tvivlar och funderar på hur det här verligen kan stämma (ofta med argumentet att man inte kan jämföra päron och äpplen, dvs. olika branscher när det kommer till olika löner) så kan gå in på talaomlöner.fi och se hur män och kvinnor till och med inom samma brasch diskrimineras.

Huj, jag blir så arg så jag kokar! Hur kan rättvisa vara så här svårt? Jaja, jag vet att det är ett jättekomplext problem som involverar både attityder mot kön, attityder mot olika arbete, barnafödande, fördelning av sociala förmåner, pensioner, historiska perspektiv, genustänk (eller bristen därav), företagskulturer, kulturella traditioner ect ect.


Dåliga nyheter

Uh-oh, dåliga nyheter. Min kväll på Kruska inhiberas dels på grund av få förhandsanmälningar och delvis på grund av biltrubbel. Mitt biltrubbel gör att jag inte gärna kör längre sträckor och det är ändå en bit till Jakobstad från Vasa. Måste. Fixa. Bilen. Nu. Men vi ses på Kruska i maj istället!

Väl mött!

Apr 22, 2014

Kunskapsslag (tietoisku*)

Saker som händer just nu både globalt och lokalt:

- Deepak och Oprah kör igen en gratis meditationsserie i 21 dagar. De är redan på gång på dag 9, så skynda, skynda. Man kan gå bakåt fem dag i arkivet, så egentligen är det bara fyra dar som gått förlorade hittills. Klicka in dig och registerar dig här. Skön snubbe den där Deepak. Men först när jag hörde att nån (Anne Hietanen tror jag) pratade om Deepak så trodde jag det var ett skämtnamn och en parodi på Tu-pac. Heh. Jag är visare nu.

- Den ekologiska världsmarknaden ökar och man förutspår en fortsatt ökning på cirka 5%. Jippii! Desto mer vi köper, desto större utbud och ju bättre priser och ju bättre produkter (och jord).

- Imorgon (23.4) finns jag på Kruska i Jakobstad och berättar om mina erfarenheter av sprängticka. Kom med! Obs, gärna förhandsanmälan till Kruska.

- Slow Food Ostrobothnia har årsmöte på torsdagen 24.4 kl. 18 på Kaffehuset August över en bit mat/kaffe. Öppet för alla! Kom med och berätta vad vi ska syssla med och vilka frågor vi ska brinna för.

*Bra översättning för tietoisku?

Apr 21, 2014

Jurlique

Jestas vad jag diggar Jurlique! Min hy är så len, mjuk och full av lyster. Jag tycker till och med att rynkorna i pannan blivit mindre efter bara två veckor av användning. Det här inlägget är ju sen inte sponsrat, hur mycket jag än skulle vilja det.

Jag kollade tidigare igenom ingredienserna på oljan och dagkrämen som jag köpte och konstaterade att oljan är riktigt bra alternativ till hudåterfuktare och att dagkrämen har en del ingredienser som jag kanske kunde lämna bort, men den är ändå ett av de bättre alternativen som finns tillgängliga på marknaden just nu.

Jag ska återkomma med en mer fullständig rapport efter sisådär några månader (om jag lyckas hålla fast i morgon- och kvällsrutinerna med ansiktssköljning och olje-/krämläggning), men jag kan i alla fall säga att jag hittills är nöjd med den nya lystern i mitt ansikte.


Apr 19, 2014

Barndomsminnen

Jag var ju ute och vandrade i söndags och när jag ser sådana här stigar som på bilden ovan så drabbas jag av en lust att utforska vad som finns där i "slutet" av stigen. Jag bara måste få veta vad det är för skogsglänta eller rent av en åker som skymtar där borta. Det här leder ofta till att jag vandrar och vandrar vidare tills jag gått mycket längre eller andra rutter än jag ursprungligen tänkt.

Jag har växt upp på landet och jag och min syster fördrev en stor del av vår barndom med att bygga "kojor" och trädhus och utforska vart alla stigar ledde. Ofta var det min tre år äldre syster som insisterade på att vi ännu bara skulle kolla vad som finns bakom nästa krök, medan jag var den som började prata (ja, okej, gnälla) om att vända om hemåt. Men allt som oftast gick jag med på hennes förslag, för hon var ju ändå storasyster och så var det ju faktiskt lite spännande att kolla bakom "bara en" kulle eller krök till.

Likadant är det när jag ser en sådan här improviserad eller "hemlagad" bro. Man bara måste kolla om den håller och funkar. Tänk om livet ser helt annorlunda ut på andra sidan diket? Nå, det gör det ju förstås inte, men man måste ju ändå darra sig över dessa halvmurkna stockar. "Heimlaga" nöjen minsann.



Apr 18, 2014

Att försöka påverka frihandelsavtalet - för demokratins skull

Efter den massiva kritiken som EU-kommisionen fått efter deras hemlighetsfulla förhandlingarna om frihandelsavtalet mellan EU och USA har kommissionen öppnat upp en del (knappast allt) av materialet för allmänhetens kommentarer.

Gå in på EU-kommisionens sida HÄR och ge dina tankar angående förslaget. Även om du inte orkar kommentera allt, så fyll i alla fall i de delar som är mest relevanta för dig. Man har "bara" 90 minuter på sig att fylla i alla fält, så det kan löna sig att fundera och formulera en del tankar på förhand. Frågeformuläret är aktivt i tre månader framåt och hittills har cirka 255 svar kommit in sedan frågeformuläret öppnades 26.3.

HÄR är frågeformuläret på svenska.
HÄR kan du välja mellan andra språk och även se hur många svar som kommit in.

Sen kan vi ju låtsas, i alla fall för en stund, att medborgarnas åsikter faktiskt tas i beaktande i nåt skede. Yes, pretty please?

Det skulle säkert kunna finnas bra saker med TTIP-avtalet också, så allt är kanske inte på tok, men stora delar är tyvärr det: ISDS-processerna, gynnandet av storföretag, försvagandet av miljölagar, företagens lobbyister som får styra processen (företagslobbyisterna har fått träffa EU-kommissionen 119 gånger bakom lykta dörrar medan människorättsliga grupper har fått träffa kommisionen totalt åtta gånger och då under öppna former). Härligt med demokrati, eller hur? Nå, försöka måste man ju.

Apr 17, 2014

Oljeextrakt av sprängticka (chaga)

Samtidigt som jag gjorde sprängticketinktur gjorde jag även ett oljeextrakt av sprängticka. Det följer samma princip som med alkohol och är också busenkelt att göra. Tanken är alltså att kunna dra ut fettlösliga ämnen så som betulinsyra med hjälp av olja. De vattenlösliga ämnen har man kokat ur genom att använda sprängtickebiten eller -pulvret tills det inte längre ger någon färg. Då är sprängtickan redo att användas för nästa ändamål, istället för att bara kastas på komposten.

För att göra ett oljeextrakt av sprängticka blandar man en rågad matsked pulver eller kross av sprängticka i en blandning av oljor i en glasburk. David Wolfe rekommenderar i sin bok Chaga King of  the Medicinal Mushrooms att man använder 30% kokosolja, 30 % cacaosmör, 30 % olivolja och 10 % hampafröolja och sedan 20-50g chaga. Det är främst för smakens skull (och kanske för att få i sig så många olika nyttiga oljor som möjligt) som man kan använda ett flertal olika oljor, men det går lika bra med färre. Själv använde jag mig av 30% ekologisk kallpressad kokosolja och resten ekologisk sesamolja.

Olje- och sprängtickeblandningen sätter man sedan i ett ljummet vattenbad (utan lock) där burken får sakta sjuda i cirka en halv timme. Oljan värms sakta upp och gör att sprängtickans fettlösliga ämnen sakta löses upp i oljan. Jag växlade mellan 1- och 2-värme på spisen. Det är också möjligt att ha blandningen i flera timmar i vattenbadet för att utvinna det mesta ur sprängtickan, men då måste man passa på att fylla på vatten i kastrullen emellanåt. Sila oljan med kaffefilter eller nylonfilter.

För säkerhets skull har jag lämnat oljan med bitar att stå i västfönstret i några dagar kanske några veckor, ifall det skulle betyda att jag får mera ut ur bitarna. Så min olja är inte filtrerad ännu.

Ännu ofiltrerad sprängtickeolja.
Sprängtickeoljan kan man använda till salladsdressning, i te,smoothies, matlagning eller bara blanda ut några droppar i ett glas med vatten. Med rätta kunde man kanske även använda oljan till hudvårdsprodukter lite beroende på vilken oljebas som man har använt, men det finns ingen egentlig forskning kring detta ännu.

Apr 16, 2014

Goda nyheter, vi KAN påverka företag till bättre val

Detta mail fick jag idag:


Det handlar alltså om denna kampanj och denna spoofsajt: detarintejagdetardu.se


UPPDATERING: tydligen har även kampanjen mot Head&Shoulders användning av palmolja gett resultat. Hurraa! Ett litet steg för regnskogen och tigrarna.

Raw food träff och blyga nordbor

Puh, det känns jobbigt för en blyg nordbo att puffa sig själv. Men jag försöker tänka som Blondinbella. Och amerikanskt, såsom Peppe några gånger har framhållit. Amerikanerna är så bra på att lyfta fram sina egna goda sidor utan att det blir allt för skrytigt eller utan jantelagens börda.

Och sen måste man ju tänka lite som så att om inte jag gör det så blir det ogjort.

Egeeeentligen skulle jag puffa för en annan grej som händer idag. Det är nämligen dags för Raw Food träffarna i Vasa igen! Vi träffas klockan 18 på café Raawka. Kom med om det intresserar! Man kan vara helt ny till raw food eller gammal och garvad, det spelar ingen roll. Kvällens tema är vilda växter.

Apr 15, 2014

Puff, puff, puff för föreläsning

På tal om sprängticka, jag kommer att gästa det mysiga Kruska butik och café tre gånger under våren och följande veckas onsdag den 23.4 kommer jag att prata och berätta mer om sprängtickan. Hur ser den ut, var hittar man den, vad innehåller den och vad kan man göra med den. Kom med! Obs, förhandsanmälning så vi har lite koll på läget. Jag tänkte nämligen att vi skulle göra en mumsig choko-chaga-dryck. Mmh-mm!


Frihandelavtalet mellan EU och USA

Det pågår för tillfället viktiga förhandlingar angående ett frihandelsavtal mellan Europa och USA. Ett liknande är också på gång mellan USA och Asien förresten. Frihandelsavtalet är tänkt att ska underlätta handeln mellan kontinenterna genom att avskaffa en del tullar och regleringar och samtidigt på nåt vis öka mängden arbetsplatsen. Eh, samtidigt som man avskaffar "hinder"? Kanske man menar att det kommer att gå bättre för företagen och därmed kommer även arbetsplatserna att öka.

Det är dock inte bara guld och gröna skogar. Frihandelsavtalet gynnar främst stora företag och det kan leda till att mindre företag slås ut och att vi rör oss allt mer mot en företagskultur med några få monopolföretag som köper upp alla mindre i sin väg. Storföretag som till exempel Monsanto.

För det andra finns det en risk för att företag i allt högre grad kommer att börja utnyttja det så kallade investerarskyddet, vilket innebär att ett företag kan stämma en stat ifall det anser sig ha blivit felbehandlade t.ex. vad gäller konkurrens. Vattenfall har t.ex. stämt Tyskland efter att tyskarna beslöt att avveckla kärnkraften efter olyckan i Fukushima. Det allra tokigaste är att det här inte utspelar sig i någon vanlig domstol, utan istället är det advokater som ömsom fungerar som företagsadvokater och ömsom som "opartiska" domare i en så kallad ISDS-process. Även om tvisten löses till statens fördel (vilket händer cirka 40% av gånger) eller om tvisten löses internt utan domstolsbeslut, så leder det allt som oftast till en försvagad reglering eller lagstiftning. Företagen har med andra ord ett ganska starkt grepp om ländernas lagstiftning.

För det tredje finns det en risk i att reglerna för import uppluckras och att billiga (t.ex. genmodifierade produkter, utan krav på märkning av GMO) "dumpas" på marknaden och konkurrerar ut mer etiskt (och vanligtvis då även dyrare) produkter t.ex. inom restaurangbranschen där billigaste oftast vinner kvalitet. Vi må behålla samma standard på matproduktion oavsett frihandelsavtal eller inte, men marknaden kommer möjligtvis att kontamineras av produkter som vi inte tillåter här. I USA innehåller redan en förkrossande stor andel (cirka 80-90% har jag läst nånstans) av mer eller mindre processerad mat genmodifierade produkter.

Det är ju såsom en stor del av industrin redan fungerar. Kemikalier som är förbjudna inom EU används med råge i Asien, som inte "vågar" förbjuda dem med risk för att förlora västerländska investerare. Det är eventuellt ett liknande scenario på kommande i och med frihandelsavtalet. Förhandlingar kring frihandelsavtalets detaljer har dessutom varit väldigt hemlighetsfulla. Inte så speciellt demokratiskt.

Våra finländska EU-politiker såsom Stubb är väldigt positiva och driver hårt för att få igenom avtalet och läget är likadant i Sverige. Svenska Yle / Spotlight har gjort ett väldigt bra reportage om detta och den andra delen av reportaget finns att kolla på i bara några dagar framåt, tills den 16.4. Så skynda, skynda, det är viktiga grejer!

Här är länkarna till artiklarna ännu en gång.
"Ska företag kunna stämma stat?"
"Vi ses i rätten" (TV-programmet på Areenan, bara två dagar kvar!)
"Spotlight: världens största affär"
"Storföretagsintressen främst i transatlantiskt frihandelsavtal"

Apr 14, 2014

Tinktur av sprängticka (chaga)

Ikväll har jag testat göra tinktur av sprängticka, eller chaga som den också kallas. Tinktur är ett alkoholutdrag som man kan använda för att extrahera nyttiga fettlösliga ämnen så som betulinsyra (som lär motverka tumörer, malaria och infektioner) som man inte får loss ur sprängtickan bara genom att koka den i vatten eller ens via matsmältningen. 

Därför är det bra att ta "färdigt använda" bitar eller pulver som inte längre ger någon färg när man kokar det. Då har man redan använt upp de vattenlösliga ämnena och kan då fortsätta att använda den genom att försöka komma åt de fettlösliga ämnena. Att göra tinktur är busenkelt!  

För att göra en tinktur tar du cirka 1 dl (ekologisk) vodka och en rågad matsked chagapulver/ -kross. Sätt det i en liten glasburk med lock och ställ i ett öst- eller västfönster i rumstemperatur i cirka fyra veckor så att burken får ljus, men ändå inte ständigt står i starkt solljus. Skaka burken dagligen. Du kan även behöva fylla på med lite sprit emellanåt. Sila genom t.ex. ett kaffefilter och förvara i mörkt i glasburk /-flaska. Hållbarheten är så gott som oändlig. 

David Wolfe menar i sin bok Chaga King of the Medicinal Mushrooms att en frisk människa kan ta cirka 3-6 droppar dagligen t.ex. i te, smoothie eller bara utblandat i ett glas vatten, medan personer som söker efter att åtgärda ett hälsoproblem kan ta upp till 20-40 droppar per dag. Vidare menar han att man borde följa månens rytm och tillverka tinkturen vid nymåne och med en så stark alkohol som möjligt. Tinkturen är färdig vid nästa fullmåne. Nu använde jag bara 30% stark vodka och vi är visst en vecka från nymånde, så det gick väl inte riktigt som i Strömsö. Nu är det bara att svänga på burkar och vänta. Spännande!

Färdig sprängticketinktur redo att "mogna" i fyra veckor framåt.

Skogstokig


Söndag är min skogspromenaddag. 
Vilken kraft, vilken avslappning, vilka dofter, vilka ljud, vilken njutning skogen ger. Den mjuka jorden, dämpade fotsteg, löven och kvistar som prasslar och brister, fuktiga dofter, solen som silar genom grenverket, vindsuset i träden och så vidare och vidare. Ni vet.
Ljuvligt!

Att vara ute i naturen gör nog själen gott. I alla fall min själ.
Och sinnet. Skogspromenader gör mig lite mjukare i kanterna, lite lättare, lite bättre.

Apr 13, 2014

Närproducerad helgmiddag

I helgen har jag försökt äta upp lite av alla fina köttbitar (och fiskfileer) som jag har i frysen. Det gäller att försöka äta upp det som jag hamstrat på mig i höstas. Köttet har jag köpte via direkthandel med bonden, REKO. Ekologiskt, närproducerat svinkött från Skogsjö gård. Slumpmässigt fiskade jag fram ett halvt paket sidfläsk från min frys denna gång. Sen följde ett frenetiskt googlande efter recept.


Ekologiskt sidfläsk med gröna bönor, lök, äpple och palsternacka.

Jag skårade svålen till ett rutmönster, gned in svålen timjan, vitlök och salt och satte in köttbiten med svålen neråt i en smord glasform i ugnen i 200 grader i cirka 25 minuter. Sen vände jag på köttbiten, höjde temeperaturen till 225 grader och satt in köttbiten i ytterligare 25-30 minuter. Samtidigt satte jag med ett tärnat äpple och tre små gula lökar samt lite (fryst) palsternacka i formen. Cirka 10 minuter före köttbiten var klar tillsatte jag även gröna bönor som jag tidigare tagit upp från frysen.


Det blir inte så mycket kött att äta på en bit sidfläsk, men köttet är i alla fall smakrikt och saftigt.

Frysta lingon som tidnar.
I frysen fanns även lingon som plockats i höst som jag tidnade en stund och sedan mosade ihop till en sorts rårörda lingon, men utan socker. Fräscht och gott! Lingon innehåller antioxidanter, många B-vitaminer, A-vitamin, lite C-vitamin och E-vitamin.

Raggmunk av ekologisk, närproducerad potatis som jag köpt via REKO.
Potatisen rev jag på ett rivjärn, kramade ur extra vätska, blandade i 1-2 ägg och en matsked vetemjöl samt lite salt och peppar enligt smak. Jag lät det stå och dra en stund och stekte sedan tunna plättar i smör. Det heter visst raggmunk. Hihi. Sött namn. Och så gott!

Apr 12, 2014

Slussen är öppen

Jag fortsätter att slussa er vidare till bra platser på internet istället för att själv författa så mycket texter eller fota fina bilder. Jag VILL, men jag prioriterar lite annat just nu: styrelsemöten, långa frukostar, HIMYM-maraton, fönstertvätt, promenader i solen (ja, och "lite" jobb, jobb, jobb) och så vidare.
  • svenska tidningen Metro har skrivit ett kort reportage om hur man sanerar bort miljögifter ur hemmet. Det tåls att upprepas: all plast som är mjukare än lego och äldre än år 2000 kan kastas. Och även flipflops, flamskyddade soffor, impregnerade möbler och platsburkar för mikrobruk.
  • Fina Christina börjar - liksom jag - bli sugen på den årliga vårliga bloggträffen i Vasanejden. Kom med!
  • jag har gått och funderat på det som Peppe skrev om för en tid sedan om att inte bekräfta den manliga normen genom att betona det kvinnliga. Gå in och läs om ni inte redan följer Peppes blogg. För herre min hatt, kvinnor är som vilka människor som helst! 

Apr 9, 2014

Maten som när både kropp och själ

I brist på tid att tänka egna tankar slussar jag er gladeligen vidare till Raw food Erica som skriver om Mr. Supermat och hur maten vi äter påverkar mer än siffran på vågen: "När vi äter ren näring kan vi lyfta upp kropp å sinne."

Apr 8, 2014

Jurlique: naturlig och eko eller fusk och kemikalier?


Jag försöker ju använda så naturliga och kemikaliefria hudvårdsprodukter som möjligt. Men jag har haft svårt att hitta nån bra produkt åt mitt ansikte. Hyn har varit väldigt torr under vinter och säkert skulle det hjälpa om jag drack mera vatten och åt mera kokosolja och avokadon, men ibland vill man bara smörja in hyn med nåt som gör den mjuk, len och väldoftande. Kokosolja funkar helt enkelt inte för mig. Hyn blir bara irriterad efter en tid. Jag fick en rätt så bra ekologisk olivkräm från Grekland av mamma i höstas, men den har tagit slut nu.

Jag är skeptiskt till ekologiska och "naturliga" smörjor eftersom de ändå alltid innehåller tillsatsämnen och onaturligheter såsom silikon m.m. för det finns helt enkelt inte lotions i naturen (förutom aloe vera då förstås). Nu har jag dock hittat ett jättebra alternativ som känns riktigt okej och funkar bra på min hud: Jurlique!

På ett sånt där hemma hos-party köpte jag en Antioxidant face oil och en Soothing day care lotion. Dyrt som fan, men ack så värt priset verkar det som. Oljan är minsann dryg, för man behöver bara några droppar för att smörja in ansiktet. Vid köptillfället resonerade jag att man knappast kan trycka in så många onödiga ingredienser i en olja, som redan borde fungerar finfint i sig själv. Jag kunde ju inte börja googla ingredienser där på stället. Att jag sen också köpte en dagskräm var kanske onödigt, men jag tänkte att det är ett lättre alternativ för hyn och att det är säkert bra att variera. Men jag tror det skulle har varit bäst att bara köra på oljan och skippa lotionen.

Antioxidant oljan lär hjälpa mot rynkor och innehåller en hel del ingredienser:
  • Carthamus tinctorius (Safflower) Seed Oil (naturlig färgtistel olja)
  • Persea gratissima (Avocado) Oil (avokado olja)
  • Caprylic/Capric Triglyceride (troligtvis sperarerad kokosolja)
  • Macadamia ternifolia Seed Oil (naturlig macadamian nötolja)
  • Glycine soja (Soybean) Oil (olja av sojabönor)
  • Rosa canina Fruit Oil (naturlig nyponolja)
  • Vitis vinifera (Grape) Seed Oil (olja från vindruvornas frön)
  • Chamomilla recutita (Matricaria) Flower Extract (extrakt från kamomillblomman)
  • Splianthes acmella Flower Extract (exrakt från parakrasseblomman)
  • Equisetum arvense Extract (extrakt från åkerfräken)
  • Fragrance/Parfum* (doft från naturliga eteriska oljor)
  • Daucus carota sativa (Carrot) Root Extract; (extrakt från morot)
  • Tocopherol (en del av vitamin E)
  • Retinyl Palmitate (en form av vitamin A)
  • Squalane (finns naturligt i våra kroppar, främst i lipiderna som produceras i hudcellerna)
  • Bisabolol (extrakt av alkohol från tysk kamomill)
  • β-Carotene (beta-caroten som finns naturligt i frukt och grönsaker, t.ex. morot)
  • Benzyl Alcohol* (förekommer naturligt i växter, frukter och te samt eteriska oljor som jasmin och hyacint)
  • Benzyl Benzoate* (fås från eterisk olja från kanel)
  • Linalool* (alkohol som utvinns ur olika växter)
  • Limonene* (...blev inte klok på denna...)
  • Eugenol* (fås från kryddnejlika)
  • Farnesol*(en sorts alkohol som finns i både växter och djur...)
  • Geraniol* (en sorts alkohol som finns i t.ex. rosenolja)
*Från naturliga eteriska oljor

Det var en hel del olika oljor, extrakt och alkoholföreningar, men det verkar ju faktiskt riktigt okej! Inga silikoner, parabener eller andra plastigheter. Fint! Sen kan man ju undra varför det behövs så där många olika ingredienser...

Den lugnande dagkrämen  Soothing Day Care Lotion innehåller också måååånga olika ingredienser, varav man kan ifrågasätta en del. Låt oss ta en titt.
  • Aqua (vatten)
  • Carthamus tinctorius (Safflower) Seed Oil (naturlig färgtistel olja)
  • Glycerin (Naturligt glycerin extraheras ur fetter och oljor, men här vet man inte om det är naturligt eller syntetiskt)
  • Glyceryl Stearate Citrate (mättat fett från glycerin)
  • Jojoba Esters (utvinnes från Jojobaolja, som fås från jojobabusken)
  • Calendula officinalis Flower Extract (extrakt från ringblomma)
  • Hamamelis virginiana (Witch Hazel) Extract (extrakt från hasselträd)
  • Prunella vulgaris (Self Heal) Flower Extract (extrakt från brunört)
  • Spilanthes acmella Flower Extract (exrakt från parakrasseblomman)
  • Lithospermum erythrorhizon (Groomwell) Root Extract (extrakt från rot som används inom kinesisk medicin...)
  • Caprylic/Capric Triglyceride (troligtvis sperarerad kokosolja)
  • Zanthoxylum alatum (Sichuan Peppercorn) Extract (extrakt från en perennväxt som dämpar funktionen hos sensoriska nervceller)
  • Aloe barbadensis Leaf Extract (en sorts aloe vera)
  • Fragrance (Parfum)*
  • Tocopherol (Vitamin E)
  • Xanthan Gum (druvsocker/glukos som framställs ur majs)
  • Sodium Hydroxymethylglycinate (sägs utvinnas ur naturlig glycin, men genomgår ofta långa förädlingsprocesser och är ofta irriterande på huden. Så inte så bra)
  • Lactic Acid (en kemisk komponent av nåt slag??)
  • Oleyl Alcohol (alkohol som utvinns från köttfett eller fiskolja)
  • Alcohol
  • Geraniol* (en sorts alkohol som finns i t.ex. rosenolja)
  • Linalool* (alkohol som utvinns ur olika växter)
  • Limonene* (...blev inte klok på denna...)
* From Natural Essential Oil (Chamomile - Chamomilla recutita (Matricaria); Lavender - Lavandula angustifolia)

Även här fanns en del oljor och extrakt, men även olika kemiska komponenter och alkoholföreningar som jag inte riktigt gillar att kladda med.

Summa summarium så skulle jag nog helst använda en olja som består av just olja och inte så mycket mer. Men jag kan ändå tänka mig att använda Jurlique eftersom det är det hittills "renaste" alternativet som jag har hittat till mitt ansikte. Och den funkar så sjukt bra! Den gör min hud så len och fin. Men hellre oljan än lotion i varje fall.

(Det här inlägget är ju sen inte sponsorerat)

Apr 7, 2014

Smutsig och nöjd

Ursäkta suddet, men jag arbetade ju faktiskt hårt. Eh, och fotade samtidigt...
Kanske nån tycker det är barnsligt och självgott att vara så nöjd som jag är ikväll över att ha bytt däck på bilen ensam, men det är ärligt talat inte mitt problem. Jag är nöjd och känner mig stark och självständig av att klara av saker själv. I och för sig är det också en av mina svagheter eftersom jag har väldigt svårt att be om hjälp även med de enklaste av saker. Jag tänker oftast att "äh, det där klara jag nog!" eller "Jag måste ju i varje fall pröva", med resultatet att jag ibland kämpar på i onödan när det faktiskt är helt okej att låta andra hjälpa till. Men ändå, nöjd, nöjd just nu. Även om själva däckbytande inte är speciellt spännande, snarare småjobbigt.

Jag har tidigare skrivit om den här samma känslan som jag får även när jag kör "nästan som en trucker" med arbetets enorma paketbil. Eller när jag klär mig flickligt och i rosa och sen kommer hem och byter om till overall.

Delvis handlar det om att stiga utanför sin comfort zone vilket ju alltid är lite spännande, delvis om att luckra upp könsroller genom eget exempel (vilket i och för sig inte är ett självändamål, man måste också vilja göra det som man gör) och delvis om att ha ett val att vara många saker samtidigt.

Att vara både kvinnlig och karla-aktig, men mest bara mig själv. Att få vara en person som gillar att göra, konkreta handlingar, bygga, räfsa, ställa i ordning, få till stånd, bli smutsig, pyssla, vara för mig själv, jobbar med händerna, vara kreativ, luta mig tillbaka och göra ingenting, njuta, smaka, titta, pynta mig, klä upp mig, bära illrött läppstift, charmera, socialisera. Allt. Utan att jag blir förpassad till en viss ruta där jag sedan borde hålla mig. Bah!

Apr 6, 2014

Egen kemikaliefri deodorant

Ikväll har jag gjort en till sats kemikaliefri deodorant. Jag följde samma recept som tidigare och instruktioner finns HÄR. Jag lagade denna gång en naturell, en med lavendel och en med apelsindoft.

Jag skulle inte kunna tänka mig att gå tillbaka till vanlig deodorant längre. De känns så "smutsiga" med alla sina extra kemikalier (inte alla nödvändigtvis skadliga, men en hel del - speciellt aluminium! - som ändå är det). Att man får använda kemikalier i hudvårdsprodukter har och göra med gränsvärden. Man anser alltså att så länge mängden kemikalier är under ett visst gränsvärde så är det okej för kroppen kan hantera det. Armhålan ju har en hel del körtlar som suger upp ämnena man sätter på huden, vilket ju i och för sig hela huden gör.

Problemet är ju att vi utsätts för kemikalier från så många olika håll - smink, kläder, möbler, luften, maten - så om man plussar ihop alla dessa källor så finns det en risk att man överskrider värdena samt vet man inte effekten av interaktionen mellan olika kemikalier. Vad händer när man använder kemikalie x i deon med kemikalien y i duschtvålen tillsammans med kemikalien z i mascaran? Det här har inte undersökts.

För att godkänna användingen av ett visst ämne måste företagen bara undersöka just det specifika ämnet som de tillägger för att få en "bättre" produkt och inte vilken effekt det har i samverkan med andra ämnen som vi dagligen utsätts för. Så egentligen vet vi inte vad de alla olika tillsatserma och kemikalierna har för långtidsverkan på våra kroppar och på milljön. Därför kör jag hellre på så naturliga produkter som möjligt. Förstås, inte garanterar naturligt heller att det automatiskt är bra för kroppen, men jag vågar ändå satsa på att kokosolja, majsstärkelse, matsoda, neemolja och eteriska oljor är bättre än de x-antal kemikalier som finns i vanlig deo.

Apr 5, 2014

Dagens goda fiilis på Kruska

Idag har jag varit på Kruska café och butik i Jakobstad och sålt mina örter och torkade nässlor ect. Det blev inget försäljningrekord, men poängen var snarare att marknadsföra och fånga in intresserade för min föreläsningsserien om sprängticka (23.4), maskros, björk och nässla (21.5) samt andra ätliga ogräs (11.6). Dessutom hittade jag god choklad, lite superfoodpulver och sånt i butiken till mig själv. Därutöver hann jag också träffa en vän över en kopp te. Tio poäng.

Vilken ljuvlig liten plats Kruska är! Underbart mysigt, fyllt med intressanta produkter och så skön stämning. Lugnet var verkligen påtagligt.

Till stämning bidrog förutom den mysiga inredningen och trevliga produkterna även människorna. Ägaren Ingemo är en lugn och skön typ och på plats fanns även Annika, en väldigt intressant och andligt avancerad människa. Under dagen mötte jag även andra sköna människor som log, hälsade på varandra och kramades. Till exempel dundrade det plötsligt in ett band i caféet och spred skön fiilis och spelade några låtar för att ragga folk till deras spelning senare idag. Vilken bra stämning det blev!

När jag körde hemåt igen funderade jag på hur en del människor med sin blotta närvaro får sin omgivning att slappna av och må bra. Man känner att man kan vara helt och hållet sig själv och säga precis det man vill, trots att man inte egentligen känner varann. Med nära vänner så är det ju just så, att man kan vara sig själv och säga det man vill. Då tänkte jag också att det är sådana människor som jag vill umgås med och sådan som även jag vill eftersträva att vara. Öppen, kärleksfull och icke-nejsägande (för att använda en icke-existerande dubbelnegation). Kalla mig hippie eller bohem, men jag önskar verkligen att människor var mer öppna, fördomsfria och kärleksfulla mot varandra. Peace out peeps!

Bandet som plötsligt dök upp och spelade och spred god fiilis.
Bilden är lånad från fina Linn som jag fick träffa över en kopp te idag.

Apr 3, 2014

Det händer mat och hälsa i Österbotten

Tipsmaskinen kör igång igen. Denna gång med temat "Det händer i Österbotten".
  • nu på lördagen 5.4 kl. 11-14 kommer jag att finnas i Jakobstad hos Kruska och sälja örter och annat torkat gott. Så här låter min sales pitch "Handla naturens örter och få råd om hur man bäst använder dem. Även inspirerande smakprov, såsom rödklöverte, äppelchips och nässelpopcorn. Samtidigt kan du anmäla dig till Maggies vårföreläsningar på Kruska butik&café." Feedback?

  • följande lördag 12.4 kl. 9.30-16 ordnar projektet Matkultur evenemanget "Må väl i kropp och själ" Deras sales pitch låter såhär "Projektet Matkultur inbjuder till en inspirerande, givande och lärorik seminariedag vid Juthbacka Herrgård med föreläsningar av Nina Westerback och Raimo Juntunen." Förhandsanmälan.

  • Slow Food Ostrobothnia deltar med en pop-up restaurang på Restaurangdagen 17.5. På menyn förrättstallrik med lokal fisk och kött, krämig nässelsoppa med rökt fårkött, hembakat lantbröd och smarrig kalvdans till efterrätt. Det är förstås inte helt spikat ännu, men typ så. Närmare uppgifter om tid och plats kommer senare.

Apr 2, 2014

Vänner av guld

 
Nu börjar dom flesta i gänget ha firats. Vi är ett kompisgäng på 10-20 personer (lite beroende på vem alla som har möjlighet att vara med) av både mina och exets kompisar som har så väldans kul tillsammans. Och milde tid vad jag gillar att ställa till fest, planera och hitta på hyss och program. Att få ge av sin tid, energi och sig själv för att försöka göra någon annan glad gör ju mig glad. Och vad tacksam jag är för att jag och exet fortfarande är goda vänner. Jag skulle gå i bitar om jag "miste" dessa guldklimpar som jag nu känt i nästan ett decennium.

Till 30-års kalasen har det hört till att ställa till med nån överraskning - ibland lite större som en resa till London och ibland lite mindre skala som nån programpunkt. Själv blev jag ju förra året "kidnappad" två gånger - en gång till Åbo och en gång till skärgården i Estland. Mitt gamla, hårda granithjärta smälter lite när jag tänker på det.

Må edra livf äfen vara förgyllda av vänskapens glädjerus och många partyhattar.
Det här blev kanske en liten av en privat hyllning till alla de här hyvvens typerna som jag får umgås med alltid nu som då, men so what. För på riktigt, dom är ju guld! Och inte bara det här gänget, utan också alla de där andra som finns här i trakterna och särskilt de i hemtrakterna som jag inte ser så ofta men älskar ändå. Så tomt livet skulle vara utan dessa vänskapsband.

“Friendship is unnecessary, like philosophy, like art.... It has no survival value; rather it is one of those things which give value to survival.”
― C.S. Lewis, The Four Loves

Här satt vi i lördags i solen och njöt vid Vasklotbron. Så varmt och gött! Det är jag med de orange strumpbyxorna och lakanvita ansiktet. Vi leker den klassiska fotoleken "Känn igen plats och år" där födelsedagshjälten får göra en nostalgitripp down memory lane, höhö. Som sagt, guld.

Poängen med det här inlägget, tja, hmm, är helt enkelt att jag ville lyfta fram lite av det som gör livet sådär extra fint och bra ibland. Sällan är ju allt perfekt, ibland är det ganska fucking far from perfect, men finns det balans i det goda och hemska och framförallt tillräckligt med chokladkaka och champagne så känns livet ganska så bra i alla fall.

Apr 1, 2014

Nytt hår

Jag färgade håret i helgen. Naturligtvis med naturliga örter och henna. Inget kemikalieskit. Jag skulle inte kunna tänka mig att sätta så starka medel på min kropp längre.

Färgvalet var helt okej, men inte superlyckat. Jag använde mig av Santes Naturkosmentik och färgen mahognyröd och det gav en väldigt naturlig brun, varm färg. Men jag skulle ha viljat ha en lite mer dramatiskt röd. Vet inte riktigt vad jag tänkte när jag stod där och valde och funderade kring färgerna. Jag bangade väl ur eller nåt.

Nu ser jag också att jag verkligen borde skärpa mig med användningen av balsam. Jag har varit lite lat med både rågmjöls- och äggtvätt och istället använt ett lokalproducerad shampoo av främst naturprodukter och örter, men ändå har jag inte orkat använda balsam. Aj, aj, fy, fy.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...